Wij strijden tegen online haat en discriminatie

door Rebelle

Bij Rebelle zien we al jarenlang met lede ogen aan hoe de maatschappij lijkt te verharden. We kiezen er zelf voor om naar oplossingen te blijven zoeken en om positieve, hoopvolle boodschappen de wereld in te sturen. Vandaag is dat niet meer genoeg. Hate comments op sociale media zijn alomtegenwoordig en ook Rebelle blijft er niet van gespaard. We vinden het noodzakelijk om hierop te reageren. 

We schetsen even onze concrete aanleiding. Enkele weken geleden organiseerden we een lezing rond een LGBTQIA+ thema, door een persoon uit die community. Plotsklaps vulden de reacties onder onze Facebookpost zich met tientallen haatdragende commentaren (die werden direct verborgen, we geven geen platform aan haat). Wij zijn niet de enige organisatie die hiermee te maken krijgt, ondertussen is dit voor veel mensen die zich inzetten tegen ongelijkheid bijna dagelijkse kost. 

Wat we zien gebeuren is dat (extreem)rechts de publieke opinie veelal beheerst. Soms openlijk, vaak subtiel. Online haatreacties zijn vaak deel van een doelbewuste politieke strategie om de samenleving steeds rechtser te maken. Mensen die voor gelijkheid pleiten, worden monddood gemaakt. Helaas blijkt die strategie te werken: talloze mensen censureren zichzelf, uit angst voor de gevolgen, als ze dat niet doen. Zeker vrouwen, queer personen en mensen uit etnische minderheidsgroepen zijn de dupe: de doodsbedreigingen of verkrachtingsfantasieën in hun inbox zijn niet meer bij te houden. 

Het lijkt wel alsof mensen zich online het recht toe-eigenen om hun ongegronde haat en misselijkmakende discriminatie te spuien, zonder zich een moment bewust te zijn van welke impact het teweegbrengt bij het slachtoffer. Laat het duidelijk zijn dat de mentale impact die het achterlaat, niet te onderschatten is. Het is wetenschappelijk bewezen dat personen die gediscrimineerd worden, een negatieve impact ervaren op hun psychologisch welzijn*. Dat is feitelijk, dat is niet voor discussie vatbaar. 

Tegen deze schadelijke tendensen verzet Rebelle zich. Deze samenleving willen we niet. We zouden geen Rebelle zijn, als we niet op zoek zouden gaan naar manieren om het tij te keren. Het kan niet dat online haat en discriminatie vanzelfsprekende bijkomstigheden zijn van de online wereld. Laten we collectief verontwaardigd blijven over online haat en ons hiertegen verzetten. In Litouwen geven ze het goede voorbeeld: daar is er een elfenleger actief, een bonte verzameling van duizenden mensen die de strijd aanbinden tegen trollen en fake news op het internet. Ze gaan op zoek naar desinformatie en signaleren dat. Wat als we dat in België ook zouden doen? En als we het niet enkel over nepnieuws hebben, maar ook over hatelijke comments? Het internet zou er alvast een stuk aangenamer en veiliger door worden. Bij deze een héle warme en menselijke oproep om met ons te vechten tegen online haat.

Dit kan je doen: 

  • Rapporteer de persoon/de organisatie die de comment postte.
  • Laat zelf een reactie achter waarin je wél positiviteit verspreidt, om de negativiteit mee te counteren. Online platforms kunnen ook verbindend werken. 
  • Probeer mensen bewust te maken van het feit dat online haat verspreiden deel is van een grotere strategie . 
  • Treed niet in een eindeloze discussie met de persoon die een haatreactie plaatste. Reageer met een positieve boodschap en weid niet verder uit. 

* Voor wetenschappelijk onderzoek omtrent de link tussen mentale gezondheid en discriminatie verwijzen we onder andere graag naar: Swim e.a. (2001) en de website van de United Nation omtrent de impact en preventie voor slachtoffers van haatreacties (https://www.un.org/en/hate-speech/impact-and-prevention/targets-of-hate)
 

online haat

© Daniil Lavrovski / Claire Laffut

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.