Luister naar onze podcast Rebelle Openhartig

door Rebelle

Wat hebben hartproblemen te maken met gendergelijkheid?

Vrouwen- en mannenharten zijn anders. Maar velen, ook zorgverleners, weten dat niet. We gaan in de geneeskunde nog altijd uit van het mannenlichaam als de norm. Symptomen die zich meestal voordoen bij vrouwen worden daarom vaak niet (op tijd) herkend. Daarnaast zijn er specifieke risicofactoren verbonden aan zwangerschap, borstkanker en menopauze, maar daar zijn we ons niet bewust van. En ook eventuele behandelingen zijn niet altijd op maat van het vrouwenlijf afgesteld. Spoiler: dit kost mensenlevens.

Dit is Rebelle Openhartig. In vier afleveringen duikt host Kelia Kaniki Masengo in het vrouwenhart. Want het feit dat dat wat anders klopt, mag vrouwen niet langer het leven kosten.

Aflevering 1: het vrouwenhart

Deze aflevering gaat over het vrouwenhart en waarom gendersensitieve zorg een must is. Kelia ontvangt twee gasten, Dr. Pedro Brugada en Claudia. Dr. Brugada is cardioloog. Recent verscheen een geactualiseerde versie van zijn boek Ons hart – de complete handleiding. Er werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd over het vrouwenhart. Claudia vertelt over haar adembenemende parcours als hartpatiënt. Dat liep niet van een leien dakje, en daar had haar vrouw-zijn iets mee te maken.

Luister op Spotify of Apple Podcast.

Aflevering 2: zwangerschap en het hart

Deze aflevering gaat over zwanger zijn en het mogelijke risico daarvan op je hart. Kelia ontvangt twee gasten, Dr. Sofie Gevaert en Valérie. 

Dr. Gevaert is cardioloog in het UZ Gent, en is o.a. gespecialiseerd in cardiale problemen tijdens de zwangerschap. Zij is ook de arts die het leven redde van Valérie, die op het einde van haar zwangerschap te maken kreeg met een zeer ernstig hartprobleem. Ondanks die situatie, groeide er een bijzondere vriendschap tussen hen. 

Trigger warning: in deze aflevering hebben we het over ernstige zwangerschapscomplicaties en stilgeboorte.

Luister op Spotify of Apple Podcast

Aflevering 3: menopauze en het hart

Deze aflevering gaat over de menopauze en de mogelijke invloed daarvan op het vrouwenhart. Kelia ontvangt twee gasten, dr. Tine De Backer en Diane. Dr. De Backer is cardioloog in het UZ Gent, en ondertussen behandelend arts van Diane. Diane vertelt over haar ervaring met hartproblemen, die begonnen toen ze 43 jaar was, op vakantie in Spanje. Destijds kreeg ze als patiënt nog maar bitter weinig info, en had ze het raden naar de oorzaken van haar hartprobleem. 

Luister op Spotify of Apple Podcast.

Aflevering 4: borstkanker en het hart

Deze aflevering gaat over de link tussen behandelingen tegen borstkanker en hartproblemen. Kelia ontvangt twee gasten, dr. Berlinde Von Kemp en Marie. Dr. Von Kemp is cardio-oncoloog en werkt in het UZ Brussel. Zij is een van de weinige cardiologen die gespecialiseerd is in de effecten van een kankerbehandeling op het hart. Marie kreeg in 2017 borstkanker, en ontwikkelde hartproblemen tijdens haar behandeling. Gelukkig werd zij daar wel goed rond opgevolgd.

Luister op Spotify of Apple Podcast

 

Nice to know: de podcast Rebelle Openhartig van Rebelle vzw heeft een award gewonnen voor 'Best Non-Profit Production' tijdens de uitreiking van de Belgian Podcast Awards. Ook in de categorie 'Wellbeing' kreeg de podcast een 2de plaats. Het team achter Rebelle Openhartig is supertrots en dankbaar voor deze erkenning. Want Rebelle Openhartig is veel méér dan een podcast. Het is een campagne die samen met experts en getuigen is opgezet met een bredere missie: meer aandacht voor de gezondheid van het vrouwenhart.

 

Reageer

Michele Croes
Super interessante podcast: eye opener en met goeie tips!
14/12/2023 - 17:17

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.