Mijn eerste zwangerschap

door Lo

Het was oudejaarsavond 2015. Ik was aan het koken, een diner voor 12 mensen die avond, toen plots mijn telefoon ging. Mijn gynaecoloog aan de lijn, hij vertelde mij dat mijn zwangerschapswaarden waren verhoogd, in die mate dat hij er zeker van was dat ik zwanger was.

Hij was zo blij dat hij het mij nog persoonlijk wilde melden vooraleer we het nieuwe jaar ingingen. Ik was sprakeloos. Ik had net een IVF-poging gehad met overstimulatie, er moesten meer dan 20 embryo’s geprikt worden, 2 bevruchte embryo’s werden teruggeplaatst. Ik had er geen goed gevoel bij en dan dit.
De avond verliep in een soort van roes, pure blijdschap en ‘oja ik mag geen champagne meer drinken’. Maar er was ook ongeloof.
Bloedafnames volgden en alles zag er goed uit tot die ene avond in januari. Die avond stond de eerste echo gepland. Ik was zo gestresseerd, bang dat er geen hartje zou kloppen.

Mijn wereld stortte in. Eindelijk was ik zwanger en dan gebeurde dit.

Tijdens de echo was de gynaecoloog heel stil. Uiteindelijk vertelde hij dat er niets te zien was op de echo. Dit kon 2 dingen betekenen. Ik had ofwel net een miskraam gehad zonder dat ik het wist ofwel had het embryo zich ergens anders, buiten de baarmoeder, ingenesteld. Beide scenario’s waren slecht nieuws dus. Mijn wereld stortte in. Eindelijk was ik zwanger én dan gebeurde dit. Ik moest bloed laten prikken en werd naar huis gestuurd om te wachten op de resultaten. De dag nadien kwam dan het verdict dat mijn waarden nog steeds hoog waren én dat ik dus nog steeds zwanger was, maar buitenbaarmoederlijk. Ik moest naar het ziekenhuis voor observatie, omdat er te veel risico was voor mezelf.
29 januari, een dag die ik nooit ga vergeten, werd de buitenbaarmoederlijke zwangerschap beëindigd na 8 weken en 2 dagen zwangerschap. Een eileider werd weggenomen.
De dagen nadien verliepen in een waas, ik voelde mij zo leeg. Mijn hormonen waren volledig in de war. Na een week gingen we dan terug aan het werk, doen alsof er niets ergs gebeurd was en het gewoon een kleine medische ingreep geweest was. Het viel mij zwaar maar ik ging door. Het moest wel …

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.