Terugblik vrouwenmars 2024

door Rebelle

Op 8 maart 2024 vierden vrouwen* wereldwijd Internationale Vrouwendag. De afgelopen decennia hebben vrouwen* aanzienlijke vooruitgang geboekt. Ze hebben hun stem laten horen en hun plaats opgeëist in alle aspecten van het leven, van de politiek tot de wetenschap en alles daartussenin. Wetgevers hebben stappen gezet om genderdiscriminatie aan te pakken, en er is meer erkenning voor de waarde van het werk dat vrouwen* doen, of dat nu betaald of onbetaald is. Maar ondanks deze vooruitgang zijn er nog steeds grote uitdagingen. De weg naar volledige gelijkheid is een lange, complexe reis. 

Daarom blijft het zó belangrijk dat we op straat komen op 8 maart. Ook enkele Rebelle-vrijwilligers liepen mee. Zij vertellen over hun ervaring. 

Hannah Somogyi Van de Cotte, vrijwilligster bij Rebelle: “Ik liep mee met de mars in Gent. Er verzamelde een krachtige menigte op de Vrijdagmarkt in Gent aan het bekende standbeeld van Jacob Van Artevelde voor de vrouwenmars. Een symbolische locatie, aangezien er weinig tot geen standbeelden bestaan van belangrijke vrouwen. Bij het startpunt werd benadrukt dat er een dringende behoefte is aan gelijke representatie en erkenning van vrouwen wereldwijd. Hiervoor vieren we ieder jaar op 8 maart Internationale Vrouwendag. We vieren hoe ver vrouwen al geraakt zijn, en tegelijk is het een oproep tot actie.”

Stefanie Ruymen, vrijwilligster bij Rebelle: “Ik vind het belangrijk om deel te nemen aan de vrouwenmars om duidelijk een signaal te geven aan de maatschappij, de werkgevers en de overheid dat genderongelijkheid nog steeds bestaat en niet oké is. Hoe meer mensen deelnemen, hoe sterker het signaal. Ik vond het een sterke opkomst met een leuke standenmarkt. De actievoerders waren heel enthousiast en gedreven. Dat was echt super.”

Hannah: “De menigte bewoog zich voort terwijl er kleurrijke spandoeken in de lucht dansten en luide leuzen weergalmden door de straten. Er hing een enorm solidaire sfeer. Deelnemers van de mars kaartten kwesties uit de lokale gemeenschap aan, maar ook de uitdagingen waarmee vrouwen wereldwijd worden geconfronteerd. Wat opviel is dat er een apart gedeelte van de mars gewijd was aan Gaza. Dat gaf mensen de kans om hun solidariteit te tonen met de vrouwen die lijden onder de verwoestende gevolgen van het conflict. Het was inspirerend om deel uit te maken van de mars, waar mensen van alle achtergronden zich verenigden om hun stem te laten horen. We stonden zij aan zij, niet alleen voor onze eigen rechten, maar ook voor de rechten van vrouwen overal ter wereld.”

 

Rebelle organiseerde in februari en maart de workshops 'Rebelle Revolteert'. Want in een mars meelopen, is net dat tikkeltje leuker met een protestbord. 

Stefanie: “Voor de mars nam ik deel aan de workshop ‘Rebelle Revolteert’ om leuke slogans te maken. Dit was heel waardevol omdat je zo al eens samenkomt met gelijkgestemden. Een opwarmertje dus, en zeker voor herhaling vatbaar. Het wakkert echt aan om actie te voeren.”  

Hannah: “De mars eindigde met een gevoel van empowerment, maar ook met een concrete oproep tot actie. Betrokken groepen riepen op tot onmiddellijke beleidsveranderingen en bewustmakingscampagnes. Ze benadrukten dat deze strijd niet slechts één dag per jaar mag plaatsvinden, maar dat er een voortdurende inzet nodig is.”

Hannah: “Deze vrouwenmars was een krachtig signaal voor verandering, gedragen door vrouwen van diverse achtergronden die zich verenigden. Het is niet enkel een strijd voor vrouwen, maar ook één voor al het onrecht dat zich momenteel afspeelt in de wereld.”

Ook Rebelle blijft bouwen aan een samenleving waar alle vrouwen* zich goed in hun vel voelen, en onbeschaamd zichzelf kunnen zijn. We doorbreken taboes en verenigen vrouwen en groepen via verschillende actuele thema’s, die zich op het snijpunt van gender, gezondheid en opvoeding bevinden. We zijn toegankelijk, inclusief en streven naar gelijke kansen voor alle vrouwen in alle aspecten van hun dagelijks leven. Daarvoor schakelen we het volume van de vrouwelijke stem hoger. Of hun protest nu groots of net heel klein is.

Zin om mee te bouwen aan zo’n samenleving? 
We zoeken altijd vrijwilligers die onze werking ondersteunen. Misschien kan je wel een van onze literaire cafés trekken? Wil je graag een gespreksavond over een van onze Rebelle-thema’s organiseren? Of is vrijwilliger worden in het consultatiebureau meer je ding?

Op de hoogte blijven van onze activiteiten, acties en campagnes? 
- Volg ons op Instagram en Facebook.
- Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.