Ik ben geen opblaaspop!

door Rebelle

Een kneep in je bil. Een kruis dat tegen je heup schuurt. Je borsten die in het voorbijgaan betast worden. Iemand weigert je met rust te laten voor je je nummer geeft. Dat hoort bij het uitgaan? Nope, je bent geen opblaaspop!

Rebelle zet zich elk jaar in tegen geweld op vrouwen* op 25 november, de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Dit jaar doen we dat onder de slogan ‘Ik ben geen opblaaspop!’. We willen hiermee sensibiliseren rond seksueel geweld tijdens het uitgaan. Hoe vluchtig die aanrakingen ook zijn, als iemand je betast tegen je wil is dat nooit oké. Dat is seksueel geweld.

In november voeren we actie in verschillende Vlaamse steden. We gaan naar feestjes, vergezeld door een opblaaspop, en spreken feestvierders aan en vragen hen een sticker te plakken om de handtastelijkheden die ze te verduren kregen aan te geven. Met deze ludieke actie willen we aandacht vragen voor concrete maatregelen tegen seksueel geweld. We pleiten voor toegankelijke zorg voor slachtoffers, het tegengaan van straffeloosheid, betere daderbegeleiding en bredere en betere sensibilisering. Ons volledig standpunt rond seksueel geweld lees je hier.

Omstaander?

Ben je zelf op een feestje, en merk je dat iemand lastig gevallen wordt? Dan kan je zelf een aantal stappen ondernemen:

  • Anderen betrekken: de hulp van anderen inroepen, zoals andere omstanders of iemand met autoriteit
  • Afleiding creëren: de aandacht weghalen van de gebeurtenis en op jou richten
  • Afzonderen: het slachtoffer fysiek uit de situatie halen
  • Aanspreken: de dader en/of het slachtoffer aanspreken
  • Aanwezig blijven: heb je het gevoel niet veilig te kunnen ingrijpen, de situatie in het oog houden en achteraf het slachtoffer ondersteuning bieden.
  • Bij dreiging van fysiek geweld, bel je meteen het noodnummer 112

Deze tips komen van Sensoa, meer informatie vind je hier.

Slachtoffer?

Werd je zelf slachtoffer? Blijf er niet mee zitten, praat erover:

  • Met familie, vrienden, of je huisarts (indien dat veilig voelt voor jou)
  • 1712 is een hulplijn voor elke burger die vragen heeft over geweld en misbruik. De hulpverleners aan de andere kant van de lijn geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. Je kan bellen naar 1712, of met hen chatten via de website: www.1712.be
  • Je kan een Zorgcentrum na Seksueel Geweld bellen of mailen, of ter plekke langsgaan. Je vindt ze in Antwerpen, Leuven, Gent, Roeselare, Brussel, Charleroi en Luik. www.seksueelgeweld.be

 

Acties
4/11: Gent, Kunstencentrum VIERNULVIER. We vatten post voor aanvang van het concert van Charlotte Adigéry en Bolis Pupul. Lisa Gerlo, bekend van ‘de Buurtpolitie’, is meter van onze Oost-Vlaamse actie en zal aanwezig zijn om seksueel geweld aan te kaarten. 
19/11   Hasselt, De Serre tijdens een avond/nacht met DJ Konna, tussen 20:30 en 23.30 uur
19/11   Roeselare, Fabriekspand, Veldstraat 59. We voeren actie op ‘30 Years Legendary Pava Reunion XXL’, tussen 23:00 en 24:00 uur.
24/11   Leuven, Grote Markt, van 21:00 tot 23:30.
24/11    Antwerpen (meer info volgt)

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.