Soms is ouderschapsverlof gewoon me-time

door Dimitri

Sinds Akio’s geboorte blijf ik ’s woensdags thuis. De eerste maanden waren we dan ofwel met z’n drietjes thuis of had mijn echtgenote de kans om iets leuks te doen zonder de baby. Intussen is zij weer aan het werk en gaat Akio op de andere dagen naar de crèche.

Voor mij is woensdag nu dubbel genieten. Ik heb alle tijd om me met Akio bezig te houden. Dan speel ik met hem op de mat of gaan we eens wandelen door de meersen aan de overkant van de Schelde.

Dat betekent ook: tijd om rustig te doen wat je eigenlijk altijd zou willen doen om een goede ouder te zijn, maar wat anders niet zo makkelijk lukt. Verse fruitpapjes maken, experimenteren met nieuwe groenten of een eitje of quorn in zijn groentepap, hem eens water laten drinken uit een open bekertje. Een extra was in de machine, een eindje opruimen en het voelt al meteen alsof je een hele achterstand hebt weggewerkt. Dat geeft gemoedsrust.

Afgelopen woensdag was ik op wandel met de kinderwagen. Er viel natuurlijk geen ziel te bespeuren in de wijde omgeving. Ik genoot van de rust, de winterzon. En ik vroeg me af: is dit nu hoe het voelt om huisvrouw te zijn, voor een dag?

Het is in elk geval een glimp van een trager en in zekere zin vrijer leven. Een vervlogen tijd? Terwijl ik normaal 3 uur onderweg ben en nog eens 8 of 9 uur op kantoor zit, heb ik nu de hele dag om me op het gemak bezig te houden met Akio, met het huishouden en met mezelf. Want ook dat is ouderschapsverlof. De tijd nemen om voor jezelf te zorgen, extra lang te slapen (als Akio het toelaat), te lezen of te schrijven. Geen afspraken, geen tijdsdruk.

Dat is natuurlijk het verschil met het traditionele rolpatroon van huisvrouwen, die verwacht werden om dit elke dag te doen en volledig alleen te doen. En voor wie dit niet per se een vrije keuze was. Later kwam er dan buitenshuis werk bovenop, terwijl de lasten van het huishouden nog altijd op hun schouders vielen.

Nee, het is beslist iets anders.

Ouderschapsverlof zet een mens aan het denken. Dat is zeker. Wat is belangrijk in het leven? Wat betekent het om vrij te zijn van tijdsdruk – en welke dingen doe je op zulke dagen? Waar word je gelukkig van?

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.