Accepteer je maanstonden en voel je vrouwelijke energie

door Rebelle

Pui Yee volgde de workshop 'Menstruatiecyclus als kracht' die Rebelle organiseerde. Benieuwd of ze naar huis ging met handvaten om in haar dagelijks leven bewuster om te gaan met haar menstruatiecyclus? Lees haar relaas.

Spirituele interne reis
Een beetje bezweet en wat gehaast kwam ik toe aan het Stadsmagazijn. Een vriendelijke glimlach wees me de weg naar de zolderkamer waar de workshop ‘Menstruatiecylus als kracht’ zou plaatsvinden. Bij aankomst scande ik even de zaal naar bekende gezichten en zocht mijzelf een plaatsje in de cirkel. Met een curriculum aan opleidingen, van intuïtieve ontwikkeling tot yoga maar ook Sensiplan, zal Magali Thomassen, van Moving Magic, ons de komende twee uur meenemen op een spirituele interne reis.
Haar doel is om ons los te maken van de gedachten dat onze maanstonden iets vervelend en pijnlijk is. Dat onze cyclus ook uit meer bestaat dan de week dat wij onze maanstonden hebben en dat er in elke fase van die cyclus, krachten zitten.

We begonnen de workshop met een voorstellingsrondje. Ikzelf ben 5 jaar geleden gestopt met de anticonceptiepil en wou mijn lichaam leren kennen zonder de toevoeging van hormonen. De gedachte dat ik bijna dagelijks een dosis hormonen slikte, en dat gedurende 7 jaar, voelde niet juist aan voor mij. Ik wist dat mijn lichaam aan die ‘detox’ moest wennen en dat de machine terug in werking gesteld moest worden. Maar na twee jaar nog steeds geen maandelijkse maanstonden te ervaren, begon ik mij wat zorgen te maken. Een bezoek bij de gynaecoloog en een bloedafname konden vaststellen dat ik PCOS* heb. Dat verklaarde waarom mijn maanstonden maar uitbleven en ik maar geen regelmaat vond in mijn cycli. Hoewel PCOS niet te genezen is, hoopte ik na de workshop beter te kunnen voelen of herkennen in welke fase van mijn cyclus ik zit. En zo bracht iedereen haar eigen verhaal mee. Iemand getuigde dat ze heel boos wordt dat onze maatschappij niet ‘werkt’ op het tempo van de vrouw en haar cyclus. Er wordt verwacht dat we elke dag evengoed kunnen presteren, maar afhankelijk van ‘de tijd van de maand’, is dit voor een vrouw gewoon niet haalbaar. Ze wilt vandaag dus graag leren hoe ze haar cyclus kan herkennen en van daaruit proberen handelen.

In een vingerknip werd de cirkel van dertien voor elkaar onbekende vrouwen* omgetoverd tot een safe space. Het voelde krachtig aan om al deze verschillende oprechte motivaties te horen. Op dat moment waren we geen student, sportcoach, onderzoeker, … maar waren we allemaal vrouw. Om nog beter in contact te komen met onszelf, gingen we verder met een korte meditatie. Magali nodigde ons uit om onze ogen te sluiten en te voelen waar onze baarmoeder zat. Om eerlijk te zijn voelde dit eerst wat ongemakkelijk aan want door de stilte hoorde ik mijn intern dialoog gewoon in overdrive gaan. Vragen als: ‘Waar zit mijn baarmoeder eigenlijk?’, ‘Wat moet ik voelen?’, ‘Haha, ze zijn hieronder aan het jazz-dansen, zou ik dat ook leuk vinden?’ Pure chaos dus. Maar de stem van Magali was een goede gids want uiteindelijk overheerste één emotie en gedachte: boosheid. We mochten dit gevoel en ook onze baarmoeder visualiseren. We namen plaats aan de tafels waar (aquarel)potloden, penselen, stiften, glitters, parels, … voor ons klaar lagen. We mochten onze creatieve geest de vrije loop laten gaan.

Afbeelding verwijderd.

Daarna sloten we opnieuw onze ogen. We mochten in onze gedachten kennis maken met vier verschillende vrouwen – elks met hun eigen kenmerken. Dit stelde de vier fasen voor van onze cycli. Ook dit visualiseerde we door een cirkel in 4 te delen. Bij elke fase kregen we niet alleen uitleg over de kenmerken, maar ook over welke krachten er centraal staan. Zo staat een maagd, onschuldig en optimistisch, voor de pre-ovulatie-fase. Ons lichaam is dan bezig met het rijpen van een eitje waardoor jouw energiepeil ook stijgt. Het is het moment om nieuwe dingen te proberen, uit te gaan, sociaal te zijn. Terwijl een wilde vrouw, intuïtief en minder sociaal ingesteld, staat voor de pre-menstruele-fase. 

Magali gaf ons op het einde ook nog als tip om je cyclus te tracken door maan-mandala’s bij te houden. Dit is een maandelijks overzicht waarbij je elke dag enkele woorden of de kleur van jouw gedachten visualiseert. Zo kan je hopelijk na enkele cycli patronen herkennen.

Wat ik meeneem uit deze workshop is vooral dat ik meer moet stilstaan bij wat mijn lichaam mij probeert te vertellen. Want ik denk dat ik al een lange tijd niet heb willen luisteren omdat ik ook de druk voel om constant te kunnen presteren. De creatieve aanpak met het kleuren wekte eerst wat weerstand en ongemak, maar eigenlijk was het vooral fijn om ook te luisteren naar ervaringen van andere vrouwen. Dat alleen al heeft mij kracht gegeven. 

* PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) is een hormonale afwijking waarbij de eisprong vaak uitblijft. De eicellen zijn niet in staat te rijpen. Ze blijven in de eierstokken achter en vormen met vocht gevulde blaasjes, cysten.

Met dank aan Pui Yee, Rebelle medewerkster

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.