Girls Go BOOM slaan in als een bom

door Rebelle

Traditioneel zijn er op het einde van het jaar muzieklijsten waarop het publiek kan stemmen. Opvallend is dat er weinig vrouwen in die lijst voorkomen. Denk aan de campagne ‘Nooit meer een Tietloze’ van Rosa vzw, die dit probleem op een ludieke manier aankaartte. We spraken met Laura die werkt bij Girls Go BOOM, een Gents feministisch collectief dat de muziekwereld diverser wilt maken. Hun hoofddoel: veilige ruimtes creëren waar vrouwen en trans personen kunnen experimenteren met muziek. Met hun clubhuis in Gent richtten ze een plek op waar gelijkgestemden kunnen samen komen om verbinding te vinden.

Meer vrouwen op het podium

“Lindsi (de oprichtster van GBB alsook Laura’s zus n.v.d.r.) ging vaak naar concerten en merkte dat deze ruimtes vaak mannelijk gedomineerd waren. Mannen op het podium, mannen achter de schermen, mannen achter de bar, mannen in het publiek … Ze vroeg zich af waarom er zo weinig vrouwen in bands speelden. Er zijn toch heel veel vrouwen die ook van deze muziek houden, waarom voelt dat niet zo? Omdat er geen organisatie was die concerten organiseerde die naar FLINTA* personen gericht zijn, werd dit een project van mijn zus, Juliana en Jessica.”

“We zijn concerten beginnen organiseren en hiermee hebben we wat naam gemaakt. Dit alles met als doel dat vrouwen meer gehoord worden muzikaal, maar ook achter de schermen. We zijn begonnen met punk, maar breiden nu verder uit naar alles wat mensen willen brengen op een podium.“

“Toen ik zelf jong was, wilde ik graag zangeres worden. Vaak was dit de enige plaats in een band die voor vrouwen weggelegd was. Ik dacht er nooit aan om te drummen of een ander instrument te spelen. Als ik de Linda Lindas (een feministische punkband n.v.d.r.) gehad had toen ik klein was, zou ik er misschien wel meer in geloofd hebben. Ik geloof er meer en meer in, maar blijf toch onzeker. Dat is wat we proberen te veranderen met Girls Go BOOM. We willen echt de boodschap geven aan vrouwen dat ze het kunnen.”

Girls to the front

Het collectief Girls Go BOOM was het beu dat de muziekwereld vooral gedomineerd wordt door (witte) mannen. Met een uitgesproken feministische en inclusieve missie bieden ze een alternatief voor iedereen die wilt experimenteren, proberen of organiseren, maar zich in mainstream kringen niet thuis voelt.

“De focus bij ons is dat vrouwen en trans personen zich veilig voelen en ruimte krijgen om zichzelf te zijn. Feminisme geeft er natuurlijk ook een beetje het rebelse aspect aan, het vechten tegen het patriarchaat. We komen op voor de FLINTA* personen. Boos zijn is oké. Je hebt het volste recht om boos te zijn in een wereld waar iedereen zegt dat je lief moet zijn en glimlachen. Dit is de boodschap die Girls Go BOOM wilt uitdragen. Het helpt om de juiste mensen aan te trekken. Wie helemaal niet geïnteresseerd is in feminisme of de strijd niet steunt, zal ook minder snel bij ons binnenkomen.”

IEDEREEN verdient een stem

Girls Go BOOM wil FLINTA* personen inspireren om ruimte op te eisen. Ze willen hen meer zien in de menigte (zonder lastiggevallen te worden) en achter de schermen. Ze willen bouwen aan een platform waar ze kunnen groeien. En dit niet alleen via muziek.

“In ons clubhuis is er is een repetitieruimte, omdat we niet enkel bands een podium willen geven, we willen ook bands creëren en een plek zijn waar bands kunnen ontstaan. Met Girls Go BOOM zetten we, naast het platform dat we aanbieden, ook in op educatie over hoe je een band vormt en managet, hoe je een instrument gebruikt … Ik denk dat wij in België hier wel de enige in zijn.”

“Muziek brengt mensen samen, maar we willen vrouwen en transpersonen ook samenbrengen op andere vlakken. We willen een safe space bieden voor mensen die zich in andere ruimtes niet thuis voelen. Bij ons kan iedereen binnenkomen zonder hen te veroordelen. Kom naar ons, lees een boek, babbel, drink wat thee, zaag over je familie … (lacht). Zo zijn er heel wat clubjes ontstaan: een boekenclub, fotoclub, schrijfclub. Op woensdagen en zondagen zijn we gewoon open. Er is nu ook een vrijwilliger begonnen met een toolbox om over mentale gezondheid en gevoelens te praten. Daarnaast gaan er ook veel DIY-workshops door. En vanaf februari zijn er weer ‘start your band’-workshops voor mensen die een instrument willen leren spelen.”

FLINTA
De naam FLINTA* ontlenen wij aan de Berlijnse queerscene. FLINTA* betekent: Female, Lesbian, Intersex, Trans en Agender. De * staat voor iedereen die in geen van voornoemde categorieën past, maar toch structureel onderdrukt wordt in de cispatriarchale samenleving waar we allemaal in leven.

De term cisgender wordt gebruikt voor iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. De term wordt doorgaans gebruikt als de tegenhanger van transgender, waarbij het geboortegeslacht en de genderidentiteit niet overeenkomen. 

Meer informatie op www.girlsgoboom.com.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.