Powervrouw Malala Yousafzai

door Rebelle

MALALA YOUSAFZAI

Pakistaanse kinderrechtenactiviste
Gul Makai

12 juli 1997 - …

Malala Yousafzai is een powervrouw omdat

1 kind, 1 leraar, 1 boek, 1 pen, 1 … kan de wereld veranderen.

  • ze al op 11-jarige leeftijd bekend werd toen ze onder het pseudoniem ‘Gul Makai’ (korenbloem) een anonieme blog bijhield op de officiële website van de BBC. Daarin rapporteerde ze, in de vorm van een dagboek, over gruwelverhalen van de Taliban en hoe zij meisjes systematisch uitsloten van het schoolsysteem. Als gevolg daarvan werd er een aanslag op haar gepleegd, waarbij ze zwaar gewond geraakte door een kogel in haar hoofd en hals. Malala vloog samen met haar familie over naar het Verenigd Koninkrijk, voor een specialistische behandeling en garantie op veiligheid voor de Taliban.
  • ze ondanks alles blijft vechten voor de rechten van meisjes om naar school te kunnen gaan. Ze richtte samen met haar vader het Malala Fund op, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet om elk meisje een toekomst te bieden die zij zelf heeft gekozen.
  • ze in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede ontving als jongste Nobelprijswinnares ooit. In 2011 werd Malala ook genomineerd voor de ‘Internationale Kindervredesprijs’. Hetzelfde jaar werd ze door de Pakistaanse regering geprezen met de ‘Nationale Jeugdvredesprijs’. Deze prijs werd later ter ere van haar hernoemd naar de National Malala Peace Prize.

Ook dat nog: In april 2015 heeft ruimtevaartorganisatie NASA een planetoïde tussen Mars en Jupiter naar Malala vernoemd met de officiële naam '316201 Malala'. Het hemellichaam heeft een doorsnee van 4 kilometer en maakt elke 5,5 jaar een baan om de zon.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.