Vrouwencirkels: een oase aan innerlijke rust en verbondenheid?

door Rebelle
eva daeleman

 

De laatste jaren brengt een ‘nieuw’ fenomeen vrouwen op unieke wijze samen. Tijdens vrouwencirkels delen vrouwen ervaringen en ondersteunen ze elkaar op een authentieke, diepgaande manier in een warme en veilige omgeving. Er ontstaat uitwisseling om over te reflecteren en van elkaar te leren. Maar wat houdt het precies in? Dat zochten collega’s Femke en Kübra  voor ons uit. Ze namen deel aan een vrouwencirkel met als thema sensualiteit. De cirkel werd begeleid door Eva Daeleman; auteur, inspirator en creator. Wij gingen in gesprek met haar.

Na een carrière als schermgezicht en tv-maker besloot Eva om een leven te leiden op haar eigen ritme, volgens haar regels en volgens haar buikgevoel. Ze is een gepassioneerd spreker, auteur en facilitator van vrouwencirkels, die anderen inspireert om hun innerlijke kracht te ontdekken en te groeien naar een leven vol liefde en authenticiteit. 

Kun je ons uitleggen wat vrouwencirkels precies zijn en wat de bedoeling ervan is?

“Vrouwen die samenkomen, dat is de essentie. Een veilige plek creëren waar ze zichzelf kunnen zijn en waar alle maskers afvallen. Stilstaan wordt in onze huidige maatschappij altijd moeilijker. Ik denk dat dat de reden is waarom vrouwencirkels zo aan het opkomen zijn. We voelen die noodzaak weer meer.”

“Vrouwencirkels bestaan eigenlijk al heel lang. Vroeger werd er veel meer overgedragen van vrouw op vrouw, bijvoorbeeld door het delen van de kennis over wat je doet als je ongesteld bent. Dat gebeurt vandaag de dag veel minder en met de vrouwencirkels wil ik daar opnieuw invulling aan geven, uiteraard op een moderne manier.”

“De beste manier om vrouwelijke energie te bevorderen is door vrouwen samen te brengen en onder vrouwen samen te zijn. We zijn vaak zo gefocust op andere dingen; heel veel vrouwen zitten (bijna) elke dag ‘op den bureau’ en hun focus ligt dan ergens anders. Je moet je werk gedaan krijgen, je deadline halen …  Ook ik voel een gemis naar een veilige plek waar je dingen met elkaar mag delen. Een soort thuiskomen. Gedragenheid.”

Hoe ben je er zelf mee in contact gekomen en wat motiveerde je om er zelf te organiseren en begeleiden?

“Sinds 2017 organiseer ik yoga retreats en dat zijn altijd bijzondere momenten. Toen ik deze winter weer in Spanje was, volgde ik opnieuw een cacao ceremonie – een eeuwenoud ritueel afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, dat wordt gezien als ultieme ‘hartopener’ waar er ruimte is om een helende, verdiepende innerlijke reis te maken. Daar voelde ik de nood om samen te komen met andere vrouwen en om hen zelf ook samen te brengen. Ik ben graag de lijm tussen mensen. Eerst volgde ik 2 facilitator-opleidingen rond sacred spaces. Uiteindelijk besliste ik daarna om het gewoon eens te proberen. Wat blijkt? Heel veel mensen willen dit uitproberen en voelen het wel.”

Welke momenten uit je vrouwencirkels blijven je het meest bij?

“Er zijn altijd wel een aantal intieme momenten. Wat ik altijd tof vind, is om aan het einde van de ‘muzikale reis' - waarbij we delen, helen, bewegen en loslaten in verbinding met elkaar aan de hand van een persoonlijke selectie van muziek en geluidsfragmenten en waarbij ik daar bovenop ook muziekinstrumenten bespeel - te zien dat mensen hun laatste maskertje afvalt. Dat is zo mooi, je ziet vrouwen echt thuiskomen bij zichzelf. Het is voor mij geweldig om dat proces bij en met hen te beleven, je voelt ook energetisch een heel harde shift. Je ziet het opbouwen en dan vraag ik me telkens af wat er gaat gebeuren. Gaan ze vasthouden of loslaten? Het is prachtig als het losgelaten wordt, dat is echt een ontlading.”

Welke eventuele uitdagingen ondervind je bij vrouwen en hoe kunnen ze die overwinnen?

