Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Tentoonstelling 'Rebelle gaat bloot'

Locatie: Vlaanderen
Datum:

Hiep, hiep, hoera! Rebelle mocht dit jaar 100 kaarsjes uitblazen. Een vrouwenvereniging van een eeuw oud, daarover kan je al heel wat verhalen vertellen. Dat is exact wat we met de tentoonstelling 'Rebelle gaat bloot' doen. We nemen je mee op een reis doorheen de tijd, en schetsen de evolutie in het leven van vrouwen van 1922 tot nu.

De tentoonstelling is opgebouwd rond 4 centrale thema's:

  • Gezondheid: Van consultatiebureaus voor de allerkleinsten, tot vakantiekolonies om arbeiderskinderen te laten aansterken, naar sensibiliserende gezondheidscampagnes: de vooruitziende vrouwen deden het allemaal.
  • Gelijkheid: In 1922 was er van wettelijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen geen sprake. Vandaag is dat in België op papier wel het geval, maar in de praktijk blijft gelijkheid nog een strijdpunt. Bekijk op welke vlakken onze voormoeders voor onze rechten hebben gestreden en welke pioniers de weg hebben geëffend.
  • Mentaal & fysiek welzijn: Het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen is steeds de absolute prioriteit van onze vrouwenvereniging geweest. Vrouwen moeten baas in eigen buik kunnen zijn en hun leven kunnen leiden zonder de dreiging van geweld. Doorheen de jaren hebben we daar op zoveel manieren en samen met zoveel vrouwen actie voor gevoerd.
  • Verbinden: Zonder vrijwilligers is er geen Rebelle. Zij zijn onze basis, de kern van onze werking. Doorheen deze 100 jaar hebben onze vrijwilligers ontelbare verbindende activiteiten georganiseerd en nog meer toonaangevende acties opgezet. Ontdek hoe divers vrijwilligerswerk bij Rebelle kon en kan zijn.

Deze tentoonstelling werd op een circulaire & milieuvriendelijke manier gebouwd dankzij de vakgroep PG21 van Thomas More. Hoe ze dit hebben aangepakt, lees je hier.

Bezoekers tijdens tentoonstelling op Rebelle festival

Ontdek zelf wat onze vrouwenvereniging mee heeft helpen verwezenlijken, en waar het nog altijd beter kan. Je vindt de tentoonstelling op de volgende locaties, op verschillende momenten:

Paal-Beringen
XPand, Tervantstraat 2A, 3583 Paal-Beringen
Van maandag 17 oktober tot en met donderdag 27 oktober 2022
De tentoonstelling is te bezichtigen tussen 10 en 16 uur

Gent
Ons Huis, Meerseniersstraat 12, 9000 Gent (zijstraat Vrijdagmarkt)
Van vrijdag 4 november tot en met vrijdag 11 november.
GESLOTEN op maandag 7 november.
De tentoonstelling is te bezichtigen tussen 13 en 18 uur

Liedekerke
GC Warande, verdieping -1, Opperstraat 31, 1770 Liedekerke
Zaterdag 26 november van 10 tot 17 uur, zondag 27 november van 13 tot 17 uur

Antwerpen
Cultureel Ontmoetingscentrum Nova, Schijfstraat 105, 2020 Antwerpen
Van donderdag 8 december tot en met woensdag 21 december (volgens openingsuren Nova)

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.