Wasbaar maandverband: een bloedeerlijke review

door Elisa

Het moet geleden zijn van de dagen na die ene vage nieuwjaarsnacht dat ik nog zo uitkeek naar mijn regels krijgen. Ik mocht namelijk het wasbaar maandverband van Rebelle testen en ik word altijd blij van een goed experiment. Zeker als er schattige bloemetjesstof aan te pas komt!

Eerst een beetje achtergrond. Tot een eind in mijn studententijd gebruikte ik wegwerpmaandverband. Voor iemand die bij élke zwemles haar regels had, kan ik nochtans zeggen dat ik tampons genoeg kansen heb gegeven. De details zal ik je besparen, maar laat ons zeggen dat het altijd een vrij tot zeer onaangename ervaring was. Maandverband was gewoon de makkelijkste optie. Toch was ik er niet 100% procent tevreden over. Het voelde een beetje onfris en ik vreesde dat mensen mij van ver konden ruiken. Niet omdat mijn menstruatiebloed zou stinken, maar door dat verschrikkelijk ‘discrete’ parfum dat aan die dingen wordt toegevoegd. Om over mijn maandelijkse afvalberg nog maar te zwijgen. Via een vriendin leerde ik de menstruatiecup kennen en na een demonstratieavond bij haar op kot, schafte ik mij er eentje aan. Omwille van mijn slechte ervaringen met tampons dacht ik dat zo’n cup niets voor mij zou zijn, maar die angst bleek onterecht. Dat was een dikke 5 jaar geleden en ik heb niet meer omgekeken.

Fietstest: geslaagd

Ik had dus niet echt een reden om wasbaar maandverband uit te proberen, maar voor VIVA-SVV bracht ik daar graag verandering in. De esthetiek zat alvast goed. Hoewel niemand het ziet, grijp ik tijdens die tijd van de maand graag alles aan wat mij kan opvrolijken. Mijn grootste bezorgdheid was de dat ik de drukknop zou voelen. Tot mijn grote verbazing voelde ik er niets van, zelfs niet op de fiets! Ik vind het wasbaar maandverband heel fijn om te dragen. Het is superzacht en beetje ‘fluffy’. Het maandverband absorbeert prima. Ik moet er eerlijkheidshalve wel bijvertellen dat ik weinig bloed verlies tijdens mijn regels.

Het beste aan deze maandverbanden vind ik de geur. Of eerder: het gebrek eraan. Ze ruiken helemaal nergens naar, behalve naar het wasmiddel dat je gebruikt. Wat een verademing! Het wassen op zich ging vlot. Ik spoelde eerst goed met koud water en gebruikte voor de zekerheid een beetje ossengalzeep. Ik zou het niet rampzalig vinden mochten er vlekken blijven zitten, omdat ik weet dat de maandverbanden na een wasbeurt hygiënisch schoon zijn.

Wisselend succes

De vulling hoopt wel wat op in de wasmachine. Ik probeerde het met mijn vingers een beetje op te schudden, met wisselend succes. Voor het kleine formaat werkte het prima, met het grote formaat had ik wat meer moeite. Na een tijdje dragen, zet de vorm zich wel naar mijn lichaam en had ik er geen last meer van. Eigenlijk was dat bij wegwerpmaandverband niet anders. Met de wasbare gaat het zelfs vlotter omdat het materiaal soepeler en zachter is. Veel comfortabeler dan die onnatuurlijk aanvoelende kunststof.

Mentale grens

Het zakje om de gebruikte maandverbanden in te bewaren sluit goed af met de strop en 2 stevige knopen. Door de coronamaatregelen kon ik het helaas niet testen op verplaatsing. Om mezelf gerust te stellen zou ik het zakje nog in een geplastificeerd ritszakje of een doosje steken, hoewel ik eigenlijk denk dat dat niet nodig is. Het idee dat ik met gebruikt maandverband rondloop, is iets waar ik me over moet zetten, maar het is niet onoverkomelijk.

Daarnaast merk ik dat het kleine formaat niet helemaal blijft zitten, waardoor er wel eens iets op mijn ondergoed terechtkwam dat op het maandverband had moeten landen. De grote vangen wel alles voorbeeldig op.

Aanrader

Het wasbaar maandverband heeft me aangenaam verrast. Wie graag wegwerpmaandverband gebruikt, raad ik absoluut aan om wasbaar te proberen. Het enige waar je op moet letten, is dat je het juiste formaat gebruikt. Alles in overweging genomen, zal maandverband mijn cup niet vervangen, maar op de dagen dat ik daar geen zin in heb, grijp ik zeker terug naar deze maandverbanden.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.