Menstruatie in de sportwereld, taboe? 

door Rebelle

Ook al lopen vrouwen hun prestatieachterstand in op mannen, fysieke verschillen blijven bestaan. Kijk naar de invloed van menstruatie en hormonen op presteren, sport rondom zwangerschap en de blessureproblematiek van vrouwelijke atletes. We interviewden Chiara Delsaut, voormalig menstruatiecoach van YLA, de vrouwelijke voetbalploeg van Club Brugge. Ze verzekerde ons dat er nood is aan een menstruatiecoach.  

Kan je ons wat meer vertellen wat jouw job inhoudt en hoe een werkdag van een menstruatiecoach eruitziet?  

“Er is nog altijd te veel genderongelijkheid in de sportwereld, maar hopelijk kunnen we met elke kleine stap deze kloof verkleinen en op een dag zelfs sluiten. Ik zie mijn werk als menstruatiecoach als een van deze stappen, vooral omdat ik de eerste in België ben. Mijn job is dus zeker geen alledaagse job. Als coach volgde ik de menstruatiecyclussen van de speelsters nauwgezet op. Op basis daarvan informeerde ik de speelsters over hun eigen cyclussen en wat er allemaal gebeurt tijdens de verschillende fases. Ik gaf ze ook advies over training en voeding. Daarnaast probeerde ik het risico op symptomen gebonden aan de menstruatiecyclus te verminderen of zelfs vermijden, zodat de speelsters er zo min mogelijk last van hadden en dus optimaal konden presteren. Op deze manier hielp ik mee aan het verbeteren van het algemeen welzijn van de speelsters, wat altijd de eerste prioriteit is. Ik deed dit telkens in samenwerking met de diëtiste, fysieke coach, trainers en andere staf. Ik was ook steeds bereikbaar voor de speelsters die vragen hadden die ze misschien liever niet met de mannelijke coach wilden bespreken.”  

 

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je mee te maken kreeg? 

“Mijn grootste uitdaging in deze job was het starten en oprichten iets wat eigenlijk nog niet bestond. Zelf ben ik bij deze job terechtgekomen tijdens mijn opzoekwerk voor mijn thesis over menstruatie en sport. Ik had dus geen richtlijnen, maar beetje bij beetje kreeg ik ideeën over hoe ik de speelsters kon helpen en begeleiden als menstruatiecoach. Ik deed mijn eigen onderzoek en volgde extra opleidindingen rond het thema. Ook de trainer hielp me door te vertellen wat hij precies wou dat ik deed.” 

Menstruatiecoach

Hoe ervaar jij gender (on)gelijkheid in de sport? 

“In vrouwenvoetbal is de genderongelijkheid jammergenoeg nog groot. De meeste speelsters studeren of werken naast het voetballen. Ze verdienen namelijk niet genoeg om alleen van het voetbal te kunnen leven. In andere landen begint dit stilaan te veranderen, maar ik denk dat België op dat vlak toch een beetje achterkomt. Als de vrouwensport zich verder wil ontwikkelen en hetzelfde niveau wil bereiken als hun mannelijke tegenhangers, zijn veranderingen in de financiering, de media-aandacht en de behandeling van vrouwen nodig. Deze veranderingen moeten komen van krachtige organisaties en sportentiteiten die het voortouw nemen en ruimte bieden aan impactvolle verandering in de Belgische sportwereld, maar ook in de internationale sportwereld. Voor voetbal denk ik aan FIFA en UEFA, en de RFBA op Belgisch niveau.” 

 

Hoe zie jij de toekomst van een menstruatiecoach?  

“Ik denk dat in de toekomst de meeste professionele sportclubs een menstruatiecoach zullen hebben (of iemand gelijkaardig) aangezien er al voedingsdeskundigen, kinesisten, psychologen en andere coaches zijn. Bij vrouwen is hun menstruatie een ander aspect waar ze als atleet mee om moeten gaan en waar ze de extra procentjes uit kunnen halen om een betere atleet te zijn, wat in topsport een groot verschil maakt.” 

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.