Getest: vrouwvriendelijke seksshops

door Sara Van den Broeck

Tijdens een brunch met 3 vriendinnen stelde ik de vraag of iemand zin had om met mij mee naar een vrouwvriendelijke seksshop te gaan. “Het is voor het werk”, voegde ik er snel aan toe toen ik hun verbaasde blikken zag. Kelly en Katrien waren meteen enthousiast. Eentje twijfelde. Ze beslist om niet mee te gaan. Een week later trokken Kelly, Katrien en ik naar de seksshop Tutti Passi in Leuven.

We weten niet goed waar te beginnen want overal trekt wel iets onze aandacht. Gelukkig maakt Karen, de verkoopster, ons meteen wegwijs. Ze straalt rust uit en schept meteen vertrouwen.

Inspelen op de zintuigen
We zijn opgelucht dat er geen gigantische dildo’s, dvd’s met expliciete foto’s of opblaaspoppen te bespeuren zijn. In een hoek vinden we attributen voor lichte bondage. Daarmee hebben we meteen het meest extreme gezien. Alles in de winkel richt zich op het sensuele en speelt in op de zintuigen. Er liggen heel wat veertjes en er is een ruim aanbod aan crèmes en oliën. Verder is er ook een uitgebreid lingerieaanbod. Als we Karen vragen wat ze zo fijn vindt aan haar job is ze duidelijk. “Samen met een vrouw lingerie uitzoeken vind ik het leukste. Ik ben enorm blij als vrouwen hier buiten wandelen met iets waar ze zich op en top vrouw in voelen.”

Terwijl wij er waren, was het vrij rustig in de winkel. Daardoor voelden we ons niet opgejaagd of bekeken. Ook de verkoopster geeft aan dat ze dit leuk vindt. Op die manier heeft ze voldoende tijd voor de klanten. Na een tijdje komt er een zelfzekere jonge vrouw binnen. Samen met Karen gaat ze gericht op zoek. Nadien volgt een jong koppel, bedeesd en wat onwennig. We horen het meisje stilletjes aan haar vriend vragen wat hij leuk zou vinden. Een gevarieerd publiek dus!

Rolls Royce
Het aanbod is een pak ruimer dan verwacht. Het verrast ons hoeveel mogelijkheden er zijn. Je hebt budgetvriendelijke vibrators maar evengoed heb je een exemplaar van 200 euro, de Rolls Royce onder de vibrators. Gelukkig ligt de gemiddelde prijs van de speeltjes lager. Al blijft alles wel duur. Zeker als je geen kenner bent en voor het eerst je geld uitgeeft aan dergelijke speeltjes.

We komen terug
Kelly en Katrien beslissen om iets te kopen. Kelly ging voor balletjes om de bekkenbodemspieren te trainen. Om zeker te zijn dat ze ze juist zou gebruiken, legt Karen nog eens uit hoe het werkt. “Eigenlijk is het net zoals start to run. Je moet de gewichten rustig aan opbouwen en zeker rustdagen inlassen voor je spieren.” Katrien en ik bewonderen de keuze van Kelly. Zelf kiest Katrien voor een luchtiger artikel, het vibrerende konijn. Meer dan een uur later staan we terug buiten. Dit lijkt in niets op het stereotype beeld dat we hadden van een seksshop. Wij willen zeker terug!

Tutti Passi
Hoe is Tutti Passi ontstaan? We vroegen het aan Ann Strybol, zaakvoerster van Tutti Passi.
In 2003 startten 2 vriendinnen met Upper at home. De echtgenoot van een van hen had een sekswinkel, maar daar kwamen enkel mannen op af. Om ook vrouwen te bereiken, besloten de vrouwen zelf iets op te richten in hun eigen vertrouwde omgeving. Dit was zo vernieuwend dat de oprichtsters werden uitgenodigd in De laatste show. Nadien werden ze overstelpt met aanvragen. Ze beseften dat ze het grootser moesten aanpakken en van daaruit zijn de Tutti Passi winkels ontstaan. Ann Strybol stapte in het project als zaakvoerster.

“We gebruiken liever de term prikkelshop dan seksshop. Seksshops trekken ongeveer 3 % van de bevolking aan, de – bij wijze van spreken - overige 97 % komt naar ons.  De zintuigelijke beleving staat centraal. Wij krijgen een gevarieerd publiek over de vloer. Van jonge studentes tot 70-jarige vrouwen. Ook koppels waarvan een van de partners ziek is, vinden de weg naar onze winkels. Door een speeltje te gebruiken kunnen zij vrijen zonder dat het te veel inspanning kost. We willen ideeën aanreiken om een relatie romantisch te houden. In ons drukke leven zijn we het fantaseren soms verleerd. We hebben geen tijd, geen zin, we zijn moe. Bij Tutti Passi proberen we met kleine hulpmiddelen de spanning terug te brengen.”

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.