Perfectionisme en (faal)angst. Veel vrouwen denken dat ze iets moeten kunnen of zijn bang dat ze het niet goed zullen doen. Je moet niks kunnen, je moet gewoon zitten en ‘zijn’. De angst voor grote emoties. Het antwoord op al deze uitdagingen is: laten we gewoon even mens zijn samen.”

Hoe sta je tegenover het idee van inclusieve cirkels waarin mensen van verschillende geslachten en genders samenkomen?

“Elke cirkel is anders en wordt persoonlijk ingevuld door de facilitator. Ze zijn absoluut niet alleen voor vrouwen. Ik ben voorstander van cirkels voor iedereen, maar zelf wil ik vooral vrouwen samenbrengen. Mijn man heeft vroeger mannencirkels georganiseerd. Er zijn absoluut ook bijeenkomsten voor LGBTQA+ personen die zich niet zozeer identificeren als man of vrouw. “

“Ik heb in het verleden gemengde yoga retreats georganiseerd en ik heb toen gemerkt dat de aanwezigheid van mannen de dynamiek in een groep heel snel kan veranderen. Dat is niet per sé slecht, maar sommigen gaan minder de neiging hebben om uitgebreid over bepaalde thema’s te spreken zoals bijvoorbeeld - het cliché - menstruatie. De inrichting van mijn cirkels is dus een persoonlijke keuze, zonder dat ik tegen iets anders ben.”

Hoe zie je de toekomst van vrouwencirkels?

“Er gaan alleen maar meer vrouwencirkels komen. Ik heb een vriendin die in Spanje woont en zij organiseert cirkels voor meisjes rond de volle maan, wat fantastisch is! Rebecca Verhofstede (@vrouwenvruchtbaarheid) doet ook cirkels voor moeders en dochters rond menstruatie bijvoorbeeld. Opnieuw gaan voelen, verbinden, terugkeren naar eenvoudige dingen … daar zit zoveel kracht in! Misschien kan het nog even duren tot het écht mainstream is, maar ze gaan alleen maar meer en meer opduiken. Ik geloof dat - hoe online we ook allemaal zijn - deze noodzaak groter gaat worden.”

Bekijk zeker ook Eva’s website voor meer info over vrouwencirkels, meditatie, yogaretraites, haar boeken en nog veel meer: www.evadaeleman.be.

Onze persoonlijke beleving

vrouwen

Op de dag van de vrouwencirkel stapten we met een hoge dosis nieuwsgierigheid de ruimte binnen, helemaal klaar om deze mysterieuze wereld te betreden. De eerste persoon die we zagen was Eva, ze stond klaar met een ‘salie-smudge stick’ - een bundeltje gedroogde salie dat verbrand wordt - in haar hand. De aromatische geur zou helpen om gevoelens van stress, haast en angst - die niet tot het moment behoorden - achter ons te laten.

Met onze spullen in de hand, zochten we een plekje in de cirkel. We waren met een 30-tal vrouwen. Holy shit! Dit hadden we niet verwacht. We keken elkaar een beetje bezorgd aan, ietwat geïntimideerd door het aantal deelnemers. We knikten aanmoedigend naar mekaar.

De cirkel was groot, tegelijkertijd ook wel warm en uitnodigend. Bij de inschrijving werd ons gevraagd om een persoonlijk item mee te nemen. Dit mochten we in het midden van de cirkel leggen, naast de kaarten en kaarsen. De bedoeling was om hiermee een deel van onszelf binnen de cirkel te brengen. We gingen van start en een voor een mochten we vertellen wat we hadden meegebracht en wat we uit de cirkel wilden halen.

Kübra (K): “Een jaar geleden had ik al een ander vrouwencirkel bijgewoond en ik was toen fan. Omdat elke vrouwencirkel uniek is en deze ervaring zo deugd deed, wilde ik dit graag nog eens meemaken. Tijdens de vrouwencirkel met Eva voelde ik vanaf het begin een vertrouwde sfeer. Het aantal vrouwen schrok me aanvankelijk af, maar eens we ons hadden neergezet, ebde dat gevoel helemaal weg. Eva vroeg ons om de verbinding met de andere vrouwen in de cirkel te gaan opzoeken, om zoveel mogelijk oogcontact te maken voor we écht van start gingen. Dit had een kalmerend effect op mij. Mijn intentie was om de verbinding met mijn vrouwelijke kant meer te gaan verkennen. Mijn verwachting was een pad naar zachtheid ontdekken, meer balans, minder geven en meer ontvangen om zo in mijn volle kracht te staan.”

