Vaginale kwalen, we hebben ze allemaal

door Lien Willaert

Meestal vinden we het vanzelfsprekend, maar eigenlijk levert ons lijf elke dag een bijzonder indrukwekkende prestatie. Ingenieuze systemen houden ons staande. Denk maar aan het vaginale microbioom: miljarden bacteriën, schimmels en virussen in de vagina die mee strijden voor onze seksuele en reproductieve gezondheid. Ze spelen een cruciale rol in het beschermen tegen aanvallen van soa’s, blaasontstekingen en candida-infecties, en zelfs bij vruchtbaarheid en zwangerschappen.

Maar ook de beste verdedigingslinie komt soms in de problemen. Zo kan onze flora verstoord raken door hormonale schommelingen, seksueel contact of antibioticagebruik. Of bijvoorbeeld door je vulva met zeep te wassen of door te vaak synthetisch ondergoed te dragen. En dus krijgen we allemaal wel eens last van vaginale kwalen. Dan gaat seks pijn doen, krijgen we met onaangename visgeurtjes te maken en vinden we vreemde soorten afscheiding in onze onderbroek.

Toch praten we daar niet echt over. Tegen je collega’s kan je vrijwel zeker alles kwijt over die ene nasty verkoudheid die je te pakken had, met alle snotterige gevolgen van dien. Maar meestal vertel je hen niet dat je zo’n verschrikkelijke jeuk voelt aan je vulva dat je er bijna niet van kunt wandelen. En zelfs met je vriendinnen op vrijdagavond voel je misschien, tussen de cocktails door, ook niet meteen de behoefte om de ins en outs van je vaginale flora te delen. Zelfs naar de dokter stappen met een vulva-probleem vinden velen best moeilijk. Er heerst een groot taboe rond. Die onzekerheid en schaamte zorgen er wel voor dat veel vrouwen té lang rondlopen met hun issue, vaak bovenop een heleboel vragen en allerlei foute kennis gehaald bij dokter Google.

Daarom zeggen wij: praat erover, want je bent niet alleen. Wij geven met onze podcast ‘Rebelle tussen de lakens’ zelf de voorzet. In 5 afleveringen duikt host Kirsten Lemaire telkens met enkele gasten de studio in, om de wondere werking te bespreken van onze hormonenhuishouding en de impact ervan op de vrouwelijke seksualiteit. In de vijfde en laatste aflevering hoor je alles over de ‘vaginale en hormonale kwalen’ van Shana en Els, én krijg je van gynaecologe dr. Silvie Aendekerk heel wat tips over hoe je je vagina en vulva gezond en happy kunt houden.

Luister naar onze podcastreeks. 

Op onze oproep naar verhalen voor de podcastaflevering over kwaaltjes kregen we heel wat reacties, die in de opname niet allemaal aan bod konden komen. Daarom delen we hier 2 openhartige getuigenissen van vrouwen over hun vaginale kwalen, en hoe ze daarmee omgaan.

Mona*

“Eigenlijk heb ik 2 problemen gehad. Het ene was snel opgelost, het andere heeft lang geduurd. Voor ik een kindje kreeg, heb ik de Nuvaring geprobeerd en dat werkte redelijk goed omdat ik mij minder ‘hormonaal’ voelde. Ik had minder felle schommelingen, maar de impact op mijn vaginale huishouding was niet goed, waardoor ik steevast schimmelinfecties kreeg.”

“Het tweede probleem begon na de zwangerschap. Na een gezegende 11 maanden borstvoeding werd ik voor het eerst opnieuw ongesteld. Ik had veel bloedverlies dat erg lang (2 tot 3 weken) aanhield. Daardoor kreeg ik een reactie op maandverbanden en inlegkruisjes, wat veel pijn veroorzaakte. Mijn lichaam maakte erg veel baarmoederslijmvlies aan, dat tot buiten de baarmoedermond groeide. Dit zorgde ervoor dat ik pijn had wanneer ik ging wandelen of seks had, en ik vaak tussentijds bloedverlies kreeg. Daarnaast had mijn menstruatie, zeker tegen het einde, een heel onaangename geur.”

“Na een reeks pillen, werd mij uiteindelijk voorgesteld om een curettage te doen. Dit hielp tegen de lange bloedingen en een tijdlang tegen de geur, maar vrijen bleef heel lang pijnlijk. Doordat ik zo veel last had gehad die eerste maanden, had ik intussen ook vaginisme ontwikkeld. Na veel tijd en moeite, heb ik dit zonder hulp van een dokter of seksuoloog overwonnen. Mijn man steunde me heel erg en ik heb een boek gelezen dat een enorme impact op mijn herstel heeft gehad. Ik nam alle tijd om mijn ‘nieuwe lichaam’ te leren kennen en verkennen, waardoor ik beter weet waar mijn eigen grenzen liggen en ik dus opnieuw meer ontspannen kan zijn bij mijn partner.”

“Intussen koos ik er bewust voor om zelf geen hormonale anticonceptie meer te gebruiken. De slechte geur is stilaan terug aan het komen, de bloedingen zijn wel op een normaal niveau. Ik ben nu aan het uitzoeken of voeding en bepaalde verzorgingsproducten of medicatie een impact hebben op mij. Ik wil mijn probleem graag zelf opgelost krijgen, want ik heb een beetje genoeg van naar gynaecologen lopen die uiteindelijk nooit echt een oorzaak hebben gevonden voor mijn symptomen.”

Winky*

“Daar is dat gevoel weer. Terwijl ik nog lig na te genieten van heerlijke seks, merk ik plots al dat er iets op til is in de baarmoederlaan. Ik ga naar het toilet en meteen voelt alles down under niet goed aan.

De dagen daarna wordt het steeds duidelijker. Wanneer ik op het werk achter mijn pc op mijn stoel zit, voel ik het jeuken in mijn broek. Heel lastig om dan niet gewoon even te kunnen krabben. Wanneer ik naar het toilet ga, word ik geconfronteerd met alarmfase 1 ... brokkelig witverlies in mijn fel gekleurde onderbroekje.”

“Ondertussen weet ik uit ervaring welke maatregelen ik zal moeten treffen en probeer ik dit zonder gynaecoloog of dokter op te lossen. Dus eens thuisgekomen, zoek ik het zwaar geschut in mijn badkamerlade: de vaginale crème brengt redding. Die zal ik enkele dagen voor het slapengaan moeten opspuiten, en dan ebt het vervelende gevoel normaal gezien wel weg. Als dat toch niet zo is, kan ik mijn huisarts opbellen. Die weet ondertussen dat ik heel snel last heb van een vaginale schimmelinfectie, en dan schrijft ze mij een pilletje voor. Zo ben ik een paar dagen later weer voor een tijdje verlost van dat vervelende gevoel, of toch tot de volgende keer dat ‘daar beneden’ de zuurtegraad weer uit balans geraakt.”

“Gelukkig heb ik een fantastische man die dit allemaal begrijpt en ondertussen weet wat er speelt als ik de crème weer mee sleur naar de slaapkamer. Ik kan er met hem gewoon over praten. Dat geluk heeft vast niet iedereen!”

*Om privacyredenen werden de namen aangepast.

Reageer

Inge
Podcast over vaginale kwaaltjes beluisterd: heel interessant en mooi gemaakt! Dankjewel
03/09/2022 - 11:52

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.