Allereerste Dag van de Vrouwengezondheid

door Rebelle

๐——๐—ฎ๐—ด ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฉ๐—ฟ๐—ผ๐˜‚๐˜„๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ

Op zaterdag 25 mei 2024 werden we begeesterd, geรฏnspireerd en geรฏmpacteerd tijdens de allereerste formidabele Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht door Voices for Women. Een tot de nok gevuld uitverkocht event met maar liefst 1450 deelnemers: vrouwen en hun partners, professionele zorgverleners, wetenschappers, beleidsmakers. Allen waren ze aanwezig om door artsen en getuigen geรฏnformeerd en bewust te worden van de hiaten in de gezondheidszorg, die vertrekt vanuit de man als norm.

"๐˜“๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ป๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ (๐˜ฉ)๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ญ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ข๐˜จ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ด, ๐˜ธ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ญ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ", aldus de organisatie.

๐—™๐—ฟ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ฒ ๐—ฐ๐—ถ๐—ท๐—ณ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€ & ๐—ผ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป

Misschien wel het meest frappante cijfer kwam van dokter Fedde Scheele, die heeft laten berekenen wat de kostenbesparing in Europa zou inhouden, bij een betere kennis van het vrouwenlijf.

Doe eens een gokje?

Het betreft maar liefst 750 MILJARD euro PER JAAR!

Meermaals gaven de presenterende artsen aan dat bewustzijn van groot belang is en dat activistisch zijn een absolute must is om samen tot een nieuw systeem te komen dat aandacht heeft voor de specifieke verschillen van het vrouwenlijf. We willen de organisatie feliciteren met dit geweldig event, op naar een gezamenlijke aanpak van dit urgent issue!

๐—ฆ๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐˜‡๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—•๐—ฒ๐—น๐—ด๐—ถ๐—ฒ

Sciensano publiceerde onlangs een nieuw gezondheidsrapport dat een uitgebreid overzicht geeft van de huidige stand van zaken van gezondheid van vrouwen in Belgiรซ. Het is geen newsflash meer dat de huidige discriminatie in de gezondheidszorg ervoor zorgt dat vrouwen en meisjes niet hun volledige gezondheidspotentieel kunnen bereiken. Het rapport hierzo:

https://www.sciensano.be/nl/pershoek/hoe-gaat-het-met-de-vrouwelijke-bevolking-belgie 

๐—ž๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐—ฅ๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—น๐—ฒ ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ!

Rebelle blijft de komende jaren strijden voor gendersensitieve en inclusieve geneeskunde, waarbij gezondheidsverschillen beter bekend zijn en op een gepaste manier worden aangepakt.

In 2023 en 2024 voerden we campagne rond hart- en vaatziektes. In 2025 pakken we een ander thema aan dat onder gendergevoelige zorg valt. Jij mag dat mee bepalen! Vul hier onze bevraging in:

https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx...

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.