Recensie - je brein aan de pil

door Ann Dewalque

Door dit boek besefte ik voor het eerst écht dat de pil veel invloed op je lijf kan hebben. Zoals zovelen had ik voordien wel al vaker horrorverhalen gehoord over de pil, hoe die je slecht liet voelen, zowel mentaal als fysiek, maar eerlijk gezegd gingen die nieuwsberichten en anekdotes grotendeels aan me voorbij. Ik voelde niets, dus ik hoefde er geen aandacht aan te besteden. Heerlijk, die onwetendheid.

Je kan zeggen wat je wil over dit boek, je kan er niet omheen dat het iets in je zal losmaken. Het was voor mij een rollercoaster van emoties: nieuwsgierigheid over wat er ging komen, boosheid over wat me nooit verteld werd (huisdokter, I’m looking at you), verdriet om al die vrouwen die verwacht worden dat zomaar te slikken, angst om wat er zich misschien in mij afspeelde zonder dat ik het wist. De pil werd me voorgeschreven toen ik 15 was, omdat ik acné had. Meer uitleg dan ‘dat zal je puistjes verminderen en je zal niet zwanger worden’ kreeg ik niet. Ik denk niet dat ik er last van had, maar misschien waren de veranderingen te subtiel, of wijtte ik en mijn omgeving die aan de puberteit. Ondertussen slik ik ze al braafjes 10 jaar, elke dag. Wie ben ik eigenlijk zonder die pil?

Je merkt het, dit boek bracht een lichte existentiële crisis bij me teweeg. Net daarom zou ik het aan iedereen aanraden. Niet om mensen van de pil te halen of schrik aan te jagen, maar omdat het belangrijk is om na te denken wat er met je lijf gebeurt. Het is onmogelijk om elke dag hormonen te slikken en te verwachten dat die enkel braafjes je baarmoeder zullen beïnvloeden. Zo slim zijn die dingen niet. Daarom: neem je de pil, dan is dit boek verplichte literatuur. Want kennis (over je lijf) is macht (over je lijf).

Zelf lezen?
Je brein aan de pil; hoe de pil alles verandert
Auteur: Dr. Sarah E. Hill
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.