Sterk in het leven als single

door Truus Barremaecker

Single door het leven gaan is een uitdaging. Financieel is het moeilijker en clichés over single zijn kunnen veel druk leggen. Jacqueline Hermans van PRH Persoonlijkheid en Relaties* legt uit hoe je die moeilijkheden kan overwinnen.

Dat singles het niet gemakkelijk hebben, weet Jacqueline maar al te goed. “Als single komen er financiële lasten op je pad: zo is je woonkost hoger, betaal je meer belastingen en betaal je een toeslag wanneer je op reis gaat.” Maar ook de omgeving oefent druk uit. “Onze maatschappij is koppelgericht en staat bol van positieve en negatieve beelden over singles. Alleenstaanden krijgen snel een sticker opgeplakt. Ofwel zijn ze relatie-onbekwaam en zielig, ofwel zijn ze de happy single die veel vrije tijd heeft en seksuele avonturen beleeft.”

Die clichés schieten schromelijk tekort. “Geen enkele single is ofwel zielig ofwel die happy single. Maar deze beelden leggen wel druk op hen, net zoals er beelden zijn die druk leggen op mensen in een relatie. In onze cursussen maken we mensen bewust van hun gedachten, gevoelens en beelden over single zijn. Want die beïnvloeden hoe ze in het leven staan.”

De uitdaging ligt er volgens Jacqueline in “om vanuit de krachten in jezelf met de moeilijkheden als single om te gaan. Zo kan je ontdekken dat je veel zelfstandiger bent dan je gedacht had, of kan je er trots op zijn dat je je kinderen hebt opgevoed in je eentje.” Daarbij hoef je geen perfecte mama of papa te zijn. “Dat is niemand, ook niet in een relatie. Als single ouder leef je je kinderen voor dat je ook een vervullend leven kan hebben als alleenstaande. Wat in een maatschappij als de onze, met wisselende relatievormen, een sterk signaal is. Er zijn veel verschillende vormen van leven en het één is niet beter dan het ander.”

Als antwoord op de vraag hoe je sterker in het leven kan staan als single, komt Jacqueline met allerlei goede raad op de proppen. “Het is belangrijk om een goede relatie te hebben met jezelf. Aanvaard jezelf met je goede en minder goede kanten en zorg dat je het fijn hebt met jezelf. Breid ook je netwerk uit en versterk het contact met je vrienden en familie. Durf hulp te vragen en durf die hulp toe te laten. Doe dingen die je graag doet en waar je kracht uit haalt. En wees ook trots op elke stap die je zet, zoals op je eentje naar de film of een concert gaan.”

“Maar”, gaat Jacqueline verder, “uiteraard speelt het een rol of je er voor hebt gekozen om single te zijn of dat de omstandigheden dit met zich mee hebben gebracht. Mensen die veel verdriet en kwaadheid voelen over een scheiding of overlijden, hebben tijd nodig om dit te laten helen.”

Hoe dan ook, het zou helpen moesten we onszelf niet langer onrealistische idealen voorhouden. “We focussen te vaak op het ideaalbeeld van een partnerrelatie, en liegen onszelf voor dat we dan gelukkig zullen zijn, maar dit is niet zo. Een relatie kan een aanvulling zijn op je leven, maar geen invulling ervan. Een relatie kan een meerwaarde zijn, maar is geen voorwaarde om gelukkig te zijn. Ook mensen die in een relatie zitten, kunnen zich eenzaam voelen.”

PRH
*PRH Persoonlijkheid en Relaties is een erkende vormingsinstelling die in haar cursussen focust op persoonlijke groei en ontwikkeling. 
Meer info vind je op www.prh.be.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.