Vertrouwen in de kinderopvang

door Rebelle

Je kind voor de eerste keer naar de opvang brengen, is een grote stap. Je vertrouwt je dierbare oogappel toe aan een plaats en mensen die je eigenlijk niet goed kent. En dan lees je allerlei verhalen over wantoestanden in de crèche. Logisch toch dat je dit spannend vindt? Dat begrijpt de kinderopvang maar al te goed. Daarom wordt van in het begin ingezet op vertrouwen. Maar hoe creëer je dat? Wij gingen langs bij kinderopvang OKiDO in Hoboken en gingen in gesprek met enkele medewerkers.

Waarom zijn jullie kinderbegeleidster geworden? 

Cassandra Kinde Boja, begeleidster Kinderopvang OKiDO Hoboken: “Ik wou altijd al met kinderen werken. Dat geeft mij enorm veel voldoening, want je volgt de ontwikkeling van een kind van nabij op. En ja, it takes a village to raise a child. Kinderen opvoeden, dat kan je niet alleen. Daarvoor heb je een volledige gemeenschap nodig.” Choucha Haddouch, begeleidster Kinderopvang OKiDO Hoboken: “Ik doe het zo graag. Ik ben ondertussen al 18 jaar kinderbegeleidster. Daardoor kom ik al eens kindjes van een tijdje geleden tegen. Als ik zie hoe goed zij het doen, ben ik heel trots. Ik heb een belangrijke rol in het eerste jaar van hun opvoeding gespeeld.”

Waaruit halen jullie voldoening?

Choucha: “Wij hebben hier soms kindjes met eetproblemen, en als we er dan toch in slagen hen iets te laten eten, geeft dat veel voldoening. Een ander voorbeeld: er was hier eens een mama met een zoontje dat heel slecht sliep. Ik gaf een kleine tip die haar uiteindelijk heeft geholpen. Die moeder was zo dankbaar en gaf me achteraf zelfs een cadeautje. Sommige ouders appreciëren je heel erg en dat doet deugd.”
Cassandra: “Eenmaal de kindjes het hier gewoon zijn, vinden ze het zo leuk dat ze op het einde van de dag niet meer naar huis willen gaan. Dan voel je wel: we zijn goed bezig.”
Choucha: “Een kinderopvang biedt structuur aan kinderen. Ze leren hier omgaan met andere kindjes. Je merkt dat ze met elkaar bezig zijn, ook al spelen ze niet letterlijk met elkaar. Bovendien is er bij ons een grote diversiteit, daar steken ze ook veel van op. Dat is mooi om te zien.”
Cassandra: “De opvang is ook belangrijk voor de ouders. Wij zijn voor hen een aanspreekpunt. Ze zitten vaak met opvoedkundige vragen rond voeding, slapen en ontwikkeling. Ouders komen ook in contact met andere ouders en verbreden zo hun netwerk. Ze kunnen ervaringen delen en voelen dat er naar hen wordt geluisterd. Het is fijn om hen dat te kunnen bieden.”

Kinderopvang is momenteel een hot topic. Er circuleren veel meningen. Hoe voelen jullie je daarbij?

Choucha: “Dat maakt ons wel boos, want wij doen zo hard ons best. Ouders geven daar soms ook opmerkingen over. En ja, er zullen inderdaad plekken zijn waar kindjes minder aandacht krijgen en waar minder goede dingen gebeuren. Maar het is niet oké om alle kinderopvangen over een kam te scheren.”
Cassandra: “Het maakt ons soms bang. Wat als de kinderen wild aan het spelen zijn en daardoor een blauwe plek krijgen? Wij doen ons best om veilig spelen mogelijk te maken. Mensen beseffen soms niet hoeveel tijd en liefde wij deze kindjes geven.”
Nikki Beckx, verantwoordelijke Kinderopvang OKiDO Hoboken: “In onze kinderopvang streven wij naar 1 begeleidster per 6,5 kindjes. Dat is meer begeleiding dan bij dan de gemiddelde opvang. Deels omdat wij met een tewerkstellingsproject werken, en ook via onze OKiDO-plaatsen krijgen we extra financiering van de stad Antwerpen. Zo hebben wij meer handen om voor de kindjes te zorgen. Desondanks wordt er nu een soort angst gecreëerd door alle negatieve berichtgeving in de media. We vinden het belangrijk om naar een evenwicht te zoeken, want risicovol spelen biedt ook ontwikkelingskansen. We proberen de opvang zo veilig mogelijk te maken, maar willen de kinderen ook niet alle uitdagingen ontnemen. Het is belangrijk dat ze durven klimmen, op de glijbaan spelen, … Dit evenwicht vinden, is niet altijd makkelijk.”

