Midzomerfeest: de zon én de vriendschap op een hoogtepunt

door Lien Willaert

Weinig dingen die we het afgelopen jaar zo gemist hebben als kwali-tijd met onze vrienden. Het jaarlijkse vriendinnenweekendje aan zee, met de hele groep naar jullie favoriete restaurant, dat ene al zo lang geplande huwelijk van je bestie, verjaardagspartijtjes en een knaller van een nieuwjaarsfeest: we hebben veel moeten uitstellen of annuleren dit jaar. Laat staan dat er gelegenheid was om niéuwe vrienden te ontmoeten. Vaak worden op een leuke housewarming, in de bedrijfskantine of pakweg tijdens een taalcursus de eerste kiemen gelegd voor prille vriendschap. En laat ons eerlijk zijn: via Zoom is dat allemaal toch net iets afstandelijker. Wat we net zo nodig hadden om deze crisistijden door te komen, namelijk sociale en lichamelijke nabijheid, werd voor een groot deel aan banden gelegd of op pauze gezet. Dat deed pijn. Het is cliché, maar waar: je beseft pas wat écht belangrijk voor je is, eens je het moet missen.

Vriendschap heeft tijd nodig

Ja, het was een annus horribilis voor de vriendschap. Onderzoek aan de Universiteit van Kansas (VSA) legde namelijk dé belangrijkste factor bloot in het opbouwen van een innige band: (genoeg) tijd! Niet verrassend natuurlijk. Om een kennis tot een ‘gewone vriend’ te maken, zou je tenminste tussen de 40 en 60 uren met elkaar moeten doorbrengen, en wel 200 uren om een persoon als ‘beste vriend’ te categoriseren. Samen leuke dingen doen in allerlei omgevingen, kwetsbare momenten doormaken, emotionele energie investeren in elkaar, inside jokes delen … geven allemaal vorm aan vriendschap. En dat gaat veel gemakkelijker wanneer er niet een of ander virus de hele wereld op slot en in z’n kot houdt.

Tot zo ver het slechte nieuws, want: er schijnt licht aan het einde van de tunnel. De vaccinaties zijn in volle gang, en met de zomer zijn ook al wat versoepelingen van de coronamaatregelen in zicht. Het perfécte moment dus om na te denken over een manier om een stukje van die verloren tijd in te halen … of toch een kickstart te geven aan de heropflakkering van een vriendschapspandemie! En wat is nu aanstekelijker dan … een goed feestje? Ja, wij vinden dit het ideale moment om een nieuwe traditie in het leven te roepen. We zijn zo vrij om de mosterd te halen bij het Scandinavische midzomerfeest (midsommar): op de langste dag van het jaar gaan ze in het Hoge Noorden swingend de zomer in.

Vier de vriendschap op midsommar

Deze week wordt in landen als Zweden, Finland, Denemarken maar ook Estland en Ierland dus feest gevierd. Ze ontsteken grote vreugdevuren op het strand of aan de oever van waterlopen, organiseren grote diners, dragen bloemenkransen op hun hoofd, spelen outdoor spelletjes zoals Kubb of zaklopen, en dansen tot in de vroege uurtjes. What’s not to love? Daarom stellen we voor dit feest schaamteloos over te nemen, met een leuke friends-twist. Want we hebben wel al rituelen om liefdesrelaties, geboortes of andere familiegebeurens te vieren, nu willen we een viering van de vriendschap aan dat lijstje toevoegen. Enter: het midzomervriendenfeest!

Hoe doe je dat? We geven je een lijstje met ideeën mee.

  • Het belangrijkste ingrediënt voor een geslaagd feest: nodig je vrienden uit! Hou je uiteraard aan de geldende coronamaatregelen.
  • Kies een gezellig plekje uit in het groen, want midzomer wordt buiten gevierd! Spreek dus af in iemands tuin of in een park in jullie buurt. 
  • Gezelligheid troef met wat decoratie. Vlaggenlijnen, lichtjesslingers en lantaarns mogen dan ook niet ontbreken, net als bloemen op tafel. Vier je in de tuin? Dan voegen tuinkaarsen nog wat extra magie toe.
  • Zorg voor leuke muziek.
  • Zet de tuintafel, spreid de picknickdekentjes uit en overlaad ze met allerlei lekkers: zomers fruit (aardbeien zijn een midzomer-traditie), hartige hapjes (Zweedse balletjes?), een huisgemaakte appelcake ... En nu je toch bezig bent: trek maar eens een lekkere fles open: we klinken op de vriendschap vandaag.
  • Vraag je vrienden hun favoriete outdoor spelletjes mee te brengen. Badminton, een voetbal of een frisbee, maar ook Kubb of een croquet-set staan garant voor uren buitenspeelplezier. Is het echt warm? Tijd voor een waterballonnengevecht!
  • Spreek met z’n allen af om kleurrijke, vrolijke outfits aan te trekken. De donkere tijden zijn voorbij: tijd om weer wat kleur in het leven te brengen. De echte creatievelingen maken een bloemenkrans op z’n Zweeds.
  • Tot slot: wijs iedereen een verwenvriend(in) toe. Via een lotjessysteem trek je op voorhand een naam. Voor die vriend of vriendin voorzie je dan een kleine verrassing. Schrijf een gedichtje of een leuke brief, kader een mooie foto in van jullie twee, geef een pakket met bloemzaadjes voor in de tuin …  Zoek iets waarmee je je genegenheid voor elkaar uitdrukt, en dat zit ‘m net vaak iets niet-materieels. Vier jullie vriendschap!

Midzomer gevierd met je vriend(inn)en? Of heb je op een andere manier je vriendschappen eens extra in de bloemetjes gezet? Laat het ons weten! Stuur ons een berichtje op Facebook of Instagram, met een leuke foto. We kijken er naar uit om met jullie mee te mogen genieten. Fijn vriendenfeest!

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.