Ontdek onze podcast ‘Rebelle tussen de lakens’

door Rebelle

Wat betekent het om ‘last van je hormonen’ te hebben? Welke invloed heeft de pil op ons libido? Waar komen de blues na een bevalling vandaan? En wordt ons seksleven na de menopauze écht een soort van heet en droog woestijnlandschap? Dat en veel meer kom je te weten in 5 podcastafleveringen. Host Kirsten Lemaire onderzoekt telkens met enkele gasten waarom we van een broek vol goesting afglijden naar een libido in vrije val, en terug.

Seks zonder filter

Bij Rebelle vinden wij het heel belangrijk om seks en hormonale gezondheid te bespreken, en zo de vrouwelijke seksualiteitsbeleving uit de taboesfeer te halen. Seks wordt in het algemeen nog steeds vanuit een mannelijk en hetero-perspectief bekeken, met al te vaak een focus op ‘altijd zin moeten hebben’ en ‘enkel penetratie telt als seks, en al de rest is voorspel’. Zo werkt dat natuurlijk niet altijd voor iedereen. Maar de dwangbuis van de maatschappelijke norm doet wel zijn werk.

Zelden hebben we het over een wisselende sex drive, over levensfases met vaginale droogte en nood aan glijmiddel, of over hormonale kwalen en de impact ervan op ons seksleven. Daardoor lopen vrouwen veel te vaak een leven lang rond met een berg onzekerheid, een heleboel onbeantwoorde vragen en allerlei foute kennis gehaald bij dr. Google. Dan denken we dat ze ‘raar’ of ‘anders’ zijn. Of durven we niet op tijd hulp te zoeken wanneer er ons echt iets dwars zit in hun seksleven.

We geven met de podcast ‘Rebelle tussen de lakens’ nu zelf de voorzet om alle vrouwen te empoweren om over seks te praten, hun eigen lichaam te durven ontdekken en op zoek te gaan naar juiste info over seksualiteit. Zonder filter, schaamtegevoel of stigmatisering.

De podcast

In samenwerking met Het Geluidshuis maakten we een vijfdelige podcastreeks. Elke aflevering behandelt een ander thema gelinkt aan vrouwen, hormonen en seks. Ze volgen steeds hetzelfde stramien: host Kirsten Lemaire nodigt haar gasten - experten en ervaringsdeskundigen – in de studio uit om te luisteren naar enkele hilarische, aandoenlijke, herkenbare fragmentjes uit gesprekken onder vrouwen. En daar gaan ze vervolgens samen dieper op in.

Benieuwd? Luisteren doe je hier:

Spotify: https://open.spotify.com/show/rebelle
Apple: https://podcasts.apple.com/be/podcast/rebelle
Google: https://podcasts.google.com/feed/Rebelle

Nieuwsgierig naar de thema’s van de 5 afleveringen?

  1. Seks en de cyclus: in de eerste aflevering onderzoekt Kirsten samen met gasten Rebecca en Astrid wat er nu eigenlijk gebeurt tijdens een menstruele cyclus. We ontdekken dat dat veel meer is dan alleen maar de timing van je menstruatie regelen, en je humeurig of geil maken. We leren zelfs hoe we ons voordeel kunnen halen uit onze hormonen … .

Onze gasten deze aflevering: Astrid Vos en Rebecca Verhofstede.

  1. Seks en anticonceptie: Kirsten bespreekt in de tweede podcastaflevering met gasten Latifa, Rani en dr. Anke welke hormonen er in de pil, pleister en spiraal zitten, waar al die hormonen terecht komen, en welke invloed ze uitoefenen op ons lichaam, op onze geest en vooral … op ons seksleven.

Onze gasten deze aflevering: Latifa El Kaddouri, Rani Smismans en dr. Anke Roels.

  1. Seks na de bevalling: niet elke pas bevallen vrouw zit op een roze wolk. Velen krijgen last van de blues, en evengoed kunnen het zwarte donderwolken worden die ook hun seksualiteit overschaduwen. In deze aflevering exploreren Kirsten, Uwe en Vanessa de mogelijkheden die vrouwen hebben om, na hun kind, hun seksuele zelf nieuw leven in te blazen!

Onze gasten deze aflevering: Uwe Porters en Vanessa Muyldermans

  1. Seks en de menopauze: zo ergens rond ons 50ste begint het meestal: een minder regelmatige cyclus, opvliegers, slapeloosheid en prikkelbaarheid … symptomen van een nieuw scharniermoment in ons leven. Samen met gasten Virginie en Ellen duikt Kirsten deze keer in het thema seks na de menopauze. We leren dat het absoluut niet allemaal kommer en kwel is … en in case of doubt: glijmiddel!

Onze gasten deze aflevering: Ellen Janssen en Virginie Colpaert.

  1. Hormonale en vaginale kwalen: waarom hebben we verschillende soorten afscheiding, en hoe is dat gelinkt aan onze menstruele cyclus? Wat moet je doen als die hormonendans ontregeld raakt? En wat is de impact van hormonale en vaginale kwalen op ons (seks)leven? Met gasten Els, Shana en dr. Silvie zoomt Kirsten in de laatste aflevering dieper in op vaginale en hormonale kwalen.

Onze gasten deze aflevering: Shana Mertens, Els Lambrecht en dr. Silvie Aendekerk.

Meer info: www.mijn-gynaecoloog.be

‘Rebelle tussen de lakens’ is een podcast van Rebelle en Het Geluidshuis.
Host: Kirsten Lemaire
Concept, regie en redactie: Leen Renders
Research en redactie voor Rebelle: Lien Willaert en Sara Van den Broeck
Jingel: Flor Van Praet en Bram Coumans
Geluidstechniek: Bram Coumans en Olivier Marga
Met extra steun van Ann Desmet, Marijke Guetens, Hebe Van de Veire en Laure Budts.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.