De leukste uitstapjes in België

door Kaat Poels

Het afgelopen jaar hebben we met z’n allen België (her)ontdekt. Wandelen, fietsen, een portie cultuur opsnuiven of lekker eten… Ons land heeft voor elk wat wils! Ben je nog op zoek naar leuke uitstapjes voor deze zomer? We verzamelden enkele tips van collega’s.

Lilith: “Wat ik wel een ontdekking vond, zijn de wandelingen van Natuurpunt. Je kan op hun website zoeken naar mooie natuurgebieden, zo ontdek je vaak pareltjes in je eigen buurt. Onze dochter van 5 kan vlot mee, maar niet alle parcours zijn geschikt voor buggy’s.”

“Ook de wandelingen van NMBS zijn leuk. Zij hebben wandelingen voorzien die vertrekken en eindigen in een treinstation. Ideaal voor als je wat verder wil gaan en geen auto hebt of wil gebruiken.”

Meer info vind je op: https://www.natuurpunt.be/wandelen en https://www.belgiantrain.be/nl/travel-ideas/inspiration/discover-belgium/walks

Karla: “Ik raad de Verbeke Foundation aan. De collectie hedendaagse kunst staat in een gigantisch natuurgebied en vaak kan je over de werken klimmen, erin zitten … Het is super om met kinderen te doen.”

Verbeke Foundation is een openluchtmuseum waar natuur, kunst en ecologie samenkomen. Je kan er ook genieten van een hapje en een drankje in het museumcafé.

Verbeke Foundation – Westakker 1, 9190 Kemzeke (provincie Oost-Vlaanderen)

Kaat: “In het domein de Schorre zitten er 7 trollen verstopt. Trek je wandelschoenen aan en ga op zoek! Deze wandeling is ideaal om met kinderen te doen*. Als je dan toch in de Schorre bent, probeer dan zeker ook het Barrevoetspad uit! Deze blotevoetenwandeling van net geen kilometer is een prikkeling voor al je zintuigen. Op het einde van de wandeling kan je je voeten afspoelen aan de waterpompen.”

*Het trollenbos is niet volledig rolstoel- of buggy-toegankelijk. Op het bezoekersplan kan je zien welke stukken niet toegankelijk zijn.

De Schorre – Schommelei 1, 2850 Boom (provincie Antwerpen)

Sarah: “Ik ben vorige zomer 2 keer gaan zwemmen in de Lesse in Houyet. Dat was eigenlijk een tip van collega Lien en echt heel leuk! Heel rustig, midden in de natuur én een groot pluspunt: de trein vanuit Brussel rijdt rechtstreeks naar Houyet. Vlakbij het station zijn ook enkele kleine cafés, om na het zwemmen de dorst te lessen. Eventjes weg van het drukke Brussel!”

Nathalie: “Ik ontleende met een vriend fietsen om Brussel al fietsend te ontdekken. Wij gingen langs het Poelaertplein met prachtig uitzicht op de stad, langs het park van Vorst, het Dudenpark en dan naar Ter Kamerenbos. Dit laatste park is heel groot, heeft een groot meer waar je met bootjes op kan varen en heel uitgestrekte groene vlakten: ideaal voor een picknick, om te kubben, frisbeeën, je hond uit te laten of wat dan ook. Zeker en vast een plek waar je met je hele familie een zonnige namiddag kan doorbrengen. Er staat trouwens ook vaak een ijsjes- en wafelkraam.”

Gebruik je eigen fiets of huur er eentje via Blue Bike. Deze fietsen vind je in vele grote stations in heel België.

Ann: “De Abdij Van Villers is meer dan een abdij alleen, het is eigenlijk een klein dorpje vol met Middeleeuwse ruïnes. Het is heel indrukwekkend om daar rond te lopen, je waant je in het decor van een film. De abdij ligt in het dorpje Villers-la-ville, in Waals-Brabant. Er zijn nog veel andere toffe wandelingen in de buurt, dus zeker een daguitstap waard!”

*De Abdij Van Villers is niet zo geschikt voor buggy’s of rolstoelen.

De Abdij Van Villers –  Rue de l'Abbaye 55, 1495 Villers-la-Ville

Nood aan nog inspiratie? Meer tips voor leuke uitstapjes vind je op unlockbelgium.be.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.