Kinderen gezond laten eten

door Saartje

We weten als ouders maar al te goed dat gezond eten belangrijk is. Maar wat maakt de omgeving het ons soms moeilijk om gezonde keuzes te maken.

Hindernissen

Op minivakantie in Nederland bestond de kinderkaart steevast uit hamburger met frietjes, kroket met frietjes of saté met pindasaus en frietjes? O ja, met appelmoes natuurlijk, wel het lievelingshapje van onze kleine man. In België is dat natuurlijk niet anders. Een portie groenten? Niet terug te vinden op de menukaart. Nou ja, ook bij de gerechten voor volwassenen zijn groenten doorgaans ondervertegenwoordigd natuurlijk.

Aan het ontbijt in het hotel hoorde ik een jongen enthousiast tegen zijn papa zeggen dat er donuts met chocolade waren en muffins. Keiblij was hij! En de papa maar proberen om eerst het broodje met kaas en dan pas de donut erin te krijgen bij z'n zoon ...

Hoe verdedig ik de groenten, de diverse graansoorten, de bonen en peulvruchten?

Ook na school heb ik een hindernis te nemen, heb ik nu ontdekt. Elke namiddag als de school uit is, staat een vrouw die vlakbij de school woont klaar op haar oprit met een dienblad vol snoep. Heel lief natuurlijk dat ze de kinderen die langskomen op weg naar huis iets lekkers wil geven, maar wat onhandig voor mij om nu te vermijden dat Mats dagelijks snoep binnenkrijgt. Ik had liever gehad dat ze stukjes fruit uitdeelde.

Diversiteit?

Het middageten op school is overigens ook niet heel divers. 3 keer in de week aardappelen waarvan 1 keer frietjes en naast de aardappelen ook minstens 1 keer pasta. Leve de afwisseling van de traditionele Belgische keuken. Juij!

Mijn rol als ouder hierin?

Hoe kan ik daar als ouder tegenop? Hoe verdedig ik de groenten, de diverse graansoorten, de bonen en peulvruchten? Liefst zonder in het andere extreme te vervallen, want ik wil mijn kind gerust ook wel eens wat chocolade en suiker gunnen, maar gewoon niet te veel en niet standaard. Ik vind het een moeilijke opgave!

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.