5 podcasts die je moet horen

door Rebelle

Podcasts zijn ideaal om te luisteren tijdens de vakantie. Wij geven je enkele van onze favoriete tips!

Dipsaus

Dipsaus is een podcast ‘door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid’. De Nederlandse Anousha, Ebissé en Mariam hebben het telkens over een thema op het kruispunt van gender en diversiteit. Ze houden gebeurtenissen uit de actualiteit tegen het licht en stellen alledaags racisme, seksisme en homofobie op kritische en humoristische manier aan de kaak. Niet iedereen zal houden van hun met Engels doorspekte tirades over privilege en macht, maar wie wél geïnteresseerd is in de stem van vrouwen van kleur in een witte wereld, moet bij Dipsaus zijn.

Terrible, thanks for asking (TTFA)

Steevast “Prima” antwoorden op de vraag “Hoe gaat het?”, terwijl je eigenlijk het omgekeerde wil uitroepen. Herkenbaar? Deze podcast doet dat niét, en dat verklaart meteen de naam: je krijg het eerlijke antwoord: “Terrible, thanks for asking”.

Nora vertelt verhalen van verlies in de breedste zin van het woord. Ze verloor zelf haar man aan een hersentumor, en vertelt vaak vanuit die eigen ervaring. Maar evengoed kan het gaan over een vrouw wiens ex haar naaktfoto’s online gooide, en hoe ze zo het zeggenschap over haar eigen lichaam verloor. Soms grappig, soms intriest, vaak aandoenlijk, altijd prachtig.

Where should we begin?

Deze is er eentje voor de curieuzeneuzen: we mogen schaamteloos als een vlieg op de muur meeluisteren met celebrity relatietherapeute Esther Perel tijdens échte therapiesessies met koppels. Op onnavolgbare manier ontrafelt ze in een met Frans doorspekt Engels het probleem waar deze koppels mee zitten, en geeft als alwetende verteller extra informatie tussen de opnamefragmenten door. Wij zitten met veel ongeduld te wachten op het 3de seizoen.

Heerlijke hoorspelen

Ben je op zoek naar iets om samen met je kinderen te beluisteren? Dan zijn de Heerlijke Hoorspelen van Het Geluidshuis een absolute aanrader! Dit is geen podcast maar een reeks luisterboeken. Bekende en minder bekende sprookjes worden in een nieuw jasje gestoken. Door de gelaagde humor zijn ze zowel voor kinderen als volwassenen hilarisch. En bovendien is het een uitdaging om alle bekende stemmen die de revue passeren te herkennen. Tom Van Dyck, Tine Embrechts, Wim Opbrouck, Koen De Graeve en Barbara Sarafian namen in het verleden al personages voor hun rekening. Ook heel geschikt tijdens lange autoritten. Je kinderen zullen nog nooit zo stil en aandachtig op de achterbank gezeten hebben.

TED talks daily

Voor wie een breed interesseveld maar weinig tijd heeft, zijn de TED talks daily heel geschikt. 5 keer per week verschijnt er een nieuwe aflevering. Die duurt nooit langer dan 20 minuten. Elk mogelijk onderwerp komt aan bod: burn-out, e-sigaretten, democratie, genetische aandoeningen … Telkens uitgelegd door een expert binnen het thema.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.