fototentoonstelling Vrouw*

door Hanne Asaert

Vrouw*!
Een fototentoonstelling gemaakt door rebelse vrouwen* met een passie voor fotografie.

Enige tijd geleden belde Marta, een geëngageerde en enthousiaste dame, aan onze Rebelle-voordeur. Ze wou graag iets betekenen voor anderen. Met haar uitgesproken passie voor fotografie en een grote interesse in onze Rebelle-thema’s ging de bal al snel aan het rollen. Want maar al te graag wilde Marta haar kennis delen met anderen, en hen zo helpen versterken: Et voilà, Let’s Click werd geboren!

In mei 2022 kwamen de deelnemers voor een eerste maal samen. Vanaf dat moment zien ze elkaar 1 keer per maand en houden ze contact via een WhatsApp-groepje. Marta is de drijvende kracht achter dit project. Zij bereidt elke vergadering voor, geeft tips en tricks over het maken van een foto, en tilt de groep naar een hoger niveau.


Enkele Let’s Clickers aan het woord:

Wat is je link met fotografie, vrouw zijn/voelen?

Jana: “Ik kocht mijn eerste camera zo’n 10 jaar geleden, nadat ik al langer geïnteresseerd was in foto’s en fotografie. Daarnaast beschouw ik mezelf ook wel als een feminist.”

Marta: “Fotografie is voor mij van kinds af aan een passie. Als ik iets zie wat ik leuk vind of mij triggert, maak ik er een foto van. Dat is vaak sterker dan mezelf. Ik bekijk de wereld graag door de lens van mijn camera. Misschien net omdat het mij dwingt ergens focus op te leggen. Er ontstaat dan een klik met wat ik zie, wat ik als het ware in tijd wil bevriezen. Vaak gaat dat gepaard met een bepaalde emotie. André Kertész, een gerenommeerde Hongaarse fotograaf zei: “Zien is niet voldoende, je moet voelen wat je fotografeert.” Voor mij werkt die stelling. Ik fotografeer doorgaans wat ik voel en niet wat ik zie.”

Tess: “Ik ben een beelddenker en -maker. Ik vertel graag verhalen aan de hand van beelden. Ik breng graag datgene wat vrouwen willen, zijn, voelen … naar buiten, want vaak is hun activisme in het openbaar onzichtbaar”

Tally: Ik heb altijd graag foto’s gemaakt, na mijn scheiding  heeft deze passie nog meer ruimte gekregen en ben ik begonnen overal waar ik ga mijn fototoestel mee te nemen. Als ik foto’s maak, voel ik mij precies in een andere wereld. Ik zit in een bepaalde flow en verlies de tijd helemaal uit het oog. Heerlijk!

Marleen: “Ik maak foto's om mijn dagboek visueel aan te vullen. Foto's documenteren mijn leven en zijn een manier om de mooie kleine dingen te vatten. Daarnaast voel ik me op en top een gelukkige vrouw en vormen vrouwen en ‘vrouw zijn’ de rode draad in mijn leven.”

Waarom voelde je je aangetrokken tot het Let’s Click-project?

Jana:De combinatie tussen fotografie en vrouwenrechten en -problemen sprak me heel erg aan. Ook vind ik het leuk om eens te kunnen exposeren met de foto's die ik maak in een tentoonstelling.”

Hilde: “Mijn dochter Jana heeft me mee gevraagd en dit is heel leuk om samen te doen, we staan beiden op de barricades voor vrouwen.”

Tally: “Ik voelde mij aangetrokken tot het Let’s Click-project omdat het over fotografie ging en ik andere vrouwen wil laten zien dat we er allemaal mogen zijn, hoe verschillend we ook zijn, hoe moeilijk we het soms hebben … Iedereen is authentiek en waardevol.”

Marta:Let’s click is voor mij een vorm van Let’s connect. En dat op verschillende niveaus. Doordat wij over fotografie praten, komen automatisch ook andere aspecten aan bod van ons vrouw zijn. Dat vormt een verrijking op mijn eigen (levens)visie. In veel opzichten werkt zo een samenwerking inspirerend.”

Marleen: “Het leek me heerlijk om samen met andere vrouwen een tentoonstelling te maken voor andere(n) vrouwen, waar actuele thema’s centraal staan.”

Hoe zou je de groep omschrijven en hoe voel jij je binnen de groep?

Jana: “Ik vind het een hele leuke groep, jammer dat niet iedereen altijd kan.” 

Marta: “De groep is zeer divers en dat zowel qua leeftijd alsook ervaring in fotografisch werk. En dat maakt onze bijeenkomsten zo leuk.”

Tess: “Een veilige groep waar feminisme en eerlijke feedback een plaats krijgen. Op een serieuze manier, maar met een tikkeltje humor.”

Hilde: “Het is een heel diverse leuke groep met Marta aan de top! Het is een heel aangename groep. Ik voel me er helemaal thuis!”

Marleen: “Het is een diverse groep vrouwen waarin iedereen even belangrijk is, en er naar elkaar wordt geluisterd.”

Tally:  “ Ik vind de gesprekken heel interessant”

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.