De slimste peuter ter wereld

door Karen

Het zou veel kijkers lokken: een quiz met enkel peuters als kandidaten. Erik Van Looy zou er in elk geval een hele kluif aan hebben als hij ‘De Slimste Peuter ter Wereld’ zou moeten presenteren.
En als mijn dochtertje zou deelnemen, zou ze wel eens de grote titel in de wacht kunnen slepen. Want sinds kort weet ik niet meer wie nu de slimste is van ons 2: zij of ik.

Kleine meid, grote talenten
Ze is amper 2,5 maar ze weet perfect hoe ze de afwasmachine op het juiste programma kan aanzetten. Als de was gesorteerd wordt, weet ze welk kledingstuk bij wie hoort. Als de telefoon gaat, kan ze voorspellen wie er aan de andere kant van de lijn hangt. Ze voelt aan wanneer haar broertje wakker wordt, nog voor hij een kik heeft gegeven.
Allemaal mooie talenten, hoor ik u denken.

Kleine meid, grote strijd
Maar als het even tegenzit en ze een verplichte praktische proef (lees: opruimen) weigert uit te voeren, dan begint de strijd der machten pas. Haar oogjes worden donker van boosheid. Gefrustreerd roept ze: “mama stout”, terwijl ze haar handjes nog net niet tot vuisten balt. Het enige wat ik gevraagd had, was nochtans simpelweg om haar ‘bavetje’ op tafel te leggen. Omdat ze echt niet wil luisteren en ik echt niet wil toegeven, zet ik haar in de hoek. Na enkele minuten doet ze wat haar gevraagd wordt en komt ze met hangende pootjes om knuffels bedelen.
Allemaal prima en volgens de boekjes opgelost, hoor ik u denken.

Tot die gewiekste peuter de rollen omdraait en de hoek gebruikt om mij uit mijn tent te lokken. Ze gaat er zonder aanleiding in staan en zegt over zichzelf dat ze niet flink is ook al heeft ze helemaal niets fout heeft gedaan. Haar donkere oogjes wachten uitdagend op mijn reactie. Gevolg: ik begin aan mijzelf te twijfelen. Kan ik die hoek nu nog wel als straf gebruiken? Drijft ze de spot met mijn tactiek? Laat ik – de volwassene – over mij lopen door een peuter van 2,5?

Er zullen zo nog wel gelijkaardige spelrondes volgen. Daaruit zal nog blijken of ik met mijn tactieken die sluwe peuter kan doen opgroeien tot een beleefde, wijze dame.
Maar, Erik Van Looy, moest je intussen deze blog lezen en overwegen om De Slimste Peuter Ter Wereld te willen presenteren: ik heb alvast een steengoede kandidate!

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.