Een stem voor singles

door Sara Van den Broeck

Michelle Ginée is single en wil aankaarten wat beter kan voor deze doelgroep. Daarom richtte ze de website Wijsingles op.

“Politici beweren al lang dat ze singles een belangrijke doelgroep vinden, maar in de praktijk gebeurt er heel weinig. Ik heb me kandidaat gesteld voor sp.a bij de provincieraadsverkiezingen in Gent-Eeklo om de zaken waar ik als alleenstaande op bots op de agenda te zetten.”

“Met de website Wijsingles.be wil ik mijn boodschap kracht bijzetten en ook andere alleenstaanden aan het woord laten. Ik wil ze een stem geven. De problemen die ze aanhalen zijn bovendien een goed vertrekpunt voor de partij om beleidsvoorstellen aan te koppelen. Als mensen onze boodschap beginnen oppikken, zal de politiek hopelijk wel moeten meegaan.”

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft een single niet noodzakelijk meer vrije tijd dan iemand in een relatie.

Financiële lasten

“Wat vaak terugkomt in verhalen van singles zijn de nadelen die ze ondervinden op fiscaal gebied. Ik lobby bijvoorbeeld voor een hervorming van de provinciebelasting. Maar het is niet evident om daar verandering in te brengen. Ook het vastrecht op water waarbij je korting krijgt per gedomicilieerde of de woonbonus zijn gericht op koppels en gezinnen. Een alleenstaande betaalt op vele vlakken meer dan de 2 afzonderlijke individuen in een koppel. Onder andere het systeem van forfaitaire belastingen zorgt ervoor dat nergens ter wereld alleenstaanden zonder kinderen meer belast worden dan in België.”

“Onlangs pleitte het ABVV voor een eenoudertoets*. Een heel mooi initiatief, maar waarom kan dat niet voor alle alleenstaanden? Een alleenstaande met kinderen heeft het over het algemeen nog zwaarder, dus dit kan extra doorwegen, maar ook zonder kinderen is het niet evident. Als er een nieuwe beleidsbeslissing genomen wordt, zou er rekening moeten gehouden worden met de impact hiervan op alleenstaanden.”

Kostbare tijd

“Naast de financiële aspecten, is ook tijd een hekel punt. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft een single niet noodzakelijk meer vrije tijd dan iemand in een relatie. Want alle taken moet je in je eentje doen, je kan niets verdelen. Toch wordt er op de werkvloer makkelijk van uitgegaan dat een alleenstaande kan overwerken of invallen voor een afwezige collega omdat hij of zij alleen is. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het mag geen evidentie worden. Ook voor singles is het een uitdaging om werk en privé in balans te houden.”

Nieuwe gezinsvormen

“Een paar jaar geleden nam de Vlaamse Overheid een gezinsenquête af. Het stuitte me voor de borst dat alleenstaanden zonder kinderen hier niet in betrokken werden. Bovendien kwam uit de enquête naar voor dat alleenstaande ouders verlangen naar een nieuwe relatie. Alles wat afwijkt van het standaard gezin wordt gezien als een tijdelijke fase. Op basis daarvan concludeerde men dat het geen vaart zal lopen met de nieuwe gezinsvormen want eigenlijk wil iedereen gewoon een partner. Zolang dat de redenering blijft, zal er weinig initiatief tot verandering genomen worden. Ik hoop met mijn project alvast te kunnen werken aan een mentaliteitswijziging.”

Meer info vind je op www.wijsingles.be. Ben je zelf single? Vul dan zeker de enquête in en help Michelle zicht te krijgen op de noden van alleenstaanden en concrete voorstellen te lanceren.

Michelle

*De eenoudertoets meet de impact van het beleid op alleenstaande ouders. Het dwingt beleidsmakers om bij elk ontwerp of wijziging van de regelgeving de gevolgen voor eenoudergezinnen mee in rekening te brengen en eventueel bij te sturen.

