Herfstwandelingen

door Katrien Sergeant

Het is cliché maar de herfst is het seizoen bij uitstek om eropuit te trekken in de natuur. We selecteerden in elke Vlaamse provincie een boeiende natuurwandeling.

Limburg

Nationaal Park Hoge Kempen beslaat 5700 hectare en ligt verspreid over 6 districten; Dilsen-Stokkem, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, As en Genk.
Dit park is bovendien het grootste bos van Vlaanderen en daarom vind je hier grote naaldboombossen en heides. Er werden meer dan 7000 plant- en diersoorten geteld. De struikheide heeft in dit jaargetijde prachtige paarse bloemen. De voormalige grindhoeves, getuigen van de vroegere mijnontginning, zijn getransformeerd in prachtige meren. Omdat het park redelijk vlak is, loont het zich naar de 100 meter hoge uitkijkpunten te gaan en je te laten overweldigen door het uitzicht. Door de uitgestrektheid van dit gebied vind je er een groot aantal wandelingen, waaronder ook een blotevoetenpad. Het is zelfs mogelijk om een hele dag op stap te gaan met een ranger. Bovendien vind je er vogelkijkhutten, 6 speelzones en bestaat er zelfs een mogelijkheid om te kamperen in een tipi.

Oost-Vlaanderen

Nergens in Vlaanderen vind je zoveel wintereiken als in het Buggenhoutbos, de eikels van de wintereik worden opgevangen in grote netten die in de herfst door boomkwekers op de grond worden gelegd. Ook paddenstoelen zijn rijkelijk aanwezig in dit seizoen. Daarnaast vind je er een arboretum met 50 aangelegde bomen en struiksoorten.  De Hollebeek kronkelt doorheen het bos. Via het blauwe wandeltraject die start tegenover de 500 jarige boskapel kom je ook door het jongere gedeelte van het Buggenhoutbos. Langs het wandelpad kom je verschillende boomsoorten tegen. Bij elke boomsoort staat een naambordje met een QR-code voor meer achtergrondinformatie.

Even verderop kom je aan de schuilhut. Gallowayrunderen grazen er in het afgesloten gedeelte.

Het is de perfecte bestemming voor ontspanning en sport, voor groot en klein. Er is immers ook een speelzone van 10ha, de Konijnenberg.

Bovendien is het in Buggenhoutbos toegestaan om te picknicken, dus hopen op prachtig nazomer weer.

West-Vlaanderen                       

Wijendalebos in Torhout is een 180 hectare groot domein, nauw verbonden met het waterkasteel. In de herfst vind je in het bos meer dan 500 soorten paddenstoelen. Daarnaast is het bos heel belangrijk voor vleermuizen en vogels, ook de ree wordt hier gespot.De helft van het bos is publiek toegankelijk. De andere helft is bosreservaat en voorbehouden aan de talrijke planten en dieren die er in alle rust kunnen gedijen.
Er zijn vverschillende bewegwijzerde wandelpaden met routes van 2,6 km (educatieve bosleerpad om alles te ontdekken over fauna en flora) tot 14 km. Bovendien is er een speelzone, een picknickplaats en een schuilhut.

Antwerpen

Een bezoek aan de Kalmthoutse Heide, tussen Essen en Kalmthout, is een ontdekkingstocht. Je wandelt er rond het Stappersven door bos, duin en natte heide. In de herfst vind je er de zwarte jeneverbes. Daarnaast is de heide een overwinterplaats voor ganzen, eenden en kleine zwanen.

Er zijn 3 bewegwijzerde wandelpaden(5 km, 6,8 km en 7,5 km). Een absolute aanrader is wandelpad 'Duin' (7,5 km, start vanaf bezoekerscentrum De Vroente). Deze route brengt je naar het hart van het stiltegebied.

In 2020 werd ,door Natuurpunt, een nieuwe 11 meter hoge uitkijktoren geopend vanwaar je een prachtig zicht hebt op het natuurgebied.

Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer.

Via Troovie.nl kan je ook Nina en Nino’s natuurgame downloaden voor de kinderen

Brabant

De Grote Getevallei, op de voormalige spoorwegbrug, is een van de grootste open valleien in Vlaanderen. Je loopt er langs talloze akkers en weiden, afgeboord met populieren. Bovendien vind je er fruitgaarden met een overvloed aan appels en peren.

Ideaal voor kinderen want er is een avonturenpad met spectaculaire hangbrug. In het speelbos kan er geklauterd worden als een eikelmuis en een belevingsboomgaard. Hier kan je nog de zeldzame kamsalamander zien, waarvoor 30 poelen werden aangelegd. In deze streek is hij beter bekend als Getedraak en geldt hij als symbool voor natuurherstel.

Er zijn 4 bewegwijzerde wandelroutes (3 km, 3,2 km, 7,5 km en 13 km)

veel wandelplezier!

Bron: www.natuurpunt.be, www.natuurenbos.be

 

 

 

 

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.