Baas over eigen hart: gendersensitieve geneeskunde redt mensenlevens

door Rebelle

Wat zie je voor je als je het woord hartaanval hoort? De kans is groot dat je spontaan denkt aan een man van rond de 60, met een beetje overgewicht, die plots naar zijn borst en linkerarm grijpt. Hoewel dat beeld niet per sé fout is, zorgt dat stereotype er wel voor dat een hartaanval bij een vrouw, bij wie dit er vaak toch wat anders uitziet, gemiddeld minder (snel) herkend wordt. En dat kost mensenlevens.

Vul eerst onze bevraging in over het verschil tussen hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen, en lees dan snel verder over het belang van onze campagne. Na het invullen van de bevraging, maak je kans op een Rebelle prijzenpakket.

Hart- en vaatziekten zijn namelijk, in tegenstelling tot wat velen denken, de nummer één doodsoorzaak voor vrouwen. Wanneer een jonge vrouw een hartaanval krijgt, heeft ze een dubbel zo grote sterftekans als een man (Belgische Cardiologische Liga). Dat alles heeft te maken met het feit dat de geneeskunde grotendeels gebaseerd is op het mannenlichaam.

statistieken hart-en vaatziektes

                                             Bron: Belgische Cardiologische Liga

Rebelle gaat hart

Rebelle wil meer aandacht voor de gezondheid van vrouwenhart. Want het feit dat dat wat anders klopt, mag vrouwen niet langer het leven kosten. Daarom lanceren we een brede campagne rond dit thema. Jij kan daarbij helpen, en wel op verschillende manieren.

  • Kom naar onze publieke lanceringsactie! Die gaat door op vrijdag 29 september tussen 13 uur en 16 uur op de Oude Graanmarkt in Brussel. Speel het ‘Klopt dat wel?’-spel en win een leuke prijs.
  • Help ons te ontdekken hoe het ervoor staat met de algemene kennis over het vrouwenhart. Vul onze bevraging in over het verschil tussen hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen. Je maakt daarbij kans op een Rebelle prijzenpakket.
  • Het is van uiterst belang dat vrouwen bij zichzelf en bij de vrouwen in hun omgeving de symptomen van een hartaanval kunnen herkennen en serieus nemen. Download daarvoor onze folder. 
  • Luister vanaf 14 oktober naar onze vierdelige podcastreeks Rebelle Openhartig op Apple Podcast of Spotify, waarin we dieper ingaan op het vrouwenhart. Host Kelia Kaniki Masengo gaat erover in gesprek met experten en ervaringsdeskundigen.
  • Je kan ook zelf je steentje bijdragen aan de verspreiding van kennis over het vrouwenhart. We ontwikkelden een opstrijkbare hartpatch, die je kan kopen voor 5,5 euro. Een deel van die opbrengst gaat naar de Belgische Cardiologische Liga, al meer dan 50 jaar de expert in preventie rond hart- en vaatziekten. Je vindt de patch in onze webshop.

 

Gendersensitieve geneeskunde

Het is geen wonder dat de meeste mensen niet weten dat symptomen van een hartaanval bij vrouwen en mannen kunnen verschillen. De medische wereld weet dat zelf nog niet zo heel lang.

Onze geneeskunde heeft zich historisch gezien steeds gebaseerd op de man. Men beschouwt het mannenlichaam al eeuwenlang als norm bij onderzoek, diagnosestelling en behandeling. De vrouw wordt, ook vandaag nog, vaak vanuit een zogenaamde ‘bikini-aanpak’ bekeken: als een ‘kleine man’, behalve dan voor die lichaamsdelen die door haar zwemkledij bedekt worden.

Artsen en onderzoekers stonden er niet bij stil dat vrouwenlichamen andere reacties op ziektes, aandoeningen en medicijnen zouden kunnen vertonen. Dus werd er systematisch in medisch en farmaceutisch onderzoek enkel gewerkt met mannelijke proefpersonen en nam men simpelweg aan dat de resultaten op de twee geslachten van toepassing waren. Dat dit jammer genoeg vandaag nog steeds gebeurt, leerden we tijdens de corona-periode.

Met andere woorden: onze gezondheidszorg is niet gendersensitief. Het gevolg is dat aandoeningen bij vrouwen – de helft van de bevolking dus – vaak niet, te laat of fout worden gediagnosticeerd en behandeld. Ze krijgen onterecht te horen dat het ‘in hun hoofd zit’. Nochtans heeft iedereen recht op passende medische zorg en gelijke kansen. Daarom blijft Rebelle de komende jaren strijden voor gendersensitieve en inclusieve geneeskunde. Tot iedereen mee telt.

Noot: Met ‘vrouwen’ en ‘mannen’ doelen we in deze campagne op personen die bij de geboorte respectievelijk het vrouwelijke of mannelijke geslacht kregen toegekend.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.