Body positivity - Uit de kleren voor Chair Chaude

door Ann Dewalque

Januari 2020: Onze collega Sara roept ons enthousiast naar haar bureau. “Kijk hoe mooi! Deze fotografe laat vrouwen zien hoe we echt zijn, zonder schmink of Photoshop. Als we rond body positivity werken moeten we daar iets mee doen!”
Iets later ontmoeten we Kilien, de vrouw achter Chair Chaude. Ze vertelt ons hoe ze ertoe gekomen is en wat ze ermee wil bereiken.

“Op sociale media word je om de oren geslagen met foto’s van modellen of influencers die er zelf áltijd perfect uitzien, en dat ook meenemen in hun omgeving. Je vindt ze precies enkel in gestylede appartementen, hippe cafés en op exotische bestemmingen. Zelfs hun eten ziet er altijd goed uit. Je weet wel dat dat in het echte leven niet altijd zo kan zijn, maar toch missen die foto’s hun effect niet.”

“Ook al maak je de bewuste keuze om zo’n mensen niet te volgen, weten ze zich toch vaak je overzicht in te wurmen door reclame. Ik werd er ongerust van: ik heb een zus van 15 jaar, die zich heel erg bewust is van haar uiterlijk. Ik denk dat dat trouwens het geval is bij de meeste pubers. Die perfecte beelden op Instagram lijken me meer kwaad dan goed te doen voor het zelfvertrouwen van die jongeren. Ik sukkelde vroeger zelf heel hard met mijn zelfbeeld, en toen waren er nog geen sociale media. Als ik denk aan hoe ik me in die periode voelde, en er dan sociale media bovenop gooi, word ik heel erg kwaad. Maar ik wou die boosheid me niet laten overheersen, ik wou het in iets positief omzetten. En zo is Chair Chaude geboren.”

“Mijn opzet is simpel: ik wil ‘imperfecties’ mooi in beeld brengen en verspreiden op sociale media. Ik wil een tegengewicht bieden aan de perfecte plaatjes en laten zien dat littekens, acné, lichaamshaar, cellulitis … niet lelijk zijn, maar dat deze dingen iemand uniek maken. Zelfs al heb ik maar één persoon bereikt die zich hiermee beter voelt over zichzelf, is mijn opdracht geslaagd.”

Kilien’s boodschap is exact diegene die wij willen uitdragen, dus konden we niet anders dan haar project ondersteunen. Nu moesten we enkel op zoek naar collega’s die zich wilden blootgeven voor de camera. Enkele weken later trokken Lilith, Karla, Sofie, Wella, Jane, Jefke en Ann naar Kilien’s studio. 

Hun ervaringen lees je onder de foto.

Fotoshoot

Jane: “Ik ben zelf met veel enthousiasme en een beetje zenuwen aan de shoot begonnen. Ik vond het project wel echt iets voor ons, omdat het gedurfd is en echt uitstraalt waar wij voor staan. Het hele idee van ‘walk your talk’ vind ik een sterk signaal. Ik vond dat we als team heel  begrijpend op elkaar reageerden tijdens de shoot. Dat hielp mij om me snel op mijn gemak te voelen. Het was een ervaring die ik iedereen zou aanraden. De foto’s van Kilien zijn echt heel mooi en stijlvol en de manier waarop zij begeleidt zorgt ervoor dat je veel liever naar jezelf kijkt. Als ik de foto’s zie, kan ik ook echt oprecht trots zijn op mijn lijf, zelfs die foto’s waarop ik iedere imperfectie kan zien (Kilien maakte ook individuele foto’s) zijn oké en geven mij gewoon het gevoel ‘dit is wie ik ben’.”
 

Jefke: “Kilien stelde me meteen gerust. Dat was nodig want uiteindelijk voel ik me toch het beste met kleren aan. Ik ben tenslotte 64 jaar – ik heb lovehandles, rimpels (strepen die ik verdiend heb) en sinaasappelhuid –  maar ik ben wie ik ben. Ik ben meestal positief ingesteld, dus ik wou dit project graag een kans geven. Want als wij al niet overtuigd zijn dat ons lichaam is wat het is, hoe kunnen we dan anderen overtuigen?”
 

Sofie: “Toen mijn collega’s mij vertelden over deze shoot was twijfelde ik vooral heel hard. Zou ik het doen? Of niet? Uiteindelijk heb ik dan toch besloten om mee te gaan en mee te doen.

Eens aangekomen probeerde Kilien om ons wat beter te leren kennen alvorens aan de shoot te beginnen. Ik was echt vrij zenuwachtig en liet dus al mijn collega’s voorgaan. Wanneer het dan aan mij was, voelde ik me eigenlijk heel hard op mijn gemak bij Kilien. Het was een ervaring om nooit te vergeten.”
 

Wella: “Ik heb me nooit graag laten fotograferen. Ik vond het altijd een heel onbehaaglijke situatie, wist niet goed welke houding aan te nemen. Ik voelde me ook heel oncomfortabel toen ik solo voor de camera moest. De actiefoto’s in groep gingen me wel goed af en vond ik fijn. Zo samen in je ondergoed op foto, dat creëert een band!”

“Ik heb het wel moeilijk met ouder worden. Mijn huid is niet meer zo elastisch,  mijn spiermassa neemt af en ik krijg allerlei ongemakken. Ik ben heel energiek, vaak veel te hevig. En dan protesteert mijn lijf. In mijn hoofd voel ik me nog steeds jong. Toen ik voor het eerst mijn foto’s zag, was dat heel confronterend. Geen jong lijf, wel een van een vrouw in de middenleeftijd. Maar so what?”
 

Ann: “Ik had er op voorhand heel veel zin in, omdat ik Kilien’s foto’s heel mooi vind en me volledig in de boodschap kan vinden. Eenmaal in de studio sloegen de zenuwen toch toe. Ik was even vergeten hoe ongemakkelijk ik het vind om alleen voor een foto te poseren. Kilien doet wel echt haar best om een aangename sfeer te creëren en je op je gemak te stellen, dus dat was zeker positief! De groepsfoto’s maken leidde ook tot veel gelach, toen trokken mijn zenuwen eindelijk weg.”

“Het resultaat van de groepsfoto’s vind ik heel mooi, maar bij de individuele foto’s moest ik toch even slikken. Ik ben het niet gewend om mezelf zo op foto te zien, al was dat ergens ook wel fascinerend. Een ervaring die me zeker zal bijblijven.”
 

Lilith: “Het moment waarop je je kleren moet uitdoen om je voor de camera in verschillende poses te draaien is echt wel heel scary. Plotseling ben je je heel bewust van je lichaam en heb je blijkbaar toch meer complexen dan je dacht.”
 

Zelf meedoen?
Je kan Kilien’s project ook steunen door er zelf aan mee te doen. Je hoeft niet met een groepje te gaan, soms organiseert Kilien ook shoots waar iedereen op kan inschrijven. Surf naar haar website voor meer informatie.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.