Elke wil ziekenhuiservaring van kankerpatiëntjes aangenamer maken

door Lilith Roggemans

Vrouwen kunnen de wereld veranderen. En dat doen ze, o ja. Ze zetten zich in voor een betere samenleving en volgen ongegeneerd hun hart. Elke maand zetten wij een inspirerende vrouw in de kijker.

Elke heeft 4 kinderen: Tijl, Harte, Jenne en Annelief. Eén van hen, Harte, werd eind 2012 ongeneeslijk ziek door een agressieve hersentumor en stierf een paar maanden later op 14 januari 2013. Het gezin van Elke werd verwoest. Zelf gebruikt ze het beeld van de gebroken vaas, een vaas die nadien weer hersteld moet worden maar nooit meer hetzelfde is.

Elke start een maand later met het project Prinses Harte. Hiermee wil Elke de ziekenhuiservaring van patiëntjes op de kinderkankerafdeling van universitaire ziekenhuizen aangenamer maken. Ze geeft elk kind op deze afdeling een doos met daarin een aantal unieke, zelf ontworpen hulpmiddelen. Een mooie pyjama met drukknoppen waar alle medische buisjes makkelijk door kunnen, een kleurrijk fleecedeken dat troost biedt tijdens het verblijf en doorheen alle soms akelige medische onderzoeken, een zachte pop om aan en uit te kleden, een warmtekussen in hartvorm tegen de pijn …

Poppen van Prinses Harte
Poppen van Prinses Harte

Elke haalde haar inspiratie voor dit project bij haar dochter Harte. Harte was een vrolijk, spontaan en extravert kind. Zij had de mooiste en meest kleurrijk versierde kamer van het hele ziekenhuis ooit, zei een verpleegster. Haar kamer was gevuld met tekeningen van vriendinnetjes, slingers, cadeautjes en maar liefst 3 kerstboompjes. Een goede vriendin maakte een mooie en handige pyjama en ze kreeg een handgemaakt dekentje van de buurvrouw en haar dochtertje dat ze mee kon nemen naar alle onderzoeken.   

“Toen ik op een avond in het ziekenhuis langs een kamer passeerde waar een jong kindje in een wipper zat, alleen in een kale ziekenhuiskamer, vond ik dat zo erg. Je wil zo’n kind toch gezelligheid en comfort bieden. Zo ontstond het idee.”

Gepersonaliseerde capes

De vzw wordt steeds groter. De man van Elke werkt ondertussen halftijds voor de organisatie. De meeste producten maken ze niet meer zelf met de hand, maar besteden ze uit via sociale tewerkstelling. Elke en haar man kozen er bewust voor om het productieproces niet te uniformiseren en om niet met een fabriek in zee te gaan, maar om het lokaal en authentiek te houden. 

Alle gemaakte producten zijn geïnspireerd op wat Harte leuk vond tijdens haar ziekenhuisverblijf. Eén keer kwam er een heel speciale vraag. Jenne, een kankerpatiëntje van 4, durfde niet onder de scanner. Elke maakte een cape met een superheld op en zijn naam. Als held durfde hij wel onder het bestralingsapparaat. Die capejes maakt Elke nog zelf thuis. Als het ziekenhuis belt, krijgen ze zo snel mogelijk een gepersonaliseerd exemplaar geleverd.

Ik vraag Elke of haar mooie project haar ook troost biedt. “Of het me troost? Niet helemaal, maar ik ben wel blij dat Harte met dit project iets kan betekenen voor andere kinderen. De energie die ik niet heb kunnen gebruiken in het vechten tegen de ziekte van Harte, steek ik in dit project.”

www.prinsesharte.be
www.facebook.com/prinseshartevzw/

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.