De strijd om de hobby’s – deel 1

door Suzanne

Soms is het niet eenvoudig om mee te zijn met de hedendaagse opvoedingstrends. Neem nu ‘de hobby’s’. Die schijnen goed te zijn voor de ontwikkeling van je kind en zo. Althans volgens de pedagogische praatjesbarometer. Items die bijdragen tot de ontwikkeling van het kind, scoren een pak hoger op die pedagogische praatjesladder.

Met goeie punten moet je niet meer afkomen. Zo passé. Alleen al niet omdat je dan door de mand valt dat de school van je kinders (die JIJ gekozen hebt) nog met punten werkt. Zo not done. Voor de ontwikkeling van het kind focussen we nu op het proces. Smileys en sterren zijn een indicatie hoe dat proces loopt. Punten … Zo niet van deze tijd.

Hobby’s, dat zijn de nieuwe goeie punten.

Het is dé moderne manier om aan de ontwikkeling van je kind te werken. Het minimum is 3. Liefst één van elke soort. Een sportieve, een sociale en een intellectueel-stimulerende. Zo krijgt je kind het brede, noodzakelijke hobbyistische spectrum dat goed is voor de ontwikkeling. Nog beter is natuurlijk 4 of 5 hobby’s zodat er nog meer variatie is. Waarbij jij je als geweldig pedagogische ouder, puur in het belang van de ontwikkeling van je kind, nóg meer opoffert.

Want als ouder van een kind met veel hobby’s, heb jij het druk druk druk. In functie van de ontwikkeling van je kind. En dat is hip.

Je bent nog niet terug van het brengen van kind 1 naar hobby a, moet je kind 2 al naar hobby b brengen waarna je meteen terug naar hobby a moet gaan wil je dat kind 1 ook op tijd is op hobby c. Ondertussen maak je nog snel wat tijd voor een pedagogische maaltijd met verloren biogroenten.

Al kunnen hobby’s ook ware rustpunten zijn.

Als het hobbymoment lang genoeg duurt, natuurlijk. De jeugdbeweging heeft deze oudernood bijvoorbeeld goed begrepen. Met een samenkomst van minstens 3 uur (wàt een ontwikkeling van je kind – 3 uur!) is die hobby gewoon écht een meerwaarde. Allen daarheen. Voor de ontwikkeling van je kind, natuurlijk. Want ervan genieten dat je even zonder kinders bent, scoort minder hoog op de pedagogische praatjesladder.

hobby

Reageer

Miet
Wat een leuke tekst. Ik ben al benieuwd naar deel 2... 😊
12/03/2019 - 11:45

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.