Weg met de weegschaal, luister naar je lijf

door Sara Van den Broeck

Een diëtiste die tegen diëten is, het klinkt tegenstrijdig. Toch is het wat Alessia Couvreur doet. Als ‘The Mindset Dietitian’ promoot ze intuïtief eten. Ze wil mensen hun buikgevoel leren volgen. Letterlijk.

“De dieetcultuur wordt vaak gedomineerd door commerciële motieven. Er valt veel geld te rapen wanneer je mensen belooft dat ze gewicht zullen verliezen. Maar onderzoek toont aan dat diëten niet werkt op lange termijn.”

“In mijn opleiding als diëtiste leerde ook ik mensen te motiveren om hun lichaam te veranderen. De eerste jaren dat ik werkte ging ik mee in het verhaal van de vermageringsdiëten. Zowel voor mezelf als voor mijn cliënten. Calorieën tellen en voedinsgplannen opstellen heb ik zowel in mijn opvoeding als in mijn studies meegekregen.”

“Toevallig botste ik op het boek Intuitive eating van Elyse Resch en Evelyn Tribole. Het deed deugd om dit te lezen en ik besefte dat het ook was wat mijn cliënten nodig hadden. Ze werden er niet gelukkiger van om bij mij op de weegschaal te staan. Ik ging me verder verdiepen, dit was de boodschap die ik wou doorgeven. De meeste van mijn cliënten volgden mij hierin. Nochtans is de klik maken een proces dat veel energie vraagt. Het is niet evident om de dieetcultuur en de hoop op gewichtsverlies los te laten.”

Principes, geen regels

“Intuïtief eten is gebaseerd op 10 principes. Het zijn geen regels. Het is de bedoeling dat iemand zich eraan houdt omdat het goed voelt, niet omdat het moet. Een evenwichtig eetpatroon is eigenlijk pas het laatste principe, omdat je op dat moment al een gezonde relatie met voeding moet hebben. Op die manier ga je het niet meer zien als een dieet. Je gaat luisteren naar de signalen van je lichaam en niet naar wat een diëtist je oplegt. Dat is veel logischer. Dieren of baby’s hebben niemand nodig die hen zegt hoeveel, wanneer of wat ze moeten eten. Waarom zou dat voor volwassenen anders moeten zijn?”

“Soms denken mensen dat ze altijd gaan blijven bijkomen wanneer ze intuïtief eten. Nochtans bewijst onderzoek dat intuïtieve eters over het algemeen een lager gewicht hebben dan wie dieet. Ons lichaam wil intrinsiek gezond zijn. Elke dag donuts en cupcakes eten klinkt misschien aanlokkelijk, maar na een tijdje snakt je lichaam naar groenten en fruit. We zijn het zo gewend om te denken in termen van moeten en mogen, dat we het luisteren verleerd zijn. Cliënten moeten wennen, ze krijgen plots geen plan meer aangeboden. Het voelt als een sprong in het diepe.”

Zelf je keuzes maken en niet moeten voldoen aan verwachtingen van buitenaf is een belangrijk uitgangspunt.

“Nu staat er geen weegschaal meer in mijn praktijk. Het is een misvatting dat je gewicht of BMI alles zegt over je gezondheid. We praten zelfs niet over cijfers. Het gaat om gezondheid op alle vlakken, rust in je lichaam en in je voeding. De gesprekken volgen in grote lijnen een structuur. Eerst gaat het over de dieetcultuur. Ik wil mensen laten beseffen wat dat met hen doet en hoe ze ervan los kunnen komen. In een volgende fase sta ik met mijn cliënten stil bij hun hongergevoel en hoe ze dat kunnen respecteren. Ik leer hen vrede sluiten met alle voedingsmiddelen en schuldgevoelens te laten varen.”

Zelfzorg en zelfontwikkeling

“Het is een proces. Je kan niet op voorhand bepalen hoe lang het duurt voor iemand intuïtief eet. Het is ook geen einddoel op zich, want alles draait om zelfontwikkeling. Ik heb nog momenten waarop ik me slecht in mijn vel voel en alleen maar zin heb in fastfood. Als boodschappen doen of koken er even niet bijgaat en alleen maar meer stress bezorgt, is het oké om eten te bestellen, ook dat is zelfzorg. Hoe je omgaat met voeding en je lichaam is een relatie en geen enkele relatie gaat elke dag goed.”

“Het is voor niemand mogelijk om altijd perfect in te gaan op wat je lichaam vraagt. Heb je bijvoorbeeld een lange vergadering dan zal je voor jezelf moeten afwegen of je vooraf al eet, ook al heb je op dat moment geen honger. Ook feestjes en dergelijke kunnen als een uitdaging aanvoelen, maar hoeven geen probleem te zijn. Het kan geen kwaad om een avond taart te eten in plaats van een evenwichtige maaltijd. Wie intuïtief eet, zal zich daar niet schuldig over voelen en kan het in perspectief plaatsen. Het genotsaspect is enorm belangrijk. Ook omgekeerd kan dit werken. Intuïtief eten leert je dat je geen dessert hoeft te nemen wanneer je daar tijdens een etentje geen zin in hebt. Zelf je keuzes maken en niet moeten voldoen aan verwachtingen van buitenaf is een belangrijk uitgangspunt. Het is duidelijk dat het om meer gaat dan enkel eten wanneer je honger hebt en stoppen wanneer je genoeg hebt. Het gaat om aanvoelen, willen en zelf bepalen.”

The mindset dietitian
Copyright By Nouchka

Praktisch
Meer info over The Mindset Dietitian, vind je op de website. Je kan Alessia ook volgen via Instagram of Facebook.
Vanaf 21 oktober verspreiden we onze Goed Genoeg-Lijfboeken via diëtisten, therapeuten en kinesisten. Vraag bij jouw zorgverlener of zij deelnemen aan de actie.
Je kan het Goed Genoeg-Lijfboek ook online aanvragen.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.