Educatief pakket 'Baas over eigen Hart'

door Rebelle

Doel

Hoewel veel mensen denken dat hart- en vaatziekten vooral mannen treffen, is het de nummer één doodsoorzaak voor vrouwen. Bepaalde risicofactoren spelen bij hen een grotere of andere rol. Maar omdat onze geneeskunde zich historisch gezien steeds heeft gebaseerd op de man, wordt er niet altijd bij stilgestaan dat vrouwenlichamen anders werken. Hun symptomen worden daarom minder goed herkend, serieus genomen en vaak bestempeld als ‘atypisch’. Ze zijn eigenlijk gewoon typisch voor vrouwen.

Rebelle wil zoveel mogelijk vrouwen bereiken en bewustmaken van dit belangrijke thema. Met een workshop rond gendersensitieve geneeskunde en hart- en vaatziektes bij vrouwen engageer je je dus om de deelnemers van je workshop rond dit thema te prikkelen en alert te maken.

Doelgroep

Vrouwen* en wie interesse heeft in hartgezondheid bij vrouwen.

Aantal deelnemers

Voorzie genoeg deelnemers om voldoende uitwisseling te creëren, maar maak de groep niet té groot. Een geschikt aantal deelnemers is een 10- tot 15-tal.

Materiaal

Het pakket bestaat uit zes modules.

 1. Quiz – Test je kennis! Met deze quiz leren de deelnemers op een laagdrempelige manier meer over gendersensitieve zorg en over hart- en vaatziekten bij vrouwen.
 2. Spel – Wie is het? In deze module gaan we dieper in op risicofactoren en symptomen voor hart- en vaatziekten. Gelden ze voor mannen en vrouwen? Of zijn ze specifiek voor vrouwen?
 3. Grabbelpot – Zo zorg je voor je vrouwenhart! Trek kaartjes uit onze grabbelpot met tips en ‘wist-je-datjes’ die kunnen helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
 4. Openhartig verbinden met spreekwoorden. Aan de hand van spreekwoorden rond het hart gaan we spelenderwijs met elkaar in gesprek. Wie kan raden waar ze voor staan?
 5. Hartzorg door creatieve stressreductie. Knutselen biedt een waardevolle manier om mindfulness in je leven te integreren en hartgezondheid te bevorderen. Deze module biedt een aantal ideeën voor knutselprojecten waar je mee aan de slag kan!
 6. I <3 cooking – Hartgezonde hapjes. Voeding speelt een cruciale rol bij het beïnvloeden van onze hartgezondheid. Samen maken we een aantal heerlijke hartgezonde hapjes!

Afhankelijk van de noden van de groep worden er één, twee of drie modules per avond gebracht. Kies voor minstens één ‘educatieve’ module (module 1, 2 & 3) in combinatie met één (of meerdere) ‘fun’-module(s) (module 4, 5 & 6). De ‘fun’-modules staan nooit op zich, aangezien we kennis en bewustwording rond dit thema willen overbrengen. De ‘educatieve’ modules kan je echter wel met elkaar combineren.

Materiaal zelf te voorzien

Stoelen. Verder afhankelijk van de gekozen modules.

Duur

Voorzie ± 1,5 uur. Je kan de modules flexibel inzetten. Er is geen afgebakend einde en iedere groep is verschillend. Zo zal de ene groep veel interactiever zijn en langer praten, terwijl er bij een andere veel input kan zijn. Voorzie voldoende tijd voor een rustige, aangename afsluiting.

Begeleider

 • Je kan dit zelf als professional geven aan een groep.
 • Een (educatieve) medewerker van Rebelle kan dit begeleiden.
 • Een groep kan dit zelfstandig gebruiken.

Prijs

 • Particulieren: gratis 
 • Partners en non-profit organisaties: 75 euro
 • Niet-partners: 125 euro

Hierbij komt een Rebelle medewerker het pakket geven. Wil je het pakket uitlenen zonder begeleiding? Dat is gratis. Je betaalt wel 50 euro waarborg.

Aanvragen

 • Oost-Vlaanderen oost-Vlaanderen@rebelle-vzw.be, 09 333 58 08. 
 • West-Vlaanderen: west-vlaanderen@rebelle-vzw.be, 056 230379. 
 • Antwerpen: antwerpen@rebelle-vzw.be, 03 285 43 38.
 • Brabant: brabant@rebelle-vzw.be, 02 546 14 26. 
 • Limburg: limburg@rebelle-vzw.be, 011 27 85 10.
logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.