Review - "Mijn eerste ervaring met wasbaar maandverband "

door Charlotte

Enkele maanden geleden kreeg ik de vraag of ik kennis wou maken met wasbaar maandverband. Dit naar aanleiding van het project van Rebelle rond menstruatie, menstruatie-armoede en duurzame alternatieven. Nu we dagelijks tips krijgen om onze ecologische voetafdruk te minderen, vond ik het een heel leuke uitnodiging om wasbaar maandverband te mogen uittesten.

Na mijn bevalling gebruikte ik wegwerp kraamverbanden van Natracare en maandverbanden van Eco By Naty, 2 ecologische merken. Door ons fertiliteitstraject werd ik me bewuster van het bestaan van hormoonverstoorders en zocht ik bepaalde alternatieven hiervoor. Ik had tampons en de anticonceptiepil afgezworen, waarom ook niet wegwerp maandverband?

Wanneer ik maandverband koop kijk ik altijd naar het model, de maat en het absorptievermogen. De eerste 2 dagen van mijn menstruatie vloei ik het hevigst. De beste test voor mij was op mijn werk. Als verpleegkundige ben ik voortdurend in beweging. De kans op lekjes is dus groot. De sluiting is voor mij daarom heel belangrijk, ik wil niet voortdurend moeten nadenken of het verband nog goed zit. Om die reden kies ik steeds maandverband met vleugels. Voor ‘s nachts verkies ik een zwaarder absorptievermogen en groter model.

Een paar weken later zat er een pakketje in mijn brievenbus met 3 herbruikbare maandverbanden, 2 waterdichte tasjes om de gebruikte verbanden in te stoppen op verplaatsing en een handleiding. De 2 standaard maten zijn in katoen vervaardigd en de grote maat in velours, dat denk ik want dat stond niet in de handleiding.

Ik was aangenaam verrast door de verbanden. Ze zijn degelijk gemaakt en de stof voelt heel aangenaam aan. De zijde met print, die de verbanden echt mooi maakt, voelt heel zacht aan. Helemaal geen oubollige dikke stoffen dingen. Door mijn PCOS werd het wachten tot mijn maandstonden zich zouden aanmelden. 2 weken later dienden ze zich netjes aan, het testen kon van start gaan.

Het model die ik eerst probeerde was het standaard model met drukknoopjes op de vleugels. Ik was bang dat ik die drukknoopjes zou voelen maar dit was helemaal niet het geval. 5 uur later zat het verband nog steeds goed. Naar absorptievermogen kon het gerust nog even mee. In normale omstandigheden zou ik al aan maandverband nummer 3 of 4 gezeten hebben, afhankelijk hoeveel ik vloei. Ik had maar 1 herbruikbaar verband meegenomen dus voor de hygiëne schakelde ik daarna over naar een wegwerp. Op die manier kon ik makkelijk het verschil voelen. Het waterdicht stoffen zakje dat ik erbij kreeg was handig om het gebruikte verband terug mee naar huis te nemen. Ik rolde het verband op en duwde de drukknoopjes dicht vooraleer het in het zakje te steken. Zo viel het niet op dat er een gebruikt maandverband in mijn handtas zat.

Het groot verband in velours, voor ‘s nachts, passeerde bij mij de test ruimschoots. Dit verband werd met een velcro sluiting, net als deze met de drukknoopjes, deftig op z’n plaats gehouden. Een geweldig pluspunt aangezien de wegwerpmodellen bij mij steeds opkrullen en hun kleefkracht verliezen met als gevolg vlekken op mijn ondergoed. Enig minpuntje bij het velours is dat dit wel warmer aanvoelt dan de katoenen versie. Dan had ik nog een standaard maat verband over om op een lichtere dag te proberen. Opnieuw met glans geslaagd qua draagcomfort. Niet meer dat zweterige, plakkerige, plastic gevoel.

Het wassen viel echter een beetje tegen. Hoe goed ik de instructies had opgevolgd, in koud water weken en koud wassen, toch bleven er lichte vlekken zichtbaar. Met wat soda en azijn kreeg ik ze gelukkig weer proper. De pasvorm van het groot verband moest ik ook wat in model trekken. Daarna liet ik ze plat aan de lucht drogen.

Mijn eindconclusie is heel positief. Ik vond het, tot mijn verbazing, aangenaam dragen. De herbruikbare maandverbanden voelen bij mij als een slipje aan. De aankoop is duurder maar wel duurzamer. Ik denk te kiezen voor een geleidelijke overschakeling van wegwerp naar herbruikbaar. Na erover te praten met vriendinnen ontdekte ik zelfs dat verschillende onder hen dit al gebruiken. Nog meer reden om ervoor te gaan!

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.