Hoe ontstaat er vertrouwen tussen jullie en de kinderen, én de ouders? 

Choucha: “Ik behandel de kindjes alsof ze van mezelf zijn. Ik geef ze aandacht als ze die nodig hebben. Niet alleen op vlak van voeding en verzorging, maar ook gewoon extra liefde. Met de ouders zijn er wenmomentjes. Zo kunnen ze zien hoe we met hun kindjes omgaan. Wij kennen dat gevoel ook: het is als ouder niet eenvoudig om je kind naar de opvang te sturen. Zeker niet de eerste keer. Dan moet je echt van je hart een steen maken. Bij ons mogen de ouders altijd bellen en via WhatsApp sturen wij soms foto’s. De ouders vinden dat leuk om te zien.”

Jullie hebben ook samen met een inloopteam een project dat draait rond vertrouwen? 

Choucha: “Dat klopt, samen met Nasha. Zij kan daar wat meer over vertellen.”
Nasha Bouhoudane, medewerker inloopteam: “Met het KOALA-project (Kind- en OuderActiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding) proberen we ouders uit een kwetsbare doelgroep te bereiken. Vaak zijn ze niet zo vertrouwd met kinderopvang. Het schrikt hen af om hun kindje er naartoe te brengen.”
“Tijdens ons project organiseren we activiteiten voor de ouders zoals bijvoorbeeld. taallessen en komen de kinderbegeleiders de kinderen in hetzelfde gebouw opvangen. Eerst in dezelfde ruimte, dan stapsgewijs met een beetje meer afstand. Er zit dan bijvoorbeeld enkel een muur tussen waardoor de ouders dicht bij hun kindje zijn. Zo leren zowel ouder als kind wennen aan de opvang, aan afscheid nemen en apart tijd doorbrengen. Door al die drempels te verlagen, proberen we het vertrouwen van de ouders in de opvang op te bouwen.”

Nikki: “De ouders vinden dat heel fijn om de opvang op zo’n manier te leren kennen. Ze vormen echt een groepje en in het begin is er ook iemand bij die ervaringen deelt. Zo groeit dat vertrouwen. Er is ook veel begeleiding, want het is niet makkelijk om je kindje achter te laten. We tonen ook dat we niet verwachten dat zoiets vlot gaat.”

Wat is de meerwaarde van deze samenwerking? 

Choucha:” Bij sommige ouders heerst een taboe op de kinderopvang. Ze denken al snel dat ze geen goede ouder zijn als ze hun kind naar de opvang brengen. Maar dankzij dit project leren ze de voordelen ervan kennen.”
Nasha: “Het vertrouwen. Als de ouders ons zien samenwerken (n.v.d.r. inloopteam met de kinderopvang), krijgen ze ook vertrouwen in een kinderopvang. Wij vormen de brug tussen de ouders en de kinderen, en de kinderopvang. Zo worden drempels verlaagd en verloopt de doorstroming naar de kinderopvang vlot.”
Nikki: “Dit project heeft veel meerwaarde, maar ook enkele uitdagingen. Er is regelmatig overleg nodig. De collega’s van het inloopteam die voldoende bij ons langskomen, en omgekeerd, en zo elkaars werking beter leren kennen. Zo maak je het volledige team betrokken. Maar daar moet ook tijd voor zijn. En dat is in een kinderopvang heel onvoorspelbaar. Je weet nooit wanneer er een rustig moment is. Extra ondersteuning daarbij zou mooi zijn.”

Wat is jullie bijgebleven? 

Nasha: “In het begin vragen we de ouders vaak hoeveel ze vertrouwen ze hebben in de opvang. Vaak geven ze dan een 0 of 1. Op het einde geven ze meestal een 10. Sommige ouders zijn na een tijdje zo overtuigd van de opvang dat ze vanzelf hun 2de kindje inschrijven. Dat wantrouwen in de kinderopvang heeft echt te maken met onwetendheid. En het geeft veel voldoening als wij dat kunnen omzetten naar vertrouwen. Het is ook heel mooi om te zien hoe het kindje voelt dat er vertrouwen is tussen de ouders en de begeleiders. Die bloeien open en voelen zich hier echt thuis.”
Choucha: “Uiteindelijk verwijzen die ouders ook andere ouders door. We krijgen hier vaak nieuwe kindjes dankzij mond-tot-mondreclame.”

Ons inloopteam biedt preventieve gezinsondersteuning aan aanstaande gezinnen en gezinnen met kinderen tot 6 jaar. We organiseren groepsgerichte ouderbijeenkomsten, spel en ontmoeting en open onthaalmomenten binnen de Huizen van het Kind.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.