Slechte raad

door Lo

“Je denkt er te veel aan.” - “Als je er minder mee bezig bent, dan zal het wel lukken.” – “Focus u eens op andere dingen.” Ik kan zo verder gaan met de raad die ik te horen kreeg toen ik er eens over vertelde tegen iemand.

Ze bedoelen het allemaal goed maar vruchtbaarheidsproblemen zitten niet tussen de oren. Er gaat vaak een medische oorzaak aan vooraf. Het is geen mentaal probleem. Akkoord, in sommige gevallen is dat inderdaad wel zo,  stress is een belangrijke factor bij het al dan niet zwanger worden. Maar als je weet dat je al tal van onderzoeken hebt gedaan en er een aantal zaken mis zijn dan weet je ook dat het niet door de stress komt. Dan heb je liever dat clichés vermeden worden. Dat “eens op vakantie gaan” niet gaat helpen. Aan succesverhalen van anderen heb je dan niets. Elke lichaam is anders, elke maand is anders, elke situatie is anders.

Je zou wel willen maar het lukt ook gewoon niet om er NIET aan te denken.
Als je elke dag medicatie moet nemen en spuiten moet zetten in je buik dan is het heel pijnlijk als buitenstaanders verkondigen dat je er niet mag aan denken. Je kan niet anders want je moet de medicatie op tijd nemen. Er wordt vaak niet bij stil gestaan dat, eens je met IVF of andere vruchtbaarheidsbehandelingen bezig bent, je leven voor een groot stuk geleefd wordt.

Reageer

Carine
Fijn en sterk dat je dit deelt. Ik denk dat het helemaal klopt.
En zoals met zovele zaken geven mensen soms 'goede raad' rond zaken waar ze zelf geen ervaring mee hebben. En zelfs als ze ervaring hebben zijn situaties soms nog heel verschillend.
03/12/2019 - 10:23

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.