Weg met eenheidsworst: wij gaan voor Goed Genoeg-seks!

door Rebelle

In onze maatschappij is seks overal: in reclamebeelden op straat of in magazines, in series en films, op het internet, op sociale media. Het wordt ons werkelijk … door de strot geramd. Maar het beeld dat we voorgeschoteld krijgen van seks, blijft vrij eenzijdig en vaak erg stereotiep. Tegelijkertijd rust er nog altijd een groot taboe op, zeker als het gaat over de vrouwelijke* beleving van seksualiteit.

Seks wordt vooral nog vanuit een mannelijk* en hetero-perspectief bekeken, met een ideaalbeeld van barbie-achtige vulva’s, altijd zin moeten hebben, en ‘enkel penetratie telt, al de rest is voorspel’. Zo loopt dat natuurlijk niet voor iedereen. Maar de dwangbuis van de maatschappelijke norm doet wel zijn werk. Het is niet gemakkelijk om jezelf tussen de lakens goed genoeg te vinden als jij niet aan die verwachtingen voldoet of jouw voorkeuren niet in die eenheidsworst passen. En probeer er maar eens het gesprek over aan te gaan zonder het schaamrood op de wangen te krijgen, bang voor een oordeel.

Velen onder ons hebben simpelweg nooit geleerd hoe te praten over seksualiteit in al haar grillen en vormen. Over een wisselende sex drive, over levensfases met vaginale droogte en nood aan glijmiddel, of over hormonale kwalen en de impact ervan op ons seksleven. Daardoor lopen vooral vrouwen* veel te lang rond met een berg onzekerheid, een heleboel onbeantwoorde vragen en foute kennis gehaald bij dr. Google. Dan denken ze dat ze ‘raar’ of ‘anders’ zijn. Vinden ze moeilijk de woorden om te vertellen wat hen opwindt, of net waar ze op afknappen. Lopen ze waardevolle tips & tricks van anderen mis. Of durven ze niet op tijd hulp te zoeken wanneer er hen echt iets dwars zit.

Seksuele gelijkheid

Rebelle wil met haar acties rond seksualiteit komaf maken met de druk die we voelen als het over seks gaat. Door vrouwelijk seksueel welzijn te bespreken, halen we het thema uit de taboesfeer. Daarbij streven we naar een duidelijk doel: seksuele gelijkheid. Dat doen we in de geest van professor Ellen Laan, die baanbrekend onderzoek deed naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen en vorig jaar veel te vroeg overleed. De sleutel lag er volgens haar in om als sekspartners helder met elkaar te communiceren én de focus te verleggen van seks als een reeks handelingen die we ‘moeten doen’ naar seks als een ervaring en als gedeeld genot.

Kortom: gelijkheid tussen de lakens. En dus maken we seks op verschillende manieren bespreekbaar.

  • Het Goed Genoeg-Seksboek

In dit derde boek van de Goed Genoeg-reeks bekijken we seks eens vanuit een compleet andere hoek: zonder filter of stigma. En uiteraard mét de nodige dosis humor, dankzij de heerlijk eerlijke illustraties van Domien Delforge, alias Studio Stoutpoep.

Rebelle wil zo vrouwen empoweren om hun volle, vrije seksuele zelf te ontplooien. Naast de ludieke tekeningen vind je in het Goed Genoeg-Seksboek allerlei quotes, getuigenissen, leuke DIY-opdrachten en tips om je op weg te helpen. Geen salontafelboek, dus.

Koop jouw exemplaar in onze webwinkel.

  • Café au Sex

Geen hete pornostandjes in Café au Sex, maar wel een laagdrempelige, gezellige interactieve praatavond waar deelnemers ervaringen uitwisselen. Onder begeleiding van een expert in het vak wordt er ingegaan op thema's als seksueel genot, polyamoureuze relaties, hormonen ... en dat alles zonder schaamtegevoel of taboe! Meedoen? Check onze kalender hier.

  • Podcast ‘Rebelle tussen de lakens’

Rebelle talks about sex, in haar podcast over vrouwen, hormonen en seks. Host Kirsten Lemaire onderzoekt telkens met enkele gasten een nieuw topic. Met onze reeks ‘Rebelle tussen de lakens’ geven we de voorzet aan alle vrouwen om hun eigen lichaam te durven ontdekken en op zoek te gaan naar juiste info over seksualiteit.

Wat betekent het om ‘last van je hormonen’ te hebben? Welke invloed heeft de pil op ons libido? Waar komen de blues na een bevalling vandaan? En wordt ons seksleven na de menopauze écht een soort van heet en droog woestijnlandschap? Dat en veel meer kom je te weten in 5 podcastafleveringen. Luister hier!

  • Pittige fortune cookies

Als we willen komaf maken met de onnodige prestatiedruk en taboes die bij seks komen kijken, zullen we toch echt het gesprek moeten aangaan. En dan kunnen we het maar beter gezellig maken.

Enter: onze Rebelse fortune cookies! Deze lekkere gelukskoekjes bevatten geen toekomstvoorspelling, maar wel gevatte vragen rond intimiteit en seksualiteit. Daarmee willen we vrouwen aanzetten om samen het gesprek over seks te openen. Het ideale toemaatje voor bij de koffieklets. Opgelet! De koekjes in de rode verpakking bevatten iets pittigere vragen. 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.