Marijke brengt 22 000 WonderWijven samen

door Sofie De Neve

Vrouwen kunnen de wereld veranderen. En dat doen ze, o ja. Ze zetten zich in voor een betere samenleving en volgen ongegeneerd hun hart. Elke maand zetten wij een inspirerende vrouw in de kijker.

2 jaar geleden werd Marijke Fonteyn zwaar ziek. Ze was door een auto-immuunziekte tijdelijk aan bed gekluisterd. Terwijl ze revalideerde, kreeg ze het idee om haar vriendinnen samen te brengen in een Facebookgroep. Wie een ander Wonderwijf kende, mocht haar aan de groep toevoegen. In no time ontplofte het aantal leden van 53 naar 22 000. En dat zonder concreet plan.

Ondernemen vanuit bed

“In het begin deed ik alles vanuit mijn bed. Ik kon niet anders, want mijn lichaam was zo uitgeput en ik kon me amper bewegen. Maar mijn hoofd bleek nog goed te werken en ook al liggend kan je dingen ondernemen, dus dat deed ik. Ik nodigde mijn strafste vriendinnen uit voor een Facebookgroep en die groep groeide maar aan en aan.”

“Nu 2 jaar later, hebben we niet alleen een online community van 22 000 WonderWijven, maar ook een wonderwijvenhuis en een uitgeverij. Toch heb ik het gevoel dat alles vanzelf is gebeurd. Ik deed gewoon wat nodig was en waar ik zin in had. Als je vrouwen verbindt, ontstaat er blijkbaar magie.”

WonderWatte? WonderWijven!

“Wat is WonderWijven nu eigenlijk? In één zin: het is een online en offline plek waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen bezielen, verbinden en groeien. Op de Facebookgroep worden er elke dag tips gedeeld en vragen gesteld, inspireren de WonderWijven elkaar, is er plaats voor humor maar ook voor kwetsbaarheid. Daarnaast heeft WonderWijven in Wommelgem een huis met een groepspraktijk. Een 40-tal therapeuten en begeleiders, van kinesisten over loopbaancoaches tot spirituele madammen, komen daar coaching, therapie of workshops geven.”

“Dan is er nog de uitgeverij, de WonderSchrijverij. Ik ben gek op boeken en op een dag bedacht ik samen met Birgit Krols het plan om een uitgeverij op te richten. Dat bleek niet eens zo moeilijk, dus deden we het gewoon. Vorig jaar lanceerden we ons eerste boek ‘Kwetsbaar krachtig’ en onlangs kwam ons tweede boek ‘#Khebzin’ uit, met 35 erotische verhalen van vrouwen van alle leeftijden en alle maten. De media-aandacht was gigantisch.”

Als je vrouwen verbindt, ontstaat er magie.

Huis om de hoek

“Een aantal maanden na de start van WonderWijven online, bedacht ik mij dat het leuk zou zijn om een huis te hebben waar de WonderWijven kunnen samenkomen of dingen organiseren. En plots bleek er achter de hoek een pand te huur te staan dat perfect aan onze eisen voldeed. Met een minimum aan middelen werd het huis ingericht: al het meubilair, het bestek, de borden, de gordijnen, de flipchartskregen we gratis en er kwamen heel wat WonderWijven helpen met schilderen en klussen. In no time (3 dagen!) was ons huis startensklaar. De therapeuten en workshopgevers huren de ruimte voor een lage prijs en zo komen we uit de kosten.”

“In ons huis kan je terecht voor therapie, workshops en lezingen. Dat kan gaan van yoga tot healing, stembevrijding, workshops schilderen, lezingen over verslaving … Daarnaast vinden hier ook activiteiten plaats voor wat we ‘goede doelen’ noemen. Zo is er een vrouw van islamitische herkomst die haar vriendinnen komt schminken in het WonderWijvenhuis omdat dat thuis niet mag. Ook is er eens een inzamelactie gebeurd voor een jong gezin met financiële problemen, en zijn er eens bergen wol geschonken aan een vrouwtje dat chemotherapie moest volgen en geen zin had om stilletjes in de wachtkamer te zitten wachten. Dat zijn kleine dingen die ons geen moeite kosten, maar waarmee we de wereld toch een betere plek maken.”

Poets- en plantenfee

“De vrouwen die vaste taken opnemen in het WonderWijvenHuis, noemen we onze ‘feetjes’. Ik vind het heel belangrijk dat mensen hier doen wat ze graag toen en wat in hun talent ligt. Zo is Linda de plantenfee, Sandra doet de administratie, Saskia decoreert het huis, Hilda en Chris zijn onze fantastische gastvrouwen en daarbij nemen ze allerlei andere taken op wanneer ze daar tijd en zin voor hebben.”

“Zelf heb ik niet het gevoel dat ik zoveel doe. Anderen rollen met hun ogen wanneer ik dat zeg, want voor hen ben ik de moederkloek van de bende en eigenlijk ben ik er fulltime mee bezig. Maar het voelt niet als werken voor mij. Thuis, als iedereen nog slaapt, stuur ik mailtjes en onderhoud ik de facebookgroep. En als ik hier ben, ben ik continu bezig met informatie en advies geven en vragen beantwoorden.”

Nog nooit zo rijk geweest

“Ik ben eigenlijk heel dankbaar dat ik 3 jaar geleden ziek ben geworden. Want anders had ik wellicht niet de noodzaak gevoeld om me via social media te verbinden met andere vrouwen en dan was dit alles misschien niet gebeurd. Ik heb door ziek te zijn ook beseft dat ik geen tijd meer te verliezen heb, niemand trouwens. Doe iets met je leven en maak er iets schoons van. Wees lief voor jezelf en voor anderen, in die volgorde. Ik kan nu oprecht zeggen dat ik mijn hart gevolgd heb en ik kan mijn kleinkinderen heel wat avonturen van oma vertellen en het goede voorbeeld geven dat je hart volgen echt loont. Ik ben nog nooit zo rijk geweest als nu.”

Marijke Fonteyn
Marijke Fonteyn richtte WonderWijven op.

Waarvoor mogen ze jou om 5 uur uit je bed halen?

Voor een WonderWijf dat in de shit zit en hulp nodig heeft.

Achter een sterke vrouw staat …

… nee, staan (!) 22 000 wonderwijven, een warm nest en een fantastische poetsvrouw (lacht)

Wie is voor jou inspirerend?

Brené Brown met haar kwetsbaarheid, authenticiteit, zelfrelativering en humor.

 

Bekijk ook onze mini-reportage van Marijke.

www.wonderwijven.be

www.khebzin.be

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.