De 'Goed Genoeg-Mama’s’ bestaan 1 jaar!

door Truus Barremaecker

Een jaar terug bundelden enkele mama’s in Brugge de krachten. Ze doopten hun groepje schoolpoortmama’s om tot de ‘goed genoeg-mama’s’. Sindsdien organiseren ze verschillende activiteiten samen. Wij gingen langs bij Krista, Claire, Nadja, Vicky, Päivi en Mieke voor een gesprek.

Wat drijft jullie om samen te komen met de ‘goed genoeg-mama’s’?
“We kunnen heel veel delen in ons groepje, ook onze zorgen en bekommernissen. We herkennen ons in elkaars verhalen. We ontdekken dankzij elkaar dingen die we op ons eentje niet zouden vinden en proberen samen activiteiten uit met onze kinderen waar we op ons eentje minder toe geneigd zouden zijn.”

‘Vóór de opstart van ons groepje hadden we wel contact aan de schoolpoort, maar dit bleef meestal beperkt tot 5 minuutjes. We werden er voortdurend onderbroken en probeerden tijdens ons gesprek ook onze kinderen in de gaten te houden. Dankzij de opstart van ons groepje, spreken we nu ook apart af, en kunnen we dit contact uitdiepen.”

“We zijn allemaal ouders van een kindje uit het eerste leerjaar. We blijven sowieso vaak samen een beetje plakken aan de schoolpoort.  Dat is soms een beetje verwarrend voor de persoon die toezicht houdt op de speelplaats. “Moet jij niet naar de opvang?” vroeg een leerkracht onlangs aan één van onze kindjes. “Maar nee, mijn mama staat daar nog te praten.”, antwoordde mijn dochter toen (algemeen gelach).

Wat zijn de tofste activiteiten die jullie al gedaan hebben? 
“Eigenlijk zijn alle activiteiten al tof geweest. Bij de start van de zomervakantie hielden we een picknick in het bos, en eind augustus zijn we naar ‘de Sierk’ gegaan in De Haan. We deden ook een geslaagde culturele uitstap: we boekten een gids om de Kunsttriënnale in Brugge op kindermaat te bezoeken. En we vulden een volledige treinwagon met ouders en kinderen om naar ‘Train World’ te gaan kijken in Brussel. Die laatste activiteit was wel een beetje druk, dat merkten we omdat mensen spontaan een andere treinwagon opzochten toen wij aan boord stapten (gelach).”

“Nu staat er een activiteit op het programma enkel voor de mama’s. Soms heeft iemand ook een spontaan idee en laat die dat weten in onze WhatsApp-groep: “Wij gaan morgen kubben in het park, wie komt er met ons mee?” We proberen dit ook tijdig te laten weten aan het Rebelle-secretariaat zodat we verzekerd zijn.”

Hoe proberen jullie nieuwe mama’s te betrekken bij jullie groepje?
“Als initiatiefnemende mama’s hebben we een klein WhatsApp-groepje waarin we dingen bespreken. Als andere mama’s een idee oke vinden, sturen we het door naar de ‘grote’ WhatsApp-groep. Die bestaat uit alle ouders van kinderen van het 1ste leerjaar van onze school. We proberen de ‘grote’ WhatsApp-groep ook steeds te verruimen met ouders van buiten de school  en promotie te maken via mond-tot-mondreclame. Onlangs kwam er een nieuw gezin wonen in onze gemeente. De kinderen gaan naar een andere school, maar nemen toch deel aan onze activiteiten. De mama vertelde dat onze groep haar hielp om te integreren in de gemeente. Dat is fijn om te horen!”

  • Woon jij ook in Brugge, en wil je deelnemen aan de activiteiten van De Goed Genoeg-Mama’s? Dan brengen wij jou graag in contact met Krista die je toevoegt aan het Whatsapp-groepje van de Goed Genoeg-Mama’s.

  • Zin om net als deze groep mama’s een groepje op te richten met jouw vriendinnen? Rebelle geeft jou graag een duwtje in de rug, met een goede verzekering, promotionele en financiële ondersteuning en tips voor activiteiten.

  • Wil jij meer te weten komen over de campagne rond goed genoeg-ouderschap? Vraag het gratis ‘goed genoeg-boekje’ aan op het secretariaat, of organiseer met jouw vriendinnen een avond rond ‘goed genoeg ouderschap’ met gratis begeleiding van ons gespreksspel.

  • Contacteer west-vlaanderen@rebelle-vzw.be / 050 44 79 41 en het team van Rebelle West-Vlaanderen helpt jou graag op weg.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.