Bewuste keuze vóór samenslapen

door Saartje

Hier bij ons thuis slapen we allemaal samen in een groot kamerbreed bed. Mijn man en ik liggen naast elkaar in het midden, baby Lars ligt naast mij en kleuter Mats ligt naast mijn man. Dat is met de tijd zo gegroeid en we hebben hier uiteindelijk voor gekozen.

Aardig wat mensen weten hier ondertussen van en de meesten vinden het toch maar vreemd. We krijgen dan ook vaak de vraag hoelang we dit nog gaan volhouden. Voor ons is dit een rare vraag, want we hebben bewust die keuze gemaakt, voor jaren. Voor ons is het iets heel gewoon geworden. We lazen over en werden warm van de vele voordelen en tegelijkertijd waren we ons bewust van de nadelen.

Onbeschrijfelijk is het gevoel wanneer je 's nachts lichtjes wakker wordt en de mensen die je het meeste lief zijn naast je zachtjes hoort ademen. Heerlijk is het om te ervaren dat je baby inderdaad nog niet doorslaapt op 8 maanden, maar in het donker de borst zoekt, aanhapt en jou met de hormoontjes die zo vrijkomen ook terug in een zalige slaap brengt. Fijn om te weten dat je kleuter - die nooit graag geslapen heeft - zich geborgen weet en nu wel zelf in slaap kan vallen naast zijn papa en de nacht doorslapen.

Samenslapen blijkt een positief effect te hebben op je gezondheid: het gevoel van veiligheid stijgt, stress vermindert en het risico op verlatingsangst neemt af. Er is lekker veel huid-op-huidcontact mogelijk, wat ontspant en de band versterkt. Wordt een kind wakker? Dan hoef je je bed niet uit en is je aanwezigheid naast hem vaak genoeg om verder te kunnen slapen. Bovendien is het heel gezellig (toegegeven: tot er een voet of knie onzacht tegen jou terechtkomt, maar dat gebeurt gelukkig niet elke nacht).

Je komt wel gemakkelijker in een diepe slaap als je alleen in bed ligt en de kans dat je je slaapcyclus ononderbroken kunt uitslapen is natuurlijk groter. Het grootste nadeel in mijn ogen? Dat mijn man en ik voorlopig geen avondje samen wegkunnen. Een babysit de kinderen in bed laten stoppen? Ik zou niet weten hoe ... Gelukkig kunnen we in de weekends veel tijd samen doorbrengen.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.