Een niet-zo-cliché avondje op café

door Fleur Van Dijk

Twee weken geleden besloten mijn vriendinnen en ik eens iets anders te doen dan een pintje te drinken op de Oude Markt in Leuven. We trokken onze stoute schoenen aan en gingen naar de Café Au Sex-avond over polyamorie. Wij - 4 jonge studentes - hebben persoonlijk geen ervaring met polyamorie, dus het zal je niet verbazen dat we als nerveuze schaapjes het café binnen wandelden. “Wat als die madam iets aan mij vraagt?” Onze zenuwen bleken snel volledig onterecht te zijn. 

De titel zegt het eigenlijk helemaal, want Café au Sex voelt aan als een gezellig avondje op café. Alleen kibbelden we die avond niet over wie ‘De Mol’ of Hippo in The Masked Singer is, maar praten we over polyamoureuze relaties en seksueel genot. Hoewel deze topics in eerste instantie misschien zwaar aanvoelen, bracht de spreker de boodschap op een heel laagdrempelige manier. Wat specifiek fijn was voor ons newbies, was de uitgebreide inleiding over wat polyamorie inhoudt en welke mythes er heersen. Als groentje word je snel ondergedompeld in een tot dan toe onbekende wereld. 

Zij die vrezen dat deze avond neerkomt op een taboedoorbrekend monoloog, moet ik - gelukkig - tegenspreken. Taboedoorbrekend is Café au Sex zeker, maar we gaan een stapje verder dan de eenrichtingslezing van de sexpert. Na een uitgebreide inleiding volgt een interactief gesprek over onze persoonlijke ervaringen, misvattingen en struggles. Wederom gaat alles zijn natuurlijke gangetje: zij die willen spreken, delen hun verhalen; zij die liever op de achtergrond blijven, kunnen dat ook. You do you is zowel de stijl als boodschap van de avond.

Als kers op de taart krijg je een Rebelle-goodiebag mee naar huis. Mijn persoonlijke favoriet: de pikante fortune cookies. Om verwarring te voorkomen: neen, je mond staat niet in brand na het eten van de koekjes. Wel zetten de gelukskoekjes je in vuur en vlam in de andere betekenis van het woord. De fortune cookies bevatten namelijk spannende vragen over intimiteit en seksualiteit. Zo kan je ook thuis taboes doorbreken en elkaar (nog) beter leren kennen.

Long live deze pikante snacks, long live Café au Sex!

Kom ook naar Café au Sex in Genk of Brussel. Schrijf je nu in.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.