Mijn ouderschaps fuck-it-list

door Kathleen Leemans

Goedbedoelde raad, slim advies, wijzende vingertjes … Ze slaan ermee om je oren als het over ouderschap gaat. Een nachtmerrie voor elke (nieuwe) moeder die nog niet goed weet wat het is om mama te zijn, die overal hoort ‘geniet ervan want voor je het weet zijn ze groot’, maar die eigenlijk gewoon met de handen in het haar zit.

Het heeft me bijna 2 jaar gekost voor ik doorhad dat je beter je buikgevoel kan volgen want dat kinderen geen handleiding hebben. Dat jij als ouder je kind het beste kent en dus weet wat goed is. En niet te vergeten: dat alle ouders een slechte dag mogen hebben, fouten mogen maken of dingen gewoon niet leuk mogen vinden. 

Na meer dan 6 jaar mama zijn, kan ik met trots mijn fuck-it ouderschapslijstje voorstellen! Die staat vol met de dingen waarvan ik beslist heb dat ik er niet langer tijd en energie wil insteken waar ik me ook niet schuldig over voel. Zie het als een vorm van zelfzorg, een vorm van tevreden zijn met de ouder die ik ben, een vorm van goed genoeg-ouderschap dus.

Heb jij ook zo’n fuck-it-lijstje? Hier gaan we!

  • Naaien

Nee, ik kan niet naaien en ik wil het ook niet leren. Bedankt. Als mijn kinderen dat wel willen, zijn er workshops en tutorials genoeg in de aanbieding. Of misschien kan hun lief het wel ;)

  • Consequent zijn

Mijn kinderen vinden het niet erg als ik niet consequent ben. Als ze die ene keer wel eens een ijsje krijgen voor het avondeten, of als ze in de vakantie eens wat later mogen opblijven. Ik kijk naar wat ze nodig hebben en dat is meer dan ok.

  • Elke week de lakens verversen

Sorry, maar dat doe ik dus niet. Echt niet. #notsorry

  • Meespelen met de barbies

In het begin speelde ik vaak mee met de oudste, want ‘ocharme’ ze was altijd alleen en ze wilde dat zo graag. Maar, ik heb ook gevoelens. En met barbies spelen vond ik vroeger als kind heel tof, maar nu echt niet meer. Als ze vragen om samen te spelen doen we iets wat we allebei leuk vinden. Mama blij, kindje blij.

  •  Laten huilen

Een van de meest controversiële onderwerpen in de ouderwereld. Ik heb samen met mijn partner beslist dat we onze kinderen niet laten huilen om te huilen.

  • Elke dag in bad

Als ze vuil zijn, dan gaan mijn kinderen in bad. In de zomer is dat dus bijna elke dag, in de winter is dat dus ongeveer 1 keer per week. Voor alle andere wasjes: natte doekjes for the win!

kind in bad

  • Vaste bedtijd

Als dat zou werken, dan zou ik eindelijk eens die serie op Netflix helemaal kunnen uitzien, juist. Zeker nu met het warme weer gaan onze kinderen later slapen dan anders. En op andere dagen, als ze moe zijn, gaan ze vroeger slapen dan anders. That’s all.

  •  Strijken

Ik strijk geen kinderkleren. Heb ik geen behoefte aan en mijn kinderen ook niet.

  •  Bord leeg eten

Samen aan tafel zitten, vinden wij als gezin belangrijk. Maar genoeg gegeten is genoeg gegeten. En als ze gedaan hebben met eten mogen ze van tafel. Als ze van tafel gaan, kunnen wij tenminste nog even rustig van onze maaltijd genieten. Weliswaar koud maar wel rustig.

  •  Thuisblijven voor de kinderen

Ik ben geen thuisblijfmama, echt niet. Ik ben dolgraag bij mijn kinderen, maar ik doe mijn werk ook heel graag. Ook al bezorgt mij dat weleens stress en krijg ik de boel niet altijd rond, ik ben blij dat ik een werkende mama ben. En dat maakt van mij de beste mama die ik kan zijn. #goedgenoeg

kind in bad

Reageer

Stephanie
Zo herkenbaar en zo leuk te weten dat ik niet de enige ben met een fuck it lijstje 😊
04/09/2018 - 22:50
Coco
Ik kan me in enkele wel vinden, zo kan ik ook niet naaien en kinderkleren strijken doe ik ook helemaal niet. Hier gaan ze wel op een vast tijdstip slapen, omdat ze ritme nodig hebben. Alle weken lakens verversen doe ik ook niet, ruikt het niet fris, is het vuil, of wordt het kouder dan pas ik wel aan natuurlijk.
Blijf gewoon lekker jezelf, en luister naar je mama hart!
05/09/2018 - 10:47
Lambert
Ik snap niet goed waarom dit taalgebruik nodig is?
20/09/2018 - 09:22
Kizzy
Ik kan me volledig vinden in deze lijst. Ik ben blij dat ik niet alleen ben.
20/09/2018 - 10:33
Karel
Ik ben op dagelijkse basis mantelzorger voor een schoonbroer met een mentale beperking.
Doe ik al zo'n 30 jaar.
Daar zou zo'n lijst ook voor mogen bestaan, of niet?
09/10/2018 - 08:18
Vera
Ooo ja heel herkenbaar!Het zo perfecte niet perfecte😀
09/10/2018 - 10:59
Nicole
Genoeg liefde en gezond verstand en iedereen is gelukkig
09/10/2018 - 20:03

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.