20 juni - Wereldvluchtelingendag: teksten vanuit het poëziecollectief

door Rebelle

Elk jaar staat 20 juni in het teken van Wereldvluchtelingendag, een dag waarop de veerkracht en moed van mensen die noodgedwongen hun huizen en hun land moeten ontvluchten om aan conflict of vervolging te ontsnappen, belicht wordt.

"Elke dag zijn er overal ter wereld mensen die een van de moeilijkste beslissingen in hun leven nemen: ze verlaten hun thuis op zoek naar veiligheid of een beter leven. Daar zijn mensen bij die vluchten voor gewapende conflicten, hevige weers- en andere moeilijke omstandigheden. Sommigen voelen zich onveilig omdat ze een doelwit zijn van hun overheid, door wie ze zijn, wie ze liefhebben of waar ze in geloven.

Mensen op de vlucht lopen een groot risico op schendingen van hun mensenrechten. Als landen ze niet toelaten om internationale bescherming te vragen, riskeren ze in een situatie te komen die gevaarlijk is voor hun veiligheid en hun leven." (Amnesty International)

120 miljoen mensen op de vlucht in mei 2024

Uit het laatste Global Trends Rapport van UNHCR van de VN-Vluchtelingenorganisatie blijken er in mei 2024 120 miljoen mensen op de vlucht te zijn, een stijgende trend en een aantal dat te vergelijken valt met het aantal bewoners in Japan.(UNHCR)

Rebelle's poëziecollectief solidair

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag, vroegen we de fantastisch mooie bende, die enige tijd geleden hun woorden deelde in onze poëziebundel, om hun gevoel, hun woorden en hun solidariteit voor vluchtelingen uit oa. Soedan en omringende landen, de Democratische Republiek Congo, Myanmar, Palestijse vluchtelingen in de Gazastrook, Syrië...neer te schrijven. We pikten er enkelen voor jullie uit:

Credits coverfoto: Ahmed Akacha in Idlib, Syrië

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.