Reageer

de moor elsy
Ik ben al uit de echt gescheiden sedert 1990 en nog altijd alleenstaande. Mijn zoon woont wel nog thuis. Daardoor wordt de huur van de sociale woning serieus opgetrokken door zijn inkomsten. Hij deelt hier wel in , maar toch blijft het een hele last (605eu°; want het loon van een kind heb je nu eenmaal niet in handen, zoals vroeger.
Voor alles is het als alleenstaande kostelijk, en ik ben ook al lang in budgetbeer bij het OCMW. Wat zou ik content zijn als ik het financieel veel beter zou hebben en niet iedere euro moet omdraaien als ik een keer naar de winkel ga.
15/03/2019 - 10:04
Ingrid Van Camp
De link naar de enquête werkt niet bij mij.
15/03/2019 - 12:33
deruyck.debusschere@skynet.be
Hallo, waar zit die enquête?
Ik ben 28 jaar geleden gescheiden en ik heb mijn dochter alleen opgevoed, ook financieel.
Ze is nu 29 jaar en werkt als leerkracht secundair onderwijs. Ze is ook interieurvormgever. Ze bachelordiploma's behaald in 6 jaar kotstudies Gent. Ik ben apetrots hoe we het samen kunnen doen hebben. Ze heeft er hard voor gewerkt (en ikke ook). Verder gewoon een beetje opletten wat de mogelijkheden zijn, zuinig leven, niet op reis, beetje steun van mijn ouders. Ik besef dat het voor veel mensen nog moeilijker zal zijn van voor mij, maar ik heb ook vooral veel klussen zelf altijd gedaan en op zoveel mogelijk gespaard. Toen Eveline in Gent was: zuinig eten, chauffage op laag pitje of uit en vroeg gaan slapen, enz. Het kan maar is zeer zwaar en moeilijk. Je staat ook zwak in de maatschappij. Als vrouw moet je ferm je mannetje staan in deze mannenwereld. Gelukkig al iets beter, maar kan nog veel beter.
Mooi initiatief, trouwens. Ik steun jullie.

Merci, Katty
15/03/2019 - 12:42
christiane vandromme
ik ben alleenstande mijn man is 9 jaar overleden ,ik geniet van geen enkel voordeel
voor mijn is het moelijk om rond te komen als ik naar de winkel gaan moet ik goed
kijken wat ik koop dat ik niet iedere euro moet omdraaien ,om toch de maand rond te komen ,ik hoop dat hem eindelijk ziet dat alleenstaanden het niet zo makelijk geeft
15/03/2019 - 13:24
christiane vandromme
ik ben alleenstande mijn man is 9 jaar overleden ,ik geniet van geen enkel voordeel
voor mijn is het moelijk om rond te komen als ik naar de winkel gaan moet ik goed
kijken wat ik koop dat ik niet iedere euro moet omdraaien ,om toch de maand rond te komen ,ik hoop dat hem eindelijk ziet dat alleenstaanden het niet zo makelijk geeft
15/03/2019 - 13:24
christiane vandromme
ik ben alleenstande mijn man is 9 jaar overleden ,ik geniet van geen enkel voordeel
voor mijn is het moelijk om rond te komen als ik naar de winkel gaan moet ik goed
kijken wat ik koop dat ik niet iedere euro moet omdraaien ,om toch de maand rond te komen ,ik hoop dat hem eindelijk ziet dat alleenstaanden het niet zo makelijk geeft
15/03/2019 - 13:24
stefaan vandooren
als gepensioneerde zonder huisje betaal je overal de volle pot,sociale voordelen heb je niet tja aleenstaanden hebben alles? een sociale woning vergeet het,huren op de prive markt 600euro voor een klein appartement energie voorzieningen,is een luxe gezien de prijzen,besparen op alles,zo zijn vlamingen,koppig en leven met het gene ze hebben en veel ontzeggen,genieten van je jarenlang werken,vergeet het,besparen op alles om toch even 1x per jaar naar de colmar te gaan met de kinderen,stel je voor dak naar rusthuis moet? no way ben single en blijf single wil niemand opsulveren met mijn problemen,trek wel mijn plan heb het geloof verloren,jammer,ondanks alles
15/03/2019 - 20:11
ROOS
NIET VEEL AAN TOE TE VOEGEN.
ALS ALLEENSTAANDE IS HET DUBBEL,MOEILIJK DOOR HET LEVEN TE GAAN.
17/03/2019 - 09:26
ingrid mulder
als singel sta je voor alles alleen. Onze maatschappij is gericht op koppels en dan is het moeilijk om als alleenstaande je staande te houden. Ik ben op pensioen en heb geen eigen huis, dan is het heel moeilijk om iets extra te doen of eens weg te gaan dat maakt dat je nog meer alleen bent.
18/03/2019 - 19:57

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.