Feestvarkentje

door Marjan Coddé

“Mama, morgen nog eens verjaardagsfeestje?” vraagt Bart in bed. Die vraagt bevestigt wat ik dacht: Bart heeft zich goed geamuseerd vandaag. Hij werd 4 en mocht voor het eerst vriendjes uitnodigen voor een feestje. Gewoon thuis, om eens te testen.

Dino-waanzin

Ik zag het groots met een dinosaurusthema. Ik zag het al voor me: dino-uitnodigingen, dinoballonnen, dinokoekjes, spelletjes met waterballonnen, het kon niet op!

Mijn man, realistisch als altijd, zette me met beide voeten op de grond en stelde voor om alle ideeën van Pinterest en andere creatieve websites te laten voor wat het is.

Omdat ik bang was dat ze zich zouden vervelen, bereidde ik een paar kleurplaten voor, wat bewegingsspelletjes, haalde mijn schminkspullen boven en zocht een aantal gemakkelijke grimmeervoorbeelden, maakte nog 'snel' een houten dino met gaten in om werpzakjes in te gooien, knutselde zelf een eendjesviskraampje en naaide een vijftal dinostaarten om te verkleden.

In de supermarkt kochten we een bescheiden aantal pakjes snoep, TV-worstjes, druiven, frambozen, donuts en natuurlijk nog een taart.

In de praktijk

Een Pinterest-feestje is het zeker niet geworden. De uitnodigingen werden via WhatsApp of Messenger verzonden. Voor de ouders waarvan ik de gegevens niet had, schreef ik de info gewoon op een blanco A4-blad.

Het weer viel best mee. Toch als je buiten een douche wilde nemen. Buitenspelen zat er niet in.

Het eerste half uur stonden de genodigden zo hyper om al het speelgoed van Bart te ontdekken dat begeleiding alles behalve nodig was. En daarna? Vroegen ze zelf om activiteiten.

Een gezelschapspelletje? Natuurlijk! 45 minuten en 3 spelletjes later zaten we al halverwege het feestje. Een paar kommetjes fruit en snoepjes werden leeggeplunderd. De taart en het overige eten werd amper aangeraakt of zelfs niet uit de kast gehaald.

Tegen het einde van zijn feestje vroeg Bart of ze mochten schilderen. Schilderen liever niet, antwoordde ik, maar tekenen kon zeker. Toen de ouders hun kinderen een half uur later kwam ophalen, vonden ze hen in complete concentratie en stilte. Ze waren namelijk ijverig hun dinomasker aan het inkleuren.

Mijn voorbereidingen? Die bleken compleet nutteloos. Behalve dan die kleurplaten, die ik op 2 minuten had gevonden en afgeprint.

Gewoon een speelfeestje, zonder thema, is volgens het feestvarkentje meer dan goed genoeg.

En als het goed genoeg is voor Bart, is het goed genoeg voor mij.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.