Femke (F): “In tegenstelling tot Kübra had ik nog nooit deelgenomen aan een vrouwencirkel en ik was vooral nieuwsgierig. D
oor zonder verwachtingen uit mijn comfort zone te stappen, wilde ik het zélf ervaren, ontdekken en me vooral laten verrassen. Met alle ogen op mij gericht, was ik wat gespannen toen ik voor het eerst moest praten tijdens de deelronde. Nadat ik de verhalen van de andere vrouwen had gehoord, was ik meer op mijn gemak. Ik zit veel minder in mijn vrouwelijke energie en wat mij opviel was dat dit ook heel herkenbaar was voor de andere deelnemers. Veel van hen waren door de drukte en dagelijkse rompslomp van het leven dat sprankeltje sensualiteit kwijt.” 

handen

Nadien voorzag Eva een muzikale reis waar we verschillende soorten muziek en geluidsfragmenten te horen kregen. Ook bewoog ze zich in de ruimte met diverse percussie-instrumenten die resulteerde in een aangename, prikkelende sensatie. Op een ongedwongen manier kozen we zelf hoe actief we op de muziek bewogen. De meeste vrouwen begonnen na een tijdje vrij te bewegen en te dansen. Met gesloten ogen, enkel gefocust op je eigen lijf en de sensaties die je voelt. 

F: “Het idee om te dansen in groep vond ik onwennig. Maar eens we bezig waren was dat best oké. Eva maakte duidelijk dat er in deze cirkel niets moest en dat alles gewoon mocht ‘zijn’. Loslaten en vrij bewegen bleek voor mij niet zo vanzelfsprekend, dus die ongedwongenheid was heel fijn.” 

K: “Tijdens de muzikale reis nam ik stapsgewijs meer plaats in; eerst al zittend, dan rechtstaand en stilaan begon ik te dansen. Uiteindelijk was ik aan het buikdansen en de bewegingen die uit mezelf kwamen waren vooral heupbewegingen. Hierbij liet ik mijn hoofd en haren naar voren hangen en trok me helemaal niets aan van hoe het eruit zag. Dat voelde heerlijk!”

Vervolgens was het tijd voor een introspectie-moment waarbij we reflecteerden over hoe we alles ervaren hadden of wat er op dat moment in ons hoofd speelde. Daaruit volgde de cacao-ceremonie. Verwar cacao niet met chocomelk; het is een medicinale cacao en smaakt best bitter. Het staat bekend als een bron van antioxidanten, helpt het hart te beschermen, geeft je meer energie en mentale focus ... Er zijn veel voordelen aan cacao, maar in de vrouwencirkel heeft het vooral als doel je hart open te stellen en je een warm, zacht gevoel te geven. 

Uiteindelijk sloten we af met de tweede en laatste deelronde. Hierbij werden een aantal deelnemers emotioneel, omdat de muzikale reis zo veel had losgemaakt bij hen. Sommigen hadden na lange tijd eindelijk dat sprankeltje sensualiteit terug voelen opborrelen. Anderen hadden de zorg voor zichzelf links laten liggen en voelden nu pas hoe goed dit moment voor zichzelf voor hen was. Hierna sloten we de vrouwencirkel af. 

F: “Heel gek om te zien hoe snel en wat er allemaal loskomt bij mensen, inclusief mezelf. Ik voelde mij ‘gevangen’ in mijn lichaam door niet te ‘durven’ dansen en ervoer de nood om vrijer te zijn, ver weg van mannelijke energie. Niet alleen op dat moment, maar ook in mijn leven. Door het gevoel van samenhorigheid voelde ik mij gesteund en gedragen.”

K: “Het deed deugd om te dansen, te delen, cacao te drinken, zonder oordeel mijn hart te openen, liefde te geven en te ontvangen. Ik reflecteerde over mijn eigen parcours en voelde een warme gloed van dankbaarheid, wat mij een energie-boost gaf. Zulke momenten zijn voor mij erg helend. Vol hoop kijk ik naar het pad dat ik nog wil afleggen, zonder uit het oog te verliezen van waar ik kom.”

In een wereld die soms zo verdeeld lijkt, bieden vrouwencirkels een veilige ruimte waar samenhorigheid en verbinding centraal staan. Het is een reis van zelfontdekking, liefdevolle ondersteuning en empowerment. Het is een aanrader voor iedereen die de vrouwelijke energie wil ontdekken. Ga dus op zoek naar een vrouwencirkel in je buurt en ga de uitdaging aan met jezelf.

cirkel

Copyright foto: Olivia Nottebaere 

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.