Recensie - Bloedserieus van Femke Reynaert
Wij lazen ‘Bloedserieus’ van Femke Reynaert en delen hier onze bevindingen. Het boek vertrekt vanuit een mooie opzet: vrouwen beter informeren over hun cyclus om optimaal te kunnen sporten. Helaas vervaagt soms de grens tussen feiten en fictie, waardoor je als lezer net minder goed geïnformeerd achterblijft.
De opzet van het boek: sport en de cyclus
Het boek wordt als volgt beschreven: “In ‘Bloedserieus!’ vertelt hormoon- en cyclusexperte Femke Reynaert je alles over je natuurlijke hormonale cyclus en hoe je die optimaal kan inzetten voor een fitter en gezonder leven. De auteur legt uit hoe de cyclus werkt, welke hormonen wanneer actief zijn en welke voor- en nadelen ze met zich meebrengen.
Vanuit haar eigen ervaring als triatleet, voedings- en sportcoach en mama toont ze hoe je als actieve vrouw het maximum uit je cyclus kan halen. Je leest wanneer je best koolhydraten of eiwitten eet, of je beter aan cardio of krachttraining doet en hoe je slim inspeelt op je cyclus om extra stress te vermijden. Maar ook: wat met hormonale veranderingen na je zwangerschap of in de menopauze?
‘Bloedserieus!’ is een helder, wetenschappelijk onderbouwd boek, boordevol concrete tips, handige eet- en trainingsschema’s. Dit boek is een must voor iedere actieve vrouw die bewust met haar cyclus wil (leren) omgaan en haar fitte energieke zelf wil terugvinden.”
Gebrek aan sportonderzoek bij vrouwen
De beschrijving klinkt veelbelovend. Zo klaagt de auteur het gebrek aan sportonderzoek bij vrouwen aan. Net zoals we dat zien in medisch onderzoek is er ook in de sport nog veel werk aan de winkel. Verder benadrukt ze in het boek ook het belang van luisteren naar je lichaam en er goed voor zorgen. De auteur beklemtoont meermaals dat je lichaam voldoende brandstof nodig heeft, zeker als je sport. Jezelf fysiek uitdagen mag, en hoort er zelfs bij als je sport, maar je lichaam heeft ook voldoende rust nodig om te kunnen herstellen. Deze belangrijke boodschap verdient dus zeker de nodige aandacht.
Van nuttige inzichten naar twijfelachtige adviezen
Helaas wordt deze waardevolle informatie ondergesneeuwd door een hoop misinformatie en twijfelachtige adviezen die ronduit gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Zo raadt de auteur een heleboel supplementen aan. Vitamine C, magnesium, omega 3, ashwaganda, berberine … We moeten precies over een privé-apotheek beschikken. Dat is echter geen goed advies. Onderzoek na onderzoek toont namelijk aan dat supplementen enkel zinvol zijn bij een aangetoond tekort . De auteur beweert dat onze bodem verarmt, waardoor er minder nutriënten in onze voeding zouden zitten. Dat zou betekenen dat supplementen tegenwoordig wél nodig zijn. Maar volgens onderzoek zijn er geen aanwijzingen dat mensen vandaag de dag niet voldoende voedingstoffen binnenkrijgen door een gezond dieet te volgen. Het merendeel van de bevolking heeft helemaal geen nood aan extra supplementen.
Ook kruiden zoals ashwaganda en berberine worden geprezen. Ashwaganda zou het geheugen verbeteren en stress verminderen, maar kan in werkelijkheid leiden tot leverschade. Berberine wordt zelfs afgeraden door consumentenorganisatie Testaankoop, die waarschuwt voor mogelijke gezondheidsrisico’s. Er loopt momenteel zelfs een onderzoek naar.
Onze conclusie: te veel misinformatie
Hoewel het boek veel waardevolle informatie bevat over de invloed van de menstruatiecyclus op sportprestaties, is het door de aanwezige misinformatie moeilijk om feiten van fabels te onderscheiden. Dat is jammer, want daardoor gaat waardevolle kennis verloren. Zoek je betrouwbare info over sporten en je cyclus? Dan is dit boek helaas geen aanrader.