Powervrouw Martine Tanghe

door Rebelle

MARTINE TANGHE

Belgisch journaliste, nieuwsanker VRT

23 november 1955 - …

Martine Tanghe is een powervrouw omdat … 

“Ik zal u missen. Houd het veilig, houd vol”

  • ze als 2de vrouwelijke journaliste bij de nieuwsdienst van de toenmalige BRT een carrière uitbouwde van 42 jaar. Daardoor maakte ze het pad vrij en werd ze een voorbeeld voor heel wat andere vrouwelijke journalisten.
  • ze onze moedertaal beter beheerst dan eender wie. Als Germaanse filologe heeft ze een grote passie voor het Nederlands. Haar helder en correct taalgebruik werd al snel haar handelsmerk. Tien jaar lang was ze het gezicht was van ‘het Groot dictee der Nederlandse taal’.
  • ze in iedere Vlaamse huiskamer bijzonder geliefd was (en zal blijven) als nieuwsanker. Op haar eigen rustige, warm-menselijke manier bracht ze decennialang de actualiteit tot bij ons. Hoewel de gebeurtenissen haar dikwijls niet onberoerd lieten, slaagde ze er altijd in om een genuanceerd verhaal te brengen. Dit leverde haar in 2013 een televisiester op als ‘Beste presentatrice van het jaar’.
  • ze de borstkanker, die eind 2011 bij haar werd vastgesteld, overwon en na een jaar afwezigheid op het scherm de draad zonder verpinken weer oppikte.
  • er op 23 november 2020 meer dan 2 miljoen mensen meevolgden toen ze voor het laatst Het Journaal presenteerde op Eén. Het werd de best bekeken journaalaflevering ooit.

Ook dat nog: Martine speelde in 1990 een rolletje in Samson en Gert.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.