Rebelle-groep ‘De Goed Genoeg Mama’s’ bestaat 1 jaar!

door Truus Barremaecker

Een jaar terug bundelden enkele mama’s in Brugge de krachten. Ze konden zich helemaal terugvinden in onze campagne rond ‘goed genoeg-ouderschap’ en doopten hun groepje schoolpoortmama’s om tot de ‘goed genoeg mama’s’. Sindsdien organiseren ze verschillende activiteiten samen: van het vullen van een volledige treinwagon met ouders en kinderen voor een uitstap, tot een verwenactiviteit enkel voor zichzelf, waar man noch kroost welkom is. Wij gingen langs bij Krista, Claire, Nadja, Vicky, Päivi en Mieke voor een interview tijdens één van hun bestuursvergaderingen.

Wat drijft jullie om samen te komen met de ‘goed genoeg mama’s’?

We kunnen als mama’s heel veel delen in ons groepje.

We delen onze zorgen, onze bekommernissen. We herkennen ons ook in elkaars verhalen. We ontdekken dankzij elkaar dingen die we op ons eentje niet zouden vinden, we proberen activiteiten uit met onze kinderen waar we op ons eentje minder toe geneigd zouden zijn. Vóór de opstart van ons groepje hadden we wel contact aan de schoolpoort, maar dit bleef meestal beperkt tot 5 minuutjes. We werden er voortdurend onderbroken en probeerden tijdens ons gesprek ook onze kinderen in de gaten te houden. Dankzij de opstart van ons groepje, spreken we nu ook apart af, en kunnen we dit contact uitdiepen.

We zijn allemaal ouders van een kindje uit het eerste leerjaar. We blijven sowieso vaak samen een beetje plakken aan de schoolpoort.  Dat is soms een beetje verwarrend voor de persoon die toezicht houdt op de speelplaats. ‘Moet jij niet naar de opvang?’ kwam een leerkracht onlangs vragen aan één van onze kindjes. ‘Maar nee, mijn mama staat daar nog te praten.’ antwoordde mijn dochter toen (algemeen gelach).

Wat zijn de tofste activiteiten die jullie al gedaan hebben? 

Eigenlijk zijn alle activiteiten al tof geweest. Bij de start van de zomervakantie houden we een grote picknick in het bos, en eind augustus zijn we naar ‘de Sierk’ gegaan in De Haan. We deden ook een geslaagde culturele uitstap: we boekten een gids om de Kunsttriënnale in Brugge op kindermaat te bezoeken. En we vulden een volledige treinwagon met ouders en kinderen om naar ‘Train World’ te gaan kijken in Brussel. Die laatste activiteit was wel een beetje druk, dat merkten we omdat mensen spontaan een andere treinwagon opzochten toen wij aan boord stapten (gelach).  Nu staat er een ‘enkel-voor-mama’s’ activiteit op het programma, en mogen de mannen eens thuis op de kids passen. Soms hebben we ook gewoon een idee, en dan versturen we dit naar onze Whatsapp-groep: “Wij gaan morgen kubben in het park, wie komt er met ons mee?”. We proberen dit ook tijdig te laten weten aan het VIVA-SVV secretariaat zodat we verzekerd zijn.

Hoe proberen jullie nieuwe mama’s te betrekken bij jullie groepje?

Als initiatief nemende mama’s hebben we een klein Whatsapp-groepje waarin we dingen bespreken. Als een idee door de andere mama’s OK wordt bevonden sturen we het door naar de ‘grote’ Whatsappgroep. Deze Whatsapp-groep bestaat uit alle ouders van kinderen van het eerste leerjaar van onze school. We proberen de ‘grote’ Whatsapp-groep ook steeds te verruimen met ouders van buiten de school  en promotie te maken via mond-aan-mond reclame. Onlangs kwam een nieuw gezin wonen op onze gemeente Sint-Andries. Hun kinderen gaan naar een andere school, maar nemen toch deel aan onze activiteiten. De mama vertelde dat onze groep haar hielp om te integreren in de gemeente.

Veel succes dames!

  • Woon jij ook in Brugge, en wil je deelnemen aan de activiteiten van De Goed Genoeg Mama’s? Dan brengen wij jou graag in contact met het bestuur.
  • Zin om net als deze groep mama’s een groepje op te richten met jouw vriendinnen? Rebelle geeft jou graag een duwtje in de rug, met een goede verzekering, promotionele en financiële ondersteuning en tips voor activiteiten.
  • Wil jij meer te weten komen over de campagne rond genoeg genoeg ouderschap? Vraag het gratis ‘goed genoeg boekje’ aan op het secretariaat, of organiseer met jouw vriendinnen een avond rond ‘goed genoeg ouderschap’ met gratis begeleiding van ons gespreksspel. 
     

 Contacteer rebelle.wvl@rebelle-vzw.be of 050 44 79 41.

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.