Powervrouw Jeanne-Marie Artois

door Rebelle

JEANNE-MARIE ARTOIS

Belgische brouwersdochter

1769 - 1821

Jeanne-Marie Artois is een powervrouw omdat …

Vrouwen weten waarom.

  • ze na de dood van haar ouders en haar oudste broer de leiding over de brouwerij overnam en zich in de 19de-eeuwse mannenwereld ontpopte tot een succesvolle businessvrouw. Bierbrouwen was in België van in het begin een van de huishoudelijke taken van vrouwen, maar doordat de productie vanaf de 14de eeuw gecommercialiseerd werd, domineerden mannen vanaf dan overwegend het vak.
  • het pilsje Stella mede dankzij haar enorme bijdrage wereldberoemd geworden is. Jeanne-Marie legde de basis voor het immense fortuin van InBev.
  • ze er op 52-jarige leeftijd toch nog voor koos om te trouwen met de 7 jaar jongere ex-burgemeester van Leuven, Jean-Baptiste Plasschaert. Het huwelijk werd omschreven als een businessproject dat de brouwerij ten goede zou komen. Hoewel de ‘Code Napoléon’ van kracht was, bepaalde het huwelijkscontract dat Jeanne-Marie geen toestemming moest vragen om beslissingen te nemen over professionele activiteiten. Een notariële akte legde ook de scheiding van goederen vast. Alle bezittingen (brouwerij, herbergen en domein Wespelaar) bleven haar eigendom.

Ook dat nog: De Hoorn, de voorloper van Brouwerij Artois, kende een grote bloei dankzij de slechte kwaliteit van het drinkwater in de 15de eeuw. Bier drinken was gezonder dan het drinken van het vervuilde water, dus veel mensen verkozen een pilsje.

Je eigen wandeling organiseren?
Ben je ook geïnteresseerd om je eigen Powervrouwen-wandeling op poten te zetten? Mail dan naar info@viva-svv.be en wij nemen contact met je